Παρασκευή, Δεκεμβρίου 21, 2007

Η Αφρική στην T.V.

Απόψε στην εκπομπή Παρέα στις 7 του ψηφιακού καναλιού της ΕΡΤ Πρίσμα+
Αν πιάνει κανείς το κανάλι ας μου πει τι θα ειπωθεί μια κι εγώ βρίσκομαι εις τας Ταϊλάνδας, και θα 'ναι κομμάτι δύσκολο να δω την εκπομπή...

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 19, 2007

Νότιος Αφρική: Στον Αστερισμό του Ζούμα

Ο ΤΖΕΪΚΟΜΠ ΖΟΥΜΑ εξελέγη χθες ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, του κυβερνώντος κόμματος της Νότιας Αφρικής, νικώντας τον πρόεδρο της χώρας Τάμπο Μπέκι και δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για να τον διαδεχθεί το 2009. Ο λαοφιλής Ζούμα συγκέντρωσε 2.329 ψήφους έναντι 1.505 του Μπέκι. Τις τελευταίες ημέρες είχε ενταθεί η σύγκρουση των δύο ανδρών- οι οποίοι είχαν ξεχωρίσει στη διάρκεια του αγώνα για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική- προκαλώντας ακόμα και την αντίδραση του Νέλσον Μαντέλα. Γνωστοί επιχειρηματίες της χώρας εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά την εκλογή του 65χρονου Ζούμα, ο οποίος αναμένεται να περιορίσει την ελεύθερη αγορά που είχε προωθήσει ο Μπέκι. «Δεν είναι Αρμαγεδδών για τη Νότια Αφρική», δήλωσε στην εφημερίδα «Financial Τimes» ο Σάκι Μακοζόμα, στέλεχος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και εκ των γνωστότερων επιχειρηματιών της χώρας, «αλλά η εκλογή του Ζούμα μπορεί να σημαίνει μια πιθανή καταστροφή για την οικονομία μας».

Οι ανησυχίες

Διευκρίνισε ότι οι άνθρωποι που περιβάλλουν τον νέο ηγέτη του ΑΕΚ «έχουν εκφράσει πολύ ανησυχητικές απόψεις για την πολιτική που θέλουν να ακολουθήσουν». Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι τεχνοκράτες που έχουν μπει στην κυβέρνηση είναι πιθανό να αποχωρήσουν «και δεν βλέπω ποιοι θα μπορέσουν να τους αντικαταστήσουν. Το 1994, όταν το ΑΕΚ ανέλαβε την εξουσία, είχαμε σκεφθεί λεπτομερώς τι θέλαμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την αποσταθεροποίηση. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι οι καινούργιοι σκέφτονται έτσι». Οι συνεργάτες του Ζούμα τονίζουν ότι οι βασικές διαφορές με τους ανθρώπους του Μπέκι είναι λιγότερο στην ιδεολογία και περισσότερο στον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Ο Μακοζόμα υποστηρίζει ότι η πλευρά του Μπέκι υποτίμησε τη δημοτικότητα του Ζούμα αλλά και τις εσωκομματικές διαφορές. «Κάποιοι χαρακτήρισαν τη στήριξη του Ζούμα ως συμμαχία των δυσαρεστημένων. Όμως αυτή η συμμαχία μετά τη νίκη δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί, γεγονός που μπορεί να είναι καταστροφικό- όχι μόνο για το κόμμα μας, αλλά και για τη χώρα».

Από Τα Νέα

Σάββατο, Δεκεμβρίου 15, 2007

Η φωνή των Πυγμαίων

Αυτό που προσέχει κανείς όταν πρωτοβλέπει τον Αντουάν Λονόα, Πυγμαίο από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), είναι πως, αντίθετα από το στερεότυπο, δεν είναι ιδιαίτερα μικρόσωμος. Το δεύτερο είναι η ευκολία με την οποία αυτός ο πρόεδρος του Αφρικανικού Κογκρέσου των Πυγμαίων γοητεύει το ακροατήριό του. Ο Λονόα πραγματοποιεί περιοδείες επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη διόλου ζηλευτή μοίρα των Πυγμαίων στις διάφορες χώρες της Αφρικής στις οποίες ζουν. Ήταν ανέκαθεν και εξακολουθούν να είναι, εξηγεί, θύματα στιγματισμού, αποκλεισμού και περιφρόνησης. Οι περισσότεροι Πυγμαίοι εξακολουθούν να ζουν στο δάσος, όμως η δράση των εταιρειών υλοτομίας, η δημιουργία χωριών, η επέκταση των εθνικών πάρκων, η βία των ένοπλων οργανώσεων και των ανταρτών τους υποχρεώνουν να μετακινούνται και σταδιακά εγκαταλείπουν το οικοσύστημα αυτό. Ο Λονόα βρέθηκε πρόσφατα, μαζί με τη σύζυγό του, στο Λίντσμπουργκ της Βιρτζίνιας για μια τριήμερη διάσκεψη αφιερωμένη στην υπόθεση των Πυγμαίων. Ο τόπος είναι συμβολικός. Τον Σεπτέμβριο του 1906, ο ζωολογικός κήπος του Λίντσμπουργκ είχε εκθέσει στο κοινό, κλεισμένο μέσα σ΄ ένα κλουβί, τον Πυγμαίο Ότα Μπένγκα, ο οποίος έζησε στην πόλη αυτή τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Το 1916, πριν κλείσει τα τριάντα, αυτοκτόνησε. Ο Λονόα είναι 63 χρόνων και ζει στην Κινσάσα. Είναι ένας από τους ελάχιστους Πυγμαίους που γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση. Για τους Πυγμαίους της ΛΔΚ, εξηγεί, είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να φοιτήσουν σε σχολείο. Οι περισσότεροι κατοικούν μακριά από πόλεις και είναι όλοι τους θύματα διακρίσεων εκ μέρους της πλειοψηφίας των Μπαντού. Οι Πυγμαίοι θεωρούνται οι πρώτοι κάτοικοι του τεράστιου τροπικού δάσους της Κεντρικής Αφρικής, από το οποίο έμαθαν να αντλούν τους απαραίτητους πόρους για να καλύπτουν τις φυσικές και τις πνευματικές ανάγκες τους. Στη ΛΔΚ, η κοινότητα των Πυγμαίων αριθμεί 250.000 ώς 600.000 ανθρώπους (σε συνολικό πληθυσμό 60 εκατομμυρίων). Και το Αφρικανικό Κογκρέσο των Πυγμαίων είναι ουσιαστικά ένα μικρός οργανισμός αποτελούμενος από πρόσωπα και οργανώσεις που αγωνίζονται για να γίνουν γνωστοί και να προστατευθούν οι Πυγμαίοι της ΛΔΚ. Διαθέτει ελάχιστα οικονομικά μέσα και δεν έχει έδρα. Βασικός χορηγός του είναι ο Κονγκολέζος Ντιμπίνγκα Ουά Σαΐντ. Όταν είχε μάθει την ιστορία του Ότα Μπένγκα, ο Ντιμπίνγκα είχε επισκεφθεί το Λίντσμπουργκ αναζητώντας τον τάφο του νεαρού Πυγμαίου. Και ήταν αυτός που ευαισθητοποίησε την πόλη στην υπόθεση του λαού αυτού της Αφρικής. Οι Δυτικοί, υποστηρίζει, επιδεικνύουν «κάποιο ρατσισμό», καθώς ασχολούνται περισσότερο με την τύχη των γοριλλών, οι οποίοι απειλούνται με εξαφάνιση, παρά μ΄ αυτή των Πυγμαίων ή άλλων κατατρεγμένων λαών που διατρέχουν ουσιαστικά τον ίδιο κίνδυνο.

Από Τα Νέα

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 10, 2007

Της Αφρικής τα ευτράπελα

Τη φωτογραφία αυτή μου την έστειλαν από τη Ζιμπάμπουε,
αλλά δεν είναι από κει.
Η μικρή ετούτη λακούβα κατοικοεδρεύει στη Λουάντα της Αγκόλα.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2007

Pata Pata by Miriam Makeba

Παρακολουθείστε τη Μάμα Άφρικα, Μίριαμ Μακέπα, σ' ένα πολύ παλιό βίντεο κλιπ

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 05, 2007

Αφρικανοί Ζωγράφοι

Ο πίνακας είναι της Suzanne Ouedraogo

Ανακάλυψα δύο σελίδες αφιερωμένες στους αφρικανούς ζωγράφους. Αν ενδιαφέρεστε, λοιπόν, πατήστε εδώ και εδώ

Τρίτη, Δεκεμβρίου 04, 2007

Lucky Dube - Prisoner (Videoclip)

Με την ευκαιρία αντιγράφω το σχόλιο ενός άγνωστου φίλου για τον Λάκι Ντούμπι, από το You Tube:

I take this time to remember the king of reggea, Lucky Dube. I can still hear his voice calling from thousand of miles away "let the whole world be in peace". you inspired me through many of your songs like, Victims, Slave, Prisoner, Freedom Fighter & The way it is. I deeply regret your death, but I guess God take away the good earlier to watch over the world. May your soul rest in peace. We loved you to death, and may God avenge whoever took your life twice as hard in return.

Wroty

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 03, 2007

Ζωντανή Αφρική

Το όμορφο αυτό βίντεο, που αναδεικνύει ένα εξαιρετικό τραγούδι, το έκλεψα από τα κορίτσια του Μάπετ Σόου