Σάββατο, Αυγούστου 30, 2008

Ο Μουγκάμπε απορρίπτει συγκυβέρνηση

Το κόμμα του προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε ανακοίνωσε πως η αντιπολίτευση κατέθεσε νέο αίτημα για τον επιμερισμό της εξουσίας, το οποίο κρίθηκε απαράδεκτο από το καθεστώς, μέλη του οποίου συναντήθηκαν με τον νοτιοαφρικανό μεσολαβητή στην Πρετώρια, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η κρατική εφημερίδα Χέραλντ.
Το Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (ΜΔC) του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μάρτιν Τσβανγκιράι ζήτησε να συμπροεδρεύουν της κυβέρνησης ο αρχηγός του κι ο πρόεδρος Μουγκάμπε, τονίζει πηγή του κυβερνώντος κόμματος Zanu-PF, που χαρακτήρισε την πρόταση «γελοία».
«Το κόμμα μας απέρριψε αυτήν την πρόταση, ως αναιδή και αποκαλυπτική της άγνοιας του τρόπου λειτουργίας μίας κυβέρνησης», τονίζει η ίδια πηγή, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Το MDC δεν έχει επιβεβαιώσει προς ώρας την είδηση αυτή, αρνούμενο να αποκαλύψει το παραμικρό για τις διαβουλεύσεις για τη συμφωνία περί συγκυβέρνησης, οι οποίες έχουν ανασταλεί από τις 12 Αυγούστου.
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την παρουσία αντιπροσωπειών τους στη Νότιο Αφρική για ν' αποφασισθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τη Χέραλντ, κάθε πλευρά είχε συνάντηση χθες με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Τάμπο Μπέκι, που λειτουργεί ως διαμεσολαβητής στην πολιτική κρίση στη Ζιμπάμπουε.

Από την Καθημερινή

Πέμπτη, Αυγούστου 28, 2008

Απόλυτος άρχων και πάλι ο Μουγκάμπε

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε θα προχωρήσει στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης παρά τις έντονες διαφωνίες της αντιπολίτευσης που αρνείται να συμμετάσχει σε αυτήν, χωρίς προηγούμενη συμφωνία για μια κατανομή της εξουσίας, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Ενημέρωσης Μπράιτ Ματόνγκα, επιβεβαιώνοντας χθεσινές δηλώσεις στον Τύπο του Μουγκάμπε.
«Τίποτε δεν θα μας εμποδίσει να σχηματίσουμε νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο Ματόνγκα σε συνέντευξη στη δημόσια ραδιοφωνία SA FM.
«Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει η Ζιμπάμπουε θα ξαναβρεί τη θέση της, πρέπει να επικεντρωθούμε στην οικονομία», πρόσθεσε.
Χθες, Τετάρτη ο 84χρονος Μουγκάμπε ανακοίνωσε ότι «θα σχηματίσει σύντομα κυβέρνηση. Το Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC, αντιπολίτευση) δεν θέλει να μετάσχει όπως φαίνεται» ανέφερε σε δηλώσεις του στην κυβερνητική εφημερίδα «The Herald».
Η ανακοίνωση για επικείμενο σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνιστά νέα επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του καθεστώτος και του MDC.

Από την Καθημερινή

Τετάρτη, Αυγούστου 27, 2008

Παρασκευή, Αυγούστου 22, 2008

Διαζύγια ή θάνατος!

Οι ισλαμικές αρχές στη Νιγηρία προειδοποίησαν έναν 84χρονο άνδρα, με 86 γυναίκες και 170 παιδιά, ότι θα πρέπει να περιορίσει τον αριθμό των συζύγων του στις τέσσερις, αλλιώς θα αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου, σύμφωνα με χθεσινές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης.
Το BBC μετέδωσε ότι ο Μοχάμεντ Μπέλο Αμπουμπακάρ, πρώην δάσκαλος και ιεροκήρυκας, θα μπορούσε να καταδικαστεί σε θάνατο, σύμφωνα με τη σαρία, η οποία τέθηκε και πάλι σε ισχύ στη βορειοδυτική Νιγηρία το 2000.
Ο Αμπουμπακάρ δήλωσε στο BBC ότι ο Αλλάχ του έχει δώσει εξουσία να ελέγχει και τις 86 συζύγους του, όμως ο ιερός νόμος του Ισλάμ (η σαρία) απαγορεύει να παντρεύεται ένας άνδρας πάνω από τέσσερις γυναίκες.

Από την Καθημερινή

Τετάρτη, Αυγούστου 20, 2008

«ΗΟΜΕ - Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ»

«Αθήνα γεννήθηκα και έχω ελληνική ταυτότητα. Πειράζει;», αναρωτιέται η 14χρονη Μέντεβι-Αντωνία Κοϊλοροπούλου και σε ενθουσιάζει με τον δυναμισμό της. Κι όταν λέει «στο σχολείο, αν με πουν "μαύρη" σαν βρισιά, δεν υπάρχει περίπτωση να... ζήσουν, τους χάλασα. Αλλά αν με πουν "μαυρούκα" δεν έχω πρόβλημα, είναι φιλική έκφραση. Έτσι με έχει περασμένη στο κινητό της και η καλύτερη φίλη μου», θέλει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Ποια; Είναι γέννημα-θρέμμα της Αθήνας. Ο πατέρας της είναι από τη Λιβερία, αλλά έχει υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό και είναι Έλληνας υπήκοος και η μάνα της είναι από τη Σιέρα Λεόνε... Και το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Ηome- η δική μου Σιέρα Λεόνε» της Πανδώρας Μουρίκη καταγράφει την ιστορία της. Κι όχι μόνο αυτό, αφού η έφηβη κοπέλα, οι γονείς της, η σκηνοθέτις και το κινηματογραφικό συνεργείο ταξίδεψαν μέχρι τη Σιέρα Λεόνε, όπου η Μέντεβι ή Αντωνία - «και τα δύο ονόματα είναι δικά μου, αλλά το Αντωνία μου αρέσει πιο πολύ», τονίζει η ίδια- πήγαινε για πρώτη φορά, για να γνωρίσει τη γιαγιά της και τις ρίζες της μητέρας της, τις δικές της. Ένα φιλμ που εκφράζει 100% τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση, με τα εκατομμύρια μεταναστών και την παγκοσμιοποίηση των φυλών... Η ταινία ξεκινάει με τα λόγια του τραγουδιού των Γκόινγκ Θρου «Καλημέρα Ελλάδα/ σου μιλάει η Γη/ πολύ με υποτίμησες/ και λίγο σκέφτηκα Ελλάδα να σε αφήσω και να φύγω/ αλλά δεν το έβαλα κάτω και προσπάθησα κι άλλο»...



Η συνέχεια στα Νέα

Τρίτη, Αυγούστου 19, 2008

11,25 εκατομμύρια ο πληθωρισμός στη Ζιμπάμπουε

Μόλις μερικές ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση για πληθωρισμό 2.200.000%, η κεντρική στατιστική υπηρεσία της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε πως τον Ιούνιο πέταξε στο 11.250.000% αντανακλώντας το οικονομικό χάος που έχει βυθιστεί η χώρα από την οικονομική πολιτική του Ρ.Μουγκάμπε.
Η ανακοίνωση του Κεντρικού Στατιστικού Γραφείου αναφέρει: Ο πληθωρισμός «αυξήθηκε κατά 9.035.045% έναντι του Μαΐου, όταν ήταν 2.233.713%».
Σε μηναία βάση, η ιλιγγιώδης αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε στο 839,3% από 433,4% τον Μάιο.
Πάντως, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως στην πραγματικότητα ο υπερ-πληθωρισμός σε μία χώρα που κάποτε ήταν από τις πλουσιότερες στην αφρικανική ήπειρο, είναι κατά πολύ υψηλότερος, επισημαίνει το BBC.
Οι επικριτές του δικτάτορα Μουγκάμπε τονίζουν ότι για αυτό το φαινόμενο ευθύνεται το καθεστώς, καθώς, πέρα από την τυχοδιωκτική πολιτική του, τύπωσε επιπλέον χρήμα για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του καμπάνια.
Τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα ανατίμησε το εθνικό νόμισμα, αφαιρώντας 10 μηδενικά από το δολάριο Ζιμπάμπουε. Έτσι, τα 10 δισ. δολάρια Ζιμπάμπουε άξιζαν 1 δολάριο ΗΠΑ.
Ωστόσο, αυτή η κίνηση είχε προσωρινά αποτελέσματα, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Σύντομα, η αξία του 1 αμερικανικού δολαρίου εκτοξεύθηκε στο 1 τρισ. δολάρια Ζιμπάμπουε.

Από Τα Νέα

Δευτέρα, Αυγούστου 18, 2008

Η Αφρική σε κίνηση

Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστα γνωρίζουμε περί των κινουμένων σχεδίων της Αφρικής. Η μόνη γνωστή Αφρική σε αυτού του είδους τις ταινίες είναι εκείνη που... διανθίζει κάποια καρτούν made in Hollywood ή ευρωπαϊκές παρωδίες όπως η ταινία του Πισά «Ταρζούν, η ντροπή της ζούγκλας»! Χάρη στον Μοχάμεντ Αμπντάλα και τους θησαυρούς που έφερε από την ήπειρό του, η αλήθεια αποκαταστάθηκε με μια εντυπωσιακή συλλογή ταινιών από διάφορες αφρικανικές χώρες.
Αιγύπτιος στην καταγωγή και σκηνοθέτης το επάγγελμα, ο Μοχάμεντ Αμπντάλα διδάσκει στο τμήμα κινουμένων σχεδίων της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Μίνια. Με αυτή την τελευταία ιδιότητα έφθασε πριν από λίγο καιρό στην Ελλάδα, για να διδάξει στα εργαστήρια κατάρτισης για το animation και τις ψηφιακές τέχνες «Animart '08», που διοργάνωσε στο Μονοδένδρι της Ηπείρου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, με τη στήριξη του Ριζαρείου Ιδρύματος και του Κεντρικού Δήμου Ζαγορίου. Οι ταινίες που παρουσίασε αποκάλυψαν ένα πολύχρωμο σύμπαν, με εντελώς ιδιαίτερο στιλ και αναφορές στα προβλήματα που ταλανίζουν την πολύπαθη ήπειρο. Ανάμεσά τους και μια αναπάντεχη παρουσία: το (κινούμενο) σκίτσο ενός Ελληνα, που εμφανίστηκε σε ένα από τα πρώτα αιγυπτιακά καρτούν!

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Παρασκευή, Αυγούστου 15, 2008

Το Λάγκος του πλούτου και της φτώχειας

O γιος του κυβερνήτη κάθεται στο μπαρ και απολαμβάνει το ουίσκι του, η κόρη του διευθυντή της αεροπορικής εταιρείας λικνίζεται νωχελικά στην πίστα, ενώ ο γιος του τοπικού μεγιστάνα ανεβαίνει στο τραπέζι και ανοίγει τη μία ακριβή σαμπάνια μετά την άλλη.
Σάββατο βράδυ στο Λάγκος της Νιγηρίας, μιας από τις πιο «αντιφατικές» πόλεις της Αφρικής, όπου οι έχοντες και οι μη έχοντες απολύτως τίποτα ζουν δίπλα δίπλα. Αλλωστε πρόκειται για πόλη υπερθετικών. Είναι η πιο πολυπληθής, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλούπολη της Αφρικής και, όπως αποδείχτηκε, η πιο ακριβή.
Το Λάγκος ανέκαθεν υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Αφρικής. Η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου, η πτώση της τιμής του δολαρίου, η επανεγκατάσταση των ξένων εργατών από το Δέλτα του Νίγηρα, οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης και άλλοι παράγοντες έπνιξαν την πόλη στο χρήμα και τη λάμψη.
Πρόσφατη έρευνα από την εταιρεία Mercer για τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου τοποθετεί το Λάγκος στην 30ή θέση. Εκεί, δηλαδή, η ζωή είναι κατά τι φθηνότερη από ό,τι στη Νέα Υόρκη, αλλά σαφώς πιο ακριβή από ό,τι στο Λος Αντζελες, το Μαϊάμι και την Ουάσιγκτον. Ακόμα και ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Στοκχόλμη και η Βαρκελώνη, είναι πιο φθηνές. Ομως, η ακρίβεια του Λάγκος προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς ο μέσος κάτοικος της Νιγηρίας επιβιώνει με λιγότερο από δύο δολάρια ημερησίως. Δεν κρύβονται τα χρήματα που κυκλοφορούν στα «νησία», δύο μικρά τμήματα γης που «χώνονται» στον Ατλαντικό, όπου συγκεντρώνεται η οικονομική δραστηριότητα της πόλης. Χαρακτηριστικά, το δείπνο σε ένα καλό εστιατόριο για δύο άτομα κοστίζει 200 δολάρια, ένα κοκτέιλ 15 δολάρια, ενώ είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς δωμάτιο με λιγότερο από 400 δολάρια το βράδυ.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Τετάρτη, Αυγούστου 13, 2008

Ο Μουγκάμπε "κάνει παιχνίδι"

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε και μέρος της αντιπολίτευσης έφθασαν σε συμφωνία που ενδέχεται να οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος, ZANU-PF, και του προέδρου της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης.
«Επετεύχθη μια συμφωνία μεταξύ του προέδρου Μουγκάμπε και της ομάδας Μουταμπάρα του MDC η οποία υπεγράφη παρόντος του προέδρου Μπέκι. [Οι διαπραγματευτές] επιχειρούν τώρα να λύσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα συντεθεί η κυβέρνηση», είπε αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Άρθουρ Μουταμπάρα ηγείται μιας ομάδας εντός του Κινήματος για την Δημοκρατική Αλλαγή του Μόργκαν Τσβανγκιράι. Η θέση του τελευταίου δεν είναι σαφής. Ο εκπρόσωπός του δεν έκανε σχόλια εξερχόμενος των διαπραγματεύσεων.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Τρίτη, Αυγούστου 12, 2008

Φεστιβάλ Αφρικανικών Ταινιών στην Αθήνα

Η Αφρική συνεχίζει να ματώνει και το Πρώτο Φεστιβάλ Αφρικανικών Ταινιών στην Αθήνα μάς γνωρίζει μιαν άλλη Μαύρη Ήπειρο O αγωνιστής για την ελευθερία του Κονγκό στις αρχές του ΄60, ο Πατρίς Λουμούμπα, είναι, ακόμα, μορφή-σύμβολο στην Αφρική αλλά και στη Δύση. Και το πολυβραβευμένο φιλμ- όχι ντοκιμαντέρ- «Lumumba» παραγωγής 2001, σκιαγραφεί την ιστορία του. Τους αγώνες του, την άνοδό του στην εξουσία και τη βάναυση δολοφονία του. Αξιοποιώντας πρόσφατες ανακαλύψεις και ιστορικά τεκμήρια, ο γεννημένος στην Αϊτή και μεγαλωμένος στο Κονγκό συγγραφέας και σκηνοθέτης Ραούλε Πεκ, συνθέτει με συναισθηματική φόρτιση το προφίλ του ασυμβίβαστου ηγέτη που πάλεψε να οικοδομήσει ένα ανεξάρτητο κράτος που βρισκόταν μέχρι τότε υπό την κυριαρχία του Βελγίου... Ενώ στην προβολή της ταινίας στις 8/9 στον Ιανό θα παραβρεθεί ο γιος του Πατρίς Λουμούμπα, Φρανσουά.

Η συνέχεια στα Νέα

Συνεχίζουν να "μιλάνε" στη Ζιμπάμπουε

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε δήλωσε ψες πως ναι μεν δεν υπήρξε θεαματική πρόοδος στις συνομιλίες με την αντιπολίτευση για τον επιμερισμό της εξουσίας στη χώρα, αλλά τουλάχιστον «διευθετήθηκαν κάποια δύσκολα σημεία» και πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν και σήμερα Τρίτη.
Ερωτηθείς για το εάν σημειώθηκε κάποια πρόοδος, ο Μουγκάμπε απάντησε στους δημοσιογράφους πως «όχι ακόμη στο παρόν σημείο, αλλά θα συνεχίσουμε κι αύριο». Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία πως τ' ακανθώδη ζητήματα «θα ξεπερασθούν».
Ο Μουγκάμπε δεν θέλησε να δώσει άλλες λεπτομέρειες για τα λεπτά ζητήματα που χωρίζουν τις δύο αντίπαλες παρατάξεις, οι οποίες κάθονται στο ίδιο τραπέζι υπό τη μεσολαβητική παρουσία του Νοτιοαφρικανού προέδρου Τάμπο Μπέκι και βιάστηκε ν' απομακρυνθεί με τη λιμουζίνα του από το κεντρικό ξενοδοχείο της Χαράρε, που φιλοξενεί τις συνομιλίες του με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι.

Από την Καθημερινή

Δευτέρα, Αυγούστου 11, 2008

Αποστολή στη Τσαντ

H νύχτα μάς πρόλαβε εν πτήσει, από το Παρίσι προς τη Ν'τζαμένα, την πρωτεύουσα του Τσαντ. Από τις έξι ώρες του ταξιδιού προς νότο, τις δυόμισι τελευταίες προσπαθούσα μάταια να εντοπίσω κάποιο φως απ' το παράθυρο. Τίποτα. Ενιωθα ότι βρισκόμουν στη μέση του πουθενά.
Βγαίνοντας από το αεροπλάνο, περασμένες εννιά, η ζέστη με τύλιξε. Πασαλείφτηκα με αντικουνουπικό σκεπτόμενος τις ιστορίες για τη μαλάρια που διηγείται ο Καββαδίας στη Βάρδια. Στη σύντομη διαδρομή μέχρι το ξενοδοχείο πρόλαβα να δω λίγους ασφαλτοστρωμένους και κακοφωτισμένους κεντρικούς δρόμους. Τα στενά ήταν χωματόδρομοι, σκοτεινοί, με παράγκες στις δύο πλευρές τους όσο έφτανε το μάτι. Λίγοι περαστικοί και πολλοί στρατιώτες περπατούσαν στο μισοσκόταδο.
Την επομένη, Δευτέρα, θα φεύγαμε από τη Ν'τζαμένα και θα πετούσαμε σχεδόν 800 χιλιόμετρα ανατολικά, προς τα σύνορα Τσαντ-Σουδάν. Εκεί, κοντά στην πόλη Γκοζ Μπεϊντά, υπάρχει ένα στρατόπεδο της EUFOR, της ευρωπαϊκής δύναμης που με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναπτύσσεται από τον περασμένο Μάρτιο στο αν. Τσαντ και στο βόρειο τμήμα της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Κυριακή, Αυγούστου 10, 2008

Συνομιλίες Μουγκάμπε και Τσβανγκιράι

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι, έφθασε σήμερα, Κυριακή, σε ξενοδοχείο στην Χαράρε για συνομιλίες σχετικά με το μοίρασμα της εξουσίας με τον πρόεδρο, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μία συμφωνία βρίσκεται κοντά, ανέφερε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερ.
Ο Τσβανγκιράι, που δε συνοδευόταν από άλλους αξιωματούχους από το Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), δεν έκανε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Από την Καθημερινή

Σάββατο, Αυγούστου 09, 2008

Εκλογές ζητά η αντιπολίτευση στη Μαυριτανία

Τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν σήμερα από τη χούντα που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Μαυριτανίας να ξεκινήσει «διαπραγματεύσεις» για τη μεταβατική περίοδο πριν από τη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών.
«Καλούμε το Ανώτατο Συμβούλιο (σ.σ. τη χούντα) να ξεκινήσει συνομιλίες για τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η οποία θα πρέπει να διασφαλίσει τη γρήγορη επιστροφή στη συνταγματικότητα», αναφέρουν τα τέσσερα κόμματα στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Στην ίδια ανακοίνωση η αντιπολίτευση ζητά επίσης από τους πραξικοπηματίες να παρουσιάσουν «σοβαρές εγγυήσεις» για τη διενέργεια ελεύθερων προεδρικών εκλογών εκτιμώντας πως όλα τα μέτρα θα πρέπει να έχουν ως στόχο «την αποφυγή επανάληψης των λαθών του παρελθόντος που στιγμάτισαν τη δημοκρατική διαδικασία».
Από την Καθημερινή

Πέμπτη, Αυγούστου 07, 2008

Πραξικόπημα και... εκλογές στη Μαυριτανία

Προεδρικές εκλογές πρόκειται «πιθανώς» να οργανωθούν στη Μαυριτανία εντός των προσεχών δύο μηνών, μετά από το σημερινό στρατιωτικό πραξικόπημα κατά το οποίο ανατράπηκε ο πρώτος εκλεγμένος δημοκρατικά πρόεδρος της χώρας, έγινε γνωστό από πηγές της χούντας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η χούντα τις προσεχείς ώρες πρόκειται να ανακοινώσει τη διατήρηση των υφιστάμενων θεσμών στη Μαυριτανία (Βουλή, Γερουσία) και τη διενέργεια προεδρικών εκλογών εντός των δύο προσεχών μηνών.
Με βάση το Σύνταγμα της Μαυριτανίας προεδρικές εκλογές πρέπει να οργανωθούν σε 90 ημέρες στην περίπτωση κενού εξουσίας.
Το «συμβούλιο του Κράτους» που σχηματίζουν οι πραξικοπηματίες, επικεφαλής των οποίων είναι ο στρατηγός Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ, πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού και ειδικότερα επικεφαλής της προεδρικής φρουράς, αποτελείται «από 13-14 άτομα μεταξύ των οποίων και πολίτες». Ο επίσημος οριστικός σχηματισμός του «συμβουλίου του Κράτους» θα ανακοινωθεί αργότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Από την Καθημερινή

Τετάρτη, Αυγούστου 06, 2008

Γαλλικός δάκτυλος στη Ρουάντα;

Η ΡΟΥΑΝΤΑ κατηγόρησε χθες επίσημα τη Γαλλία για ανάμειξη στη γενοκτονία του 1994, ζητώντας να ασκηθούν διώξεις εναντίον 13 υψηλόβαθμων πολιτικών αξιωματούχων και 20 στρατιωτικών. Μεταξύ εκείνων το όνομα των οποίων αναφέρεται σε έκθεση 500 σελίδων από επιτροπή που διεξήγαγε την έρευνα, είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ Ντε Βιλπέν και ο αποθανών πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν. Σύμφωνα με την έκθεση που έχει συνταχθεί στα γαλλικά, η Γαλλία «ήταν εις γνώση των προετοιμασιών» για τη γενοκτονία και «συμμετείχε στις κυριότερες πρωτοβουλίες της δρομολόγησής της, ακόμα και στην εκτέλεσή της. Οι Γάλλοι στρατιωτικοί συμμετείχαν και οι ίδιοι άμεσα στις δολοφονίες των Τούτσι και Χούτου. Οι Γάλλοι στρατιώτες διέπραξαν πολλούς βιασμούς σε πρόσφυγες Τούτσι», αναφέρεται. Η κυβέρνηση της Ρουάντας έχει κατηγορήσει το Παρίσι ότι προσπαθούσε να καλύψει τον ρόλο του για την εκπαίδευση στρατιωτών οι οποίοι σφαγίασαν περισσοτέρους από 800.000 ανθρώπους της φυλής Τούτσι, καθώς και για το γεγονός ότι εφοδίαζε με όπλα τους ηγέτες των Χούτου που διέταξαν τη γενοκτονία. «Με δεδομένη την βαρύτητα των γεγονότων αυτών, η κυβέρνηση της Ρουάντας θα προσφύγει στους θεσμούς που είναι αρμόδιοι να αναλάβουν δράση για τη δίωξη των κατηγορούμενων Γάλλων πολιτικών και στρατιωτικών υπευθύνων ώστε να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», καταλήγει το κείμενο.

Από Τα Νέα

Τρίτη, Αυγούστου 05, 2008

"Άνοιξε σουσάμι" στο Τιμπουκτού

Τιμπουκτού, Μάλι: σ' ένα από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου πραγματοποιείται ένα πρωτοφανές σχέδιο. Στο νότιο άκρο της Σαχάρας ειδικοί απ'όλο τον κόσμο ανοίγουν μια «σπηλιά του Αλή Μπαμπά», η οποία περιέχει πετράδια και χρυσάφι μεταφορικώς - εκατοντάδες χιλιάδες ντοκουμέντα από τον αφρικανικό Μεσαίωνα.

Περισσότερα από 20.000 χειρόγραφα φιλοξενούνται μόνο στη βιβλιοθήκη Αχμέντ Μπάμπα -έργα-πραγματείες για το φυτικό βασίλειο, τα μαθηματικά, κιτρινισμένοι τόμοι περί ποίησης, μουσικής και ισλαμικού δικαίου. Σ'ορισμένα φιγουράρουν χρυσά γράμματα, άλλα έχουν γραφτεί στη γλώσσα των Τουαρέγκ και κανείς δεν γνωρίζει το περιεχόμενό τους. Καθ'οδόν βρίσκονται ερευνητές και στα περίχωρα του Τιμπουκτού επισκέπτονται υπόγεια και σοφίτες, αναζητώντας λησμονημένο υλικό, καθώς στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί τουλάχιστον 24 συλλογές φυλαγμένες ως οικογενειακά κειμήλια. Τα παλιά αυτά βιβλία χρονολογούνται στα τελευταία χρόνια του Μεσαίωνα, όταν το Τιμπουκτού ήταν κόμβος διέλευσης των καραβανιών. Χρυσοθήρες και διανοούμενοι ζούσαν εκεί και υπήρχε πανεπιστήμιο με 20.000 σπουδαστές, ανάπτυξη που έχει αποτυπωθεί και σε παλιές παροιμίες.Σήμερα τουλάχιστον δέκα επιστημονικές οργανώσεις ασχολούνται με τη διάσωση και την αξιολόγηση των ντοκουμέντων - Γάλλοι, μέσω τράπεζας δεδομένων, Αμερικανοί, με την κατασκευή ειδικών συσκευών ψηφιοποίησης των φθαρμένων χειρογράφων, Νορβηγοί με την εκπαίδευση ντόπιων στη συντήρηση των έργων. Ο Νοτιοαφρικανός ιστορικός Σαμίλ Τζεπί στο βιβλίο του* αναφέρει: «Οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες απώθησαν την πνευματική ιστορία της δυτικής Αφρικής και τώρα σημειώνεται κινητοποίηση για την ανακάλυψη εκ νέου των τόπων που κάποιοι τους θεωρούσαν "μαύρη Οξφόρδη"».
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία