Κυριακή, Νοεμβρίου 30, 2008

Στην Αθήνα η Άγιο

Και ξαφνικά, πριν από δύο χρόνια, πολλοί από τους Αθηναίους που ακούν σύγχρονες μουσικές απ' όλο τον κόσμο άρχισαν να ψιθυρίζουν το «Down on my knees». Τη σπαρακτική ερωτική επίκληση μιας άγνωστης τραγουδίστριας από την άλλη άκρη του κόσμου, που έγινε απρόσμενα οικεία μεσ' από τη συχνότητα ενός ραδιοσταθμού.
Ισως μας αρέσει να μην έχει μια γυναίκα ενδοιασμούς και να πέφτει στα γόνατα παρακαλώντας. Ισως πάλι να μας μαγνήτισε το πάθος της τραγουδοποιού και τραγουδίστριας από τη Νιγηρία, που τώρα πια συγκαταλέγεται στις πιο ελπιδοφόρες φωνές της έθνικ. Γρήγορα το άλμπουμ έγινε χρυσό, γεγονός καθόλου συνηθισμένο πια για ξένο δίσκο. Περιέργως, όταν την ίδια περίοδο η Αγιο μας επισκέφθηκε για μία συναυλία στον Λυκαβηττό, δεν πήγαμε να τη δούμε. Ποιος ξέρει γιατί. Λιγότερα από χίλια εισιτήρια κόπηκαν εκείνη τη βραδιά. Ωστόσο, την Τετάρτη, που εκείνη επανέρχεται για μία συναυλία στο «Αθηνών Αρένα», τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά: Η είσοδος θα είναι δωρεάν, μέσω προσκλήσεων που προσφέρει τηλεφωνικά ο «Κόσμος 93,6», ο ίδιος εκείνος ραδιοσταθμός που τη σύστησε στο αθηναϊκό κοινό. Τώρα την προσκαλεί να συμμετάσχει στο πάρτι για τα επτά πετυχημένα χρόνια λειτουργίας του. Ετσι, θα είναι σαφώς περισσότεροι εκείνοι που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά μια εκφραστική τραγουδίστρια που επί σκηνής αποδεικνύεται ακόμα καλύτερη.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Πολύνεκρες συγκρούσεις στη Νιγηρία

Στη νιγηριανή πόλη Τζος «πιο πολλά από 200 πτώματα συγκεντρώθηκαν», στον εσωτερικό χώρο μεγάλου τζαμιού, «στο τέλος μιας εκτεταμένης σύγκρουσης», αναφέρεται από έναν τοπικό εκπρόσωπο της «Ερυθράς Ημισελήνου», που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.
Διευκρινίστηκε «ο φυλετικός και θρησκευτικός χαρακτήρας» της σύγκρουσης, ενώ δεν αποκλείστηκε να προκύψει τελικά ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός νεκρών.
Στο εσωτερικό του τζαμιού μετρήθηκαν, ήδη, 218 πτώματα.

Από την Καθημερινή

Θερίζει η χολέρα στη Ζιμπάμπουε

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ζιμπάμπουε από τη χολέρα που μαστίζει τη χώρα, όπως δήλωσε απόψε από την Ταγγέρη του Μαρόκου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι.
Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που οφείλεται στη χολέρα, πρόσθεσε ο Τσβανγκιράι που βρίσκεται στην Ταγγέρη για να παραλάβει το βραβείο του Ινστιτούτου Αμαντέους με την ευκαιρία του ευρω-μεσογειακού φόρουμ MEDays.
Η διεθνής κοινότητα έχει ήδη παρέμβει στη Ζιμπάμπουε για να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες των κατοίκων, εξήγησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Η κατάσταση ωστόσο παραμένει ασταθής στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Από την Καθημερινή

Πέμπτη, Νοεμβρίου 27, 2008

Ανθρωπιστική κρίση στη Ζιμπάμπουε

H ανθρωπιστική κρίση στη Ζιμπάμπουε - όπου μια μεγάλη επιδημία χολέρας έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο σε 360 πολίτες--αποτελεί «την μεγαλύτερη απειλή» στην ιστορία της χώρας, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβαντγκιράι.
«Η ανθρωπιστική κρίση που έχει προσβάλει όλους στην Ζιμπάμπουε εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη απειλή που η χώρα έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα», γράφει ο ηγέτης του Κινήματος για τη Δημοκρατική αλλαγή σε σχετική ανακοίνωσή του.
«Τη στιγμή που εκατομμύρια άτομα θα απειλούνται από την πείνα τους μήνες που έρχονται, ο αριθμός των νεκρών από τη χολέρα αυξάνει ανησυχητικά και τώρα πια έχουμε τουλάχιστον 50 θανάτους ημερησίως, ενώ η απειλή αυξάνει συνεχώς με δραματικό τρόπο τώρα μάλιστα που μπαίνουμε στην εποχή των βροχών», προστίθεται στην ανακοίνωση του κ. Τσβανγκιράι.
Μέχρι στιγμής από τον Αύγουστο και έως σήμερα έχουν καταγραφεί εννέα χιλιάδες κρούσματα χολέρας εκ των οποίων 366 κατέληξαν σε θάνατο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που εκτιμά ότι κατά τον μήνα Ιανουάριο περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της Ζιμπάμπουε θα έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας.

Από την Καθημερινή

Κυριακή, Νοεμβρίου 23, 2008

Στο χάος βασιλεύει η πειρατεία

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει πλέον το φαινόμενο των πειρατικών επιθέσεων στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Αντεν, όπου από τις αρχές του έτους ως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 110 επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων. Η πλέον θεαματική πειρατική επίθεση, από το σύνολο των επιθέσεων που έχουν καταγραφεί, ήταν αυτή που σημειώθηκε στο δεξαμενόπλοιο «Sirius Star» της εταιρείας Saudi Aramco, χωρητικότητας 330.000 τόνων dw, το οποίο μετέφερε αργό πετρέλαιο η αξία του οποίου υπερβαίνει τα 100 εκατ. δολάρια. Η θεαματικότητα της επίθεσης αυτής δεν προέρχεται μόνον από το μέγεθος του πλοίου που δέχθηκε την επίθεση, αλλά και από τον χρόνο κατά τον οποίο εκδηλώθηκε. Της επίθεσης στο «Sirius Star» είχε προηγηθεί η έντονη παρουσία της ναυτικής αρμάδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πλοία της να έρχονται σε επαφή με τους πειρατές, να ανταλλάσσουν πυρά και τις περισσότερες φορές να υπάρχουν νεκροί σομαλοί πειρατές. Η αντίδραση αυτή της ευρωπαϊκής αρμάδας δεν πτόησε τους κουρσάρους, οι οποίοι επέστρεψαν λίγες ώρες αργότερα για να πραγματοποιήσουν το πλέον θεαματικό χτύπημά τους κατά του σαουδαραβικού δεξαμενόπλοιου.
Ως και την Παρασκευή οι πειρατές κρατούσαν το πλοίο και το πλήρωμά του ζητώντας λύτρα ύψους 25 εκατ. δολαρίων προκειμένου να το απελευθερώσουν. Η εταιρεία συνέχιζε να διαπραγματεύεται μαζί τους, παρά την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Φεϊζάλ, ο οποίος δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα διαπραγματευόταν με τρομοκράτες και πειρατές, σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι σε κάθε περίπτωση η εταιρεία είναι αυτή που αποφασίζει πώς θα χειριστεί το θέμα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι πειρατές μπαίνουν σε διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση ομήρων ναυτικών. Υπάρχει καταγεγραμμένο περιστατικό πριν από λίγες εβδομάδες, στο οποίο ναυτιλιακή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων διαπραγματευόταν απευθείας με τους πειρατές την απελευθέρωση των ναυτικών που κρατούσαν ως ομήρους μετά την εκδήλωση της επίθεσης στο ελληνόκτητο πλοίο.

Η συνέχεια στο Βήμα

Σάββατο, Νοεμβρίου 22, 2008

169 χρόνια φυλάκιση σε ρατσιστή-δολοφόνο

Ένας λευκός Νοτιοαφρικανός έφηβος που σκότωσε με ρατσιστικά κίνητρα τέσσερις μαύρους, ανάμεσα στους οποίους ένα μωρό τριών μηνών, καταδικάσθηκε σήμερα σε κάθειρξη 169 ετών, μετέδωσε το νοτιοαφρικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SABC.
Δικαστήριο στη Βορειοδυτική Επαρχία καταδίκασε τον Γιόχαν Νελ, 19 χρονών, ο οποίος δήλωσε ένοχος για φόνο, απόπειρα φόνου και παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου και πυρομαχικών σε σχέση με τους πυροβολισμούς της 14ης Ιανουαρίου σε παραγκούπολη κοντά στο Σβαρτράγκενς, μετέδωσε το SABC.
Ένας επιζήσας της επίθεσης, από την οποία τραυματίσθηκαν επίσης 11 άνθρωποι, κατέθεσε στη δίκη ότι ο Νελ φώναζε ρατσιστικά επίθετα καθώς άνοιγε πυρ εναντίον των κατοίκων.
Ο συνήγορος του Νελ υποστήριξε ότι την επίθεση προκάλεσε η οργή του πελάτη του για τους συχνούς φόνους λευκών κτηματιών και μικρών γαιοκτημόνων μετά το τέλος του απαρτχάιντ, το 1994, και οι φόβοι του ότι η οικογένειά του μπορεί να αντιμετωπίσει την ίδια τύχη.

Από την Καθημερινή

Παρασκευή, Νοεμβρίου 21, 2008

Στον παράδεισο των πειρατών

Μέχρι πρόσφατα, το Εϊλ ήταν ένα απομακρυσμένο και φτωχό ψαροχώρι 7.000 ψυχών. Τώρα, μετά μερικές θεαματικά καλές «ψαριές» έχει μετατραπεί σε ακμάζουσα κωμόπολη, που βρίθει από δολάρια και οπλισμένους νέους.
Το Εϊλ είναι η πειρατική πρωτεύουσα του κόσμου. Τουλάχιστον 12 ξένα πλοία βρίσκονται σε ομηρία στα ανοικτά των ακτών του Εϊλ, μεταξύ αυτών και ένα ουκρανικό σκάφος που μεταφέρει 33 τεθωρακισμένα και οπλισμό.
Εκατοντάδες πειρατές με διαφόρων ειδών σκάφη, με δορυφορικά τηλέφωνα και συσκευές εντοπισμού στίγματος GPS παρακολουθούν στενά τα πλοία. Εκατοντάδες άλλοι ένοπλοι τους προσφέρουν κάλυψη από τις ακτές, μασώντας αδιάκοπα το ναρκωτικό φύλλο κατ και ονειρευόμενοι ένα μερίδιο από τα υπέρογκα λύτρα. Σε μια χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο, όπου η ελπίδα είναι λιγοστή και η ζωή φθηνή, κάθε επιτυχημένη κατάληψη πλοίου ελκύει στο χωριό περισσότερους νέους που αναζητούν την τύχη τους.
«Κάθε μαθητής γυμνασίου ονειρεύεται να πάει στο Εϊλ γιατί βλέπει πώς πλούτισαν οι φίλοι του», λέει ο Αμπντουλκαντίρ Μουσέ Γιουσούφ, υπουργός Αλιείας της αυτόνομης περιοχής της Πουντλάνδης.
Ολόκληρο το χωριό ζει από τα προϊόντα του εγκλήματος. Βιαστικά χτισμένα ξενοδοχεία χρησιμεύουν ως απλά καταλύματα για τους πειρατές, νέα εστιατόρια σερβίρουν γεύματα και στέλνουν τροφή στα πλοία, ενώ έμποροι πουλούν καύσιμα για τα πέρα δώθε από την ακτή ώς τα πλοία.
Οι αρχιπειρατές, που καταφθάνουν από την Γκαρόβε, πρωτεύουσα της περιφέρειας Νουγκάλ, με νέα τζιπ 4Χ4 πετούν ολόγυρα τα χρήματά τους. Οταν οι εταιρείες πληρώνουν τα λύτρα, ξοδεύουν αφειδώς και οι ένοπλοι, χαροποιώντας αφάνταστα τους κατοίκους.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Πεθαίνουν από χολέρα στη Ζιμπάμπουε

Περίπου εκατό άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από χολέρα στην Ζιμπάμπουε και τρεις σε μία παραμεθόρια πόλη της Νότιας Αφρικής τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοινώθηκε σήμερα από επίσημες πηγές.
Στην πόλη Μπεϊτμπρίτζ στο νότιο τμήμα της χώρας αναφέρθηκαν 37 θάνατοι, στο κέντρο της χώρας 13 και στην Χαράρε 37,ενώ η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκτιμάει ότι 1,4 εκατομμύριο άτομα απειλούνται από την επιδημία στην πρωτεύουσα της χώρας.
Την τελευταία εβδομάδα στην γειτονική Νότια Αφρική πέθαναν από χολέρα τρία άτομα από την Ζιμπάμπουε δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Πούτι Σελόμπι των υπηρεσιών υγείας της μεθοριακής πόλης της Νότιας Αφρικής Μουσίνα.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο έχουν χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 120 άνθρωποι στην Ζιμπάμπουε σύμφωνα με μία τοπική ιατρική οργάνωση.

Από την Καθημερινή

Τρίτη, Νοεμβρίου 11, 2008

Malaika ( Miriam Makeba ) Version Moses & Katja

Εις μνήμη

Αφιέρωμα στην Μίριαμ Μακέμπα

Η Μίριαμ Μακέμπα, η τραγουδίστρια που είχε γίνει σύμβολο της εξέγερσης κατά του απαρτχάιντ, «έσβησε» στα 76 της χρόνια στην Ιταλία, σχεδόν πάνω στη σκηνή. Συμμετείχε σε συναυλία συμπαράστασης στον Ρομπέρτο Σαβιάνο, συγγραφέα τού «Γόμορρα»
«Δεν είμαι πολιτικοποιημένη τραγουδίστρια, δεν καταλαβαίνω καν τι σημαίνει η λέξη. Ολοι πιστεύουν ότι ήθελα συνειδητά να λέω στον κόσμο για τα δεινά των μαύρων στη Νότια Αφρική. Ομως, εγώ τραγουδούσα για την ίδια τη ζωή μου».
Συνειδητά ή όχι, η μαύρη τραγουδίστρια από το Γιοχάνεσμπουργκ, Μίριαμ Μακέμπα, έγινε στα χρόνια του απαρτχάιντ η «Μάμα Αφρικα», η φωνή των εξεγερμένων μαύρων. Την Κυριακή το βράδυ, υπέστη ανακοπή καρδιάς την ώρα που εγκατέλειπε τη σκηνή, στο Καστέλ Βολτούρνο της Νάπολης, καθώς συμμετείχε σε συναυλία συμπαράστασης σε έναν άλλον κυνηγημένο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, όπου λίγο αργότερα εξέπνευσε. Η 76χρονη τραγουδίστρια συμμετείχε σε συναυλία που διοργανώθηκε στο προπύργιο της Καμόρα από μουσικούς, για να δείξουν αλληλεγγύη στον κυνηγημένο από τη Μαφία δημοσιογράφο Ρομπέρτο Σαβιάνο, συγγραφέα του διεισδυτικού βιβλίου «Γόμορρα». Αλλά και για να διαμαρτυρηθούν για τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες Αφρικανών μεταναστών στην περιοχή.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δευτέρα, Νοεμβρίου 10, 2008

Μας άφησε η Μάμα Άφρικα - Μίριαμ Μακέμπα

Πέθανε τραγουδώντας χθες, σε ηλικία 76 ετών η νοτιοαφρικανή τραγουδίστρια Μίριαμ Μακέμπα, γνωστή ως «Μάμα Αφρικα». Η καρδιά της Μίριαμ Μακέμπα σταμάτησε να χτυπά, ενώ συμμετείχε σε συναυλία κοντά στη Νάπολη, υπέρ του Ιταλού συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, τον οποίο απειλεί η ιταλική Μαφία.
Θρυλική φωνή της αφρικανικής ηπείρου και ένα από τα σύμβολα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, η Μίριαμ Μακέμπα αισθάνθηκε αδιαθεσία αφού τραγούδησε επί μισή ώρα στη συναυλία στο Καστέλ Βολτούρνο, έξω από τη Νάπολη. «Ήταν η τελευταία που ανέβηκε στη σκηνή, μετά τους άλλους τραγουδιστές. Το κοινό την ξανακάλεσε και εκείνη την στιγμή κατέρρευσε» δήλωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, η Μακέμπα μεταφέρθηκε στην κλινική Πινέτα Γκράντε, όπου άφησε την τελευταία της πνοή. Όπως δήλωσε ο ατζέντης της, η νοτιοαφρικανή τραγουδίστρια έπασχε από αρθρίτιδα, αλλά δεν γνώριζε αν είχε προβλήματα με την καρδιά της.Περίπου 1.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη συναυλία που έγινε σε μια περιοχή, η οποία θεωρείται προπύργιο της ναπολιτάνικης μαφίας, της Καμόρα, και όπου έξι Αφρικανοί μετανάστες και ένας Ιταλός έχασαν τη ζωή τους τον Σεπτέμβριο κάτω από μυστηριώδης ώς τώρα συνθήκες. Η Μίριαμ Μακέμπα γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1932 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Αρχισε να τραγουδάει τη δεκαετία του '50 με το συγκρότημα Manhattan Brothers και το 1956 συνέθεσε τη μεγαλύτερή της επιτυχία, το τραγούδι Pata, Pata. Επί πολλά χρόνια ζούσε εξόριστη εξαιτίας της εμφάνισης της στην ταινία κατά του απαρτχάιντ Come back Africa.

Από τα Νέα