Παρασκευή, Δεκεμβρίου 19, 2008

Καταδικάστηκε ο σφαγέας της Ρουάντα

Για τους δικαστές του είναι ο «ιθύνων νους» της γενοκτονίας στη Ρουάντα το 1994. Ο πρώην συνταγματάρχης Θεονέστε Μπαγκοσόρα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη γενοκτονία. Είναι η πρώτη καταδίκη για τη σφαγή που άφησε πίσω της 800.000 νεκρούς. «O συνταγματάρχης Μπαγκοσόρα είναι ένοχος για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου», αποφάνθηκε το Δικαστήριο. Εκτός από τον Μπαγκοσόρα, καταδικάστηκαν σε ισόβια και άλλοι δύο πρώην στρατιωτικοί διοικητές. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, ο 67χρονος πρώην συνταγματάρχης και οι άλλοι δύο πρώην αξιωματικοί, οργάνωσαν, εκπαίδευσαν και εξόπλισαν την πολιτοφυλακή Ιντεραχάμουε της φυλής των Χούτου, που σφαγίασε 800.000 ανθρώπους- της μειονότητας των Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου- μέσα σε 100 μέρες. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Μπαγκοσόρα ανέλαβε τον έλεγχο των στρατιωτικών και πολιτικών υποθέσεων της κεντροαφρικανικής χώρας, ύστερα από τον θάνατο του προέδρου Γιουβενάλ Χαμπιαριμάνα, από κατάρριψη του αεροσκάφους του το 1994. Αυτό το γεγονός ήταν καθοριστικό για ό,τι ακολούθησε.

Η συνέχεια στα Νέα

Η Κίνα... κινά για Αφρική

Κινεζικά πολεμικά πλοία θα συνδράμουν τη διεθνή ναυτική δύναμη στον Κόλπο του Αντεν για την καταπολέμηση της πειρατείας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Χαιρετίζοντας τη στενότερη διεθνή συνεργασία για την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος, το Πεκίνο αποφάσισε να αποστείλει δικά του πλοία, χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές εύρος της συμμετοχής του στη διεθνή αποστολή. «Η προετοιμασία μας βρίσκεται σε εξέλιξη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Λιου Ζιαντσάο, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι στο εγγύς μέλλον θα δημοσιοποιηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η αποστολή είναι η πρώτη διεθνής για το κινεζικό ναυτικό, το οποίο συνήθως επικεντρώνεται στην προάσπιση των ακτών της χώρας, και όχι την προστασία των κινεζικών πλοίων σε ξένες θάλασσες. Οι «Διεθνείς Eποχές», μία εφημερίδα που εκδίδεται από το ΚΚΚ, ανέφερε ότι ο στόλος θα αποτελείται από δύο μεγάλα καταδρομικά και ένα πλοίο υποστήριξης.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 18, 2008

Το δράμα της Ζιμπάμπουε

Η χολέρα εξακολουθεί να θερίζει στη Ζιμπάμπουε, ενώ κανένα φως δεν διαφαίνεται στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιπέσει η χώρα. Ο πρόεδρος της γειτονικής Νότιας Αφρικής εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση στις συνομιλίες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη διάρκεια της εβδομάδας, κάτι που όμως διέψευσαν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.
Με φόντο την επιδημία χολέρας, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 1.000 άτομα και η οποία υπάρχει φόβος να επιδεινωθεί εξαιτίας των βροχοπτώσεων, έχει στηθεί γύρω από τη Ζιμπάμπουε ένα πολιτικό παιχνίδι με πολλούς πρωταγωνιστές.
Το διακύβευμα είναι το αν και κατά πόσο ο 85χρονος πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που κυβερνά τη χώρα από το 1980 θα δεχθεί να αποχωρήσει από την εξουσία ή να μοιραστεί τη διακυβέρνηση της χώρας με το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Μόργκαν Τσβανγκιράι. Η πρώην αποικιακή δύναμη Βρετανία και άλλες χώρες της Δύσης πιέζουν τις χώρες της περιοχής να ζητήσουν την παραίτηση του Μουγκάμπε, χωρίς επιτυχία. «Αυτό δεν είναι δικό μας θέμα», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Κγκαλέμα Μοτλάντε. «Οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν έθιξαν το θέμα αν ο Μουγκάμπε πρέπει ή όχι να φύγει. Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε ως οδηγό την δική τους στάση», προσέθεσε. Οι συζητήσεις στη Ζιμπάμπουε αφορούν τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανάμεσα στο κόμμα του Μουγκάμπε και την αντιπολίτευση. Στις εκλογές που έγιναν την άνοιξη, ο Τσβανγκιράι κέρδισε τον πρώτο γύρο, αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στη συνέχεια αποσύρθηκε από τον δεύτερο γύρο κατηγορώντας την παράταξη του Μουγκάμπε ότι τρομοκρατεί τους ψηφοφόρους του.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15, 2008

Ο "ταχυδαχτυλουργός" Μουγκάμπε

Την «εξαφάνιση» ακτιβιστών που συγκέντρωναν στοιχεία για τις εκστρατείες τρόμου του Μουγκάμπε καταγγέλλουν δικηγόροι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε.
Στις 3 Δεκεμβρίου 15 άνδρες του στρατού ντυμένοι με πολιτικά χτύπησαν την πόρτα της Τζεστίνα Μουκόκο. Η Τζεστίνα, επικεφαλής της Οργάνωσης για την Ειρήνη στη Ζιμπάμπουε (ΖΡΡ) αναγκάστηκε να τους ακολουθήσει. Από τότε έχουν χαθεί τα ίχνη της και καμία υπηρεσία δεν δίνει πληροφορίες στην οικογένειά της. Τουλάχιστον άλλοι 20 ακτιβιστές έχουν «εξαφανιστεί» τις τελευταίες 6 εβδομάδες, ενώ η Ζιμπάμπουε βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, αντιμέτωπη με χολέρα και πολιτικο-οικονομική κατάρρευση. Και όπως καταγγέλλουν δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειές τους και πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Μουγκάμπε, έχουν πέσει θύματα της τελευταίας εκστρατείας εκφοβισμού της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ακτιβιστές με επικεφαλής τη Μουκόκο έχουν δημιουργήσει δίκτυο παρατηρητών (κυρίως δάσκαλοι, μαγαζάτορες και άνθρωποι της εκκλησίας) που συγκεντρώνουν χειρόγραφες, ενυπόγραφες μαρτυρίες για τις βιαιοπραγίες, τα βασανιστήρια και την εκστρατεία τρόμου από την κυβέρνηση Μουγκάμπε. Υπάρχουν καταγγελίες πολιτών που αποκαλύπτουν ότι εξαναγκάστηκαν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν τρόφιμα από αυτά που έστελναν οι διεθνείς υπηρεσίες αρωγής στη χώρα. «Η έκθεση της Μουκόκο για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ήταν καταπέλτης για την κυβέρνηση του Μουγκάμπε», δήλωνουν οι δικηγόροι της Τζεστίνα υποστηρίζοντας ότι γι' αυτό εξαφανίστηκε. Θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος φόβος του Μουγκάμπε είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ζητήσει έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ζιμπάμπουε, όπως συνέβη στην περίπτωση του προέδρου του Σουδάν, Ομάρ ελ Μπασίρ, για την εμπλοκή του στις δολοφονίες του Νταρφούρ.

Από την Ελευθεροτυπία

Κυριακή, Δεκεμβρίου 14, 2008

Δεν τους έφτανε ο Μουγκάμπε...

Η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου και τα ανοιχτά μέτωπα πληθαίνουν για τον απόλυτο άρχοντα, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ομως, παρά τις αυξανόμενες επικρίσεις από τους ηγέτες της Δύσης, ο 84χρονος ηγέτης συνεχίζει να κρατιέται με νύχια και με δόντια στον προεδρικό θώκο.
Η επιδημία χολέρας που μαίνεται από τον περασμένο Αύγουστο έχει ήδη κοστίσει τη ζωή περίπου 800 ατόμων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ εκτιμούν ότι οι φορείς της ασθένειας υπερβαίνουν τους 16.000 και ότι ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Υπογραμμίζουν δε ότι η αποτίμηση της επιδημίας στοιχειοθετείται βάσει των αρχείων των νοσοκομείων, αλλά πολλά κέντρα υγείας παραμένουν κλειστά, είτε λόγω έλλειψης φαρμάκων είτε επειδή έχουν εγκαταλειφθεί από το απλήρωτο προσωπικό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη Unicef με μόλυνση απειλούνται έως και 60.000 άτομα.Εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα προς τη Νότια Αφρική, ελπίζοντας να διαφύγουν τον κίνδυνο ή, αν είναι ασθενείς, να αναζητήσουν θεραπεία στον πλουσιότερο γείτονα. Την περασμένη Πέμπτη οι ιθύνοντες της Νότιας Αφρικής κήρυξαν τη μεθόριο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για εξάπλωση της επιδημίας στην ευρύτερη περιοχή μέσω του μολυσμένου ποταμού Λιμπόπο.Την ίδια ημέρα ο Μουγκάμπε δεν δίστασε να ανακοινώσει προκλητικά ότι η κυβέρνησή του αναχαίτισε την επιδημία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Εξαιτίας της χολέρας οι κύριοι Μπράουν, Σαρκοζί και Μπους ήθελαν να επέμβουν στρατιωτικά. Τώρα που δεν υπάρχει πια χολέρα, δεν υφίσταται πλέον αιτία πολέμου».


Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 12, 2008

Η Ζιμπάμπουε που (γοργο)πεθαίνει

Με γοργούς ρυθμούς η Ζιμπάμπουε οδεύει προς την κατάσταση της πτώχευσης, συντηρούμενη στην «ομηρία» του προέδρου της, για δεκαετίες, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, επισήμανε σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Χαράρε, Τζέϊμς Μαγκί. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Ένας άνδρας περιβαλλόμενος από μία συμμορία, κρατά όμηρο τη Ζιμπάμπουε, η οποία οδεύει, ταχέως, προς την πτώχευση», τόνισε στη συνέντευξή του ο ίδιος διπλωμάτης - βρίσκεται πλέον στην Ουάσινγκτον.
Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο μεταξύ, το αποτέλεσμα της συνόδου που έγινε με θέμα της την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε, στο έδαφος της Νότιας Αφρικής, κρίθηκε «απογοητευτικό».
Ανακοινώθηκε, παράλληλα, ότι από την «Αμερικανική υπηρεσία για τη διεθνή ανάπτυξη», μετά τα 32 εκατομμύρια δολάρια που παλαιότερα είχαν δοθεί, αποδεσμεύτηκαν άλλα έξι εκατομ. δολάρια για να προμηθευτούν στη Ζιμπάμπουε φίλτρα για αποστειρωμένο νερό, παστίλιες, αλλά και άλλο φαρμακευτικό υλικό με σκοπό να αναχαιτιστεί η θανατηφόρα επιδημία χολέρας στην αφρικανική αυτήν χώρα.

Από την Καθημερινή

"Διώξτε τον Μουγκάμπε με τη βία"

Σε ανακοίνωση του στην οποία καλούνται όλες οι εκκλησίες να προσευχηθούν για την βίαιη απομάκρυνση του Μουγκάμπε από την εξουσία, ο αγγλικανός επίσκοπος της Πραιτόρια Τζό Σεόκα δήλωσε: «Ο Μουγκάμπε πρέπει να θεωρηθεί ως ο Χίτλερ του 21ου αιώνα, ένα άτομο προφανώς χωρίς συνείδηση ή συμπόνια, και ένας δολοφόνος».
Ο Σαόκα κατηγόρησε τους γείτονες της Ζιμπάμπουε ότι προστατεύουν τον «συντροφό τους στην δικτατορία».
«Πιστεύω ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για όλους τους ηγέτες της εκκλησίας να ακολουθήσουν τον Αγγλικανό πρώην Αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου και τον Αρχιεπίσκοπο του Γιόρκ, Δρ. Τζον Σαντάμου, και να ζητήσουν από τον θεό να προκαλέσει την απομάκρυνση του Μουγκάμπε από το αξίωμα του προέδρου της Ζιμπάμπουε», δήλωσε.
«Η εκκλησία στη νότια Αφρική το έχει κάνει αυτό και πριν με το καθεστώς του Απαρτχάιντ και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θεός θα ακούσει τις προσευχές μας ακόμη και σήμερα».

Από την Καθημερινή

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 11, 2008

Τα πολλά πρόσωπα του ρατσισμού

Τα παιχνίδια που παίζονται σε... ασπρόμαυρο φόντο είναι ίσως τελικά πάντα άγρια, αλλά όταν η κουβέντα έρχεται σε σφαγές ανθρώπων που θεωρούνται «φαντάσματα» επειδή ξεχωρίζουν από το χρώμα του δέρματος και τα χαρακτηριστικά τους, η καρδιά των «θεατών» (με την ευρύτερη έννοια) σφίγγεται και σκύβουν με προσοχή πάνω από την έκκληση της βρετανικής εφημερίδας «Independent» για παροχή βοήθειας.
Στα απέραντα νερά της λίμνης Βικτόρια έχει δημιουργηθεί ένα ασφαλές καταφύγιο μακριά από τις ανελέητες σφαγές. Λευκοπαθικοί (αλφικοί) Τανζανοί, που περνιούνται για φαντάσματα, καταφεύγουν εδώ για να κρυφτούν, μακριά από τους «δικούς τους» ανθρώπους οι οποίοι τους κυνηγούν για να τους σφάξουν και να τους διαμελίσουν, πιστεύοντας ότι τα «κομμάτια» τους θα είναι ένα γερό τονωτικό στις τελετές μαύρης μαγείας που εξασκούν.

Οι λευκοπαθικοί

Το απομακρυσμένο νησί Ουκερέουε, ώρες ταξίδι στα νερά της Βικτόρια και δύο μέρες μακριά από την πρωτεύουσα της Τανζανίας είναι ίσως το ύστατο καταφύγιο, όπου οι ντόπιοι λευκοπαθικοί μπορούν να ζήσουν με σχετική ασφάλεια.«Η ζωή είναι καλύτερη εδώ, στο νησί», λέει ο Αλφόνς Καζάντζα. Στην κεντρική αγορά του Ουκερέουε μοιάζει με κάθε άλλον ιχθυοπώλη, μόνο που το μεγάλο καπέλο του σκιάζει ένα κατάλευκο πρόσωπο, με πρησμένα υγρά μάτια και σκισμένα χείλη. Οπως λέει, στο νησί δεν έχουν γίνει φόνοι με θύματα «αλμπίνους». «Οι άνθρωποι εδώ δεν πιστεύουν στη σατανική αυτή εκστρατεία».Οπουδήποτε αλλού όμως στην Τανζανία, οι σφαγές συνεχίζονται. Την περασμένη εβδομάδα δολοφονήθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι. Η Ελίζαμπεθ Χουσεΐν κατακρεουργήθηκε από άνδρες με μαχαίρια που την πετσόκοψαν σε κομμάτια, στην επαρχία Σινγιάνγκα, την περασμένη Τρίτη. Ηταν μόλις 13 ετών. Δυο μέρες αργότερα, ο 47χρονος Εζεκίελ Τζον δολοφονήθηκε με όπλο και στη συνέχεια του λιάνισαν τα χέρια και τα πόδια, κοντά στην πόλη Κιγκόμα. Αυτές οι φρικτές δολοφονίες ανεβάζουν σε 35 τα θύματα ενός πρωτοφανούς αγριότητας κυνηγιού «φαντασμάτων» στο διάστημα του τελευταίου έτους.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 10, 2008

Αηδιαστικοί... όσοι δεν τους ανέχονται

Ο υπουργός Πληροφόρησης της Ζιμπάμπουε Σιχανίσο Ντόβου, χαρακτήρισε σήμερα «αηδιαστικούς» τους ξένους ηγέτες που κάλεσαν τον πρόεδρο της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε να παραιτηθεί και κατηγόρησε τη Δύση ότι «συνωμοτεί με στόχο μια στρατιωτική επέμβαση στη χώρα».
«Δεν έχω ευχάριστες λέξεις για να χαρακτηρίσω τους ηγέτες κρατών που κάνουν δηλώσεις κατά της Ζιμπάμπουε και ελπίζω ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που ανοίγουν τα αηδιαστικά στόματά τους για τη Ζιμπάμπουε», δήλωσε στον Τύπο ο κ. Ντόβου.
«Αφού στραγγάλισαν τη χώρα μας με τις κυρώσεις, την μόλυναν με χολέρα και με άνθρακα, οι Δυτικοί επιχειρούν να μας βουλιάξουν στο χάσμα μιας καταστροφής για να μπορέσουν να επέμβουν στρατιωτικά», συνέχισε ο κ. Ντόβου.
Η άσκηση διεθνούς πίεσης ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες για να επιτευχθεί η παραίτηση του προέδρου Μουγκάμπε -που είναι 84 χρόνων και βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 28 χρόνια- και να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο που αυξάνει την ένταση λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και της οικονομικής δυσπραγίας.
Σήμερα και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «ήρθε ο καιρός να φύγει ο Μουγκάμπε» και κάλεσε τις γειτονικές στη Ζιμπάμπουε χώρες να ενώσουν τη φωνή τους, ώστε να τελειώσει η ηγεμονία του πρόεδρου.

Από την Καθημερινή

Τρίτη, Δεκεμβρίου 09, 2008

Και στη Ζιμπάμπουε ακόμη πεθαίνουν

Τους 589 έφτασαν οι νεκροί από την επιδημία χολέρας στην Ζιμπάμπουε, ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανακοίνωσε πως τα κρούσματα είναι 13.960 και στην πρωτεύουσα Χαράρε καταγράφηκαν 189 θάνατοι.
Η επιδημία, η έλλειψη τροφίμων και η κατάρρευση της οικονομίας της Ζιμπάμπουε προκάλεσαν για μια ακόμα φορά την έντονη αντίδραση της Δύσης που καλεί τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε να παραιτηθεί.
Από την πλευρά του ο Μουγκάμπε κατηγορεί για την τραγική κατάσταση τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην χώρα του.
Τα βασικά τρόφιμα εξαντλούνται, οι τιμές των αγαθών διπλασιάζονται κάθε 24 ώρες και με 100 εκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε-το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί να πάρει κανείς από τις τράπεζες για μια εβδομάδα-αγοράζεις πλέον μόλις τρεις φρατζόλες ψωμί.
Το σύστημα υγείας της χώρας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την επιδημία χολέρας και το δίκτυο ύδρευσης και καθαρισμού του νερού έχει καταρρεύσει με αποτέλεσμα ο κόσμος να πίνει νερό από μολυσμένα πηγάδια και ρυάκια, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται.

Από την Καθημερινή