Παρασκευή, Ιανουαρίου 30, 2009

Χώρα μελλοντικών νεκρών η Ζιμπάμπουε

Θερίζει στη Ζιμπάμπουε η επιδημία της χολέρας, καθώς από τον Αύγουστο έχει προκαλέσει το θάνατο 3.095 ανθρώπων, ενώ άλλοι 58.993 έχουν προσβληθεί από τη μεταδοτική ασθένεια, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).Παράλληλα, επτά εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας, θα χρειαστούν τρόφιμα τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).Ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων χολέρας στη χώρα πλησιάζει τις 60.000, και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βλέπουν να πραγματοποιείται το πλέον «χειρότερο σενάριο». Η ασθένεια μεταδίδεται από τα ακάθαρτα νερά, ενώ και η εποχή των βροχοπτώσεων ευνοεί την εξάπλωσή της.Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το μισό των 12 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας είναι ευάλωτο στη χολέρα εξαιτίας των πλημμελών συνθηκών υγιεινής στη χώρα. Η επιδημία εξαπλώνεται και στις γειτονικές χώρες, κυρίως στη Νότια Αφρική όπου τουλάχιστον 2.600 κρούσματα και 31 θάνατοι έχουν καταγραφεί.

Η συνέχεια στα Νέα

Κόλαση κρυμμένη στην άμμο

Παρατηρητής μιας τραγωδίας σχεδόν αθέατης από τον δυτικό κόσμο, ο φακός του «Εξάντα» καταγράφει όσα οφείλει να γνωρίζει τουλάχιστον η συνείδησή του Άνθρωποι δίχως στέγη, δίχως νόμο. Εξαθλιωμένοι και εξαγριωμένοι. Μια γη που ξεραίνεται σιγά σιγά από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το νερό λιγοστό. Είναι η αφορμή ενός εμφυλίου που ξεκινά από συγκρούσεις δύο φυλών του Σουδάν, για να πάρει τις διαστάσεις γενοκτονίας. Εκεί βρέθηκε ο φακός του «Εξάντα» (ΝΕΤ) να αποτυπώνει τη δυστυχία που εκτυλίσσεται κάτω από τη μύτη της παγκόσμιας κοινότητας, κρυμμένη κάτω από τη σκόνη της ερήμου. Τα γυρίσματα κράτησαν τρεις εβδομάδες, μας ενημερώνει ο Γιώργος Αυγερόπουλος, που ακολούθησε τις λιγοστές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών για να περιπλανηθεί στους καταυλισμούς των προσφύγων και χρειάστηκε αρκετές φορές να τα διακόψει γιατί παρενέβαιναν οι μυστικές υπηρεσίες προσάγοντας τον ίδιο και τον διευθυντή φωτογραφίας, Γιάννη Αυγερόπουλο, για ανάκριση. Ωστόσο κατέγραψε την τραγωδία των προσφύγων Φουρ. Φυλή αφρικανική, γεωργοί στην πλειονότητά τους και θύματα της σκληρής επιθετικότητας της αραβικής φυλής Τζαντζαουίντ, οι οποίοι αρχικώς ήθελαν να πάρουν το νερό και την εύφορη γη τους, αλλά στη συνέχεια να τους εξοντώσουν στηρίζοντας την εξουσία του δικτάτορα Μπασίρ. Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, εγκαταλελειμμένοι στη φροντίδα της δυτικής φιλανθρωπίας που δεν αρκεί να τους χορτάσει, χωμένοι σε παράγκες από νάιλον και χαρτί, σε καταυλισμούς που προσπαθούν τη νύχτα να προστατέψουν ολιγάριθμοι κυανόκρανοι από ληστές και διάφορες συμμορίες.

Η συνέχεια στα Νέα

Τετάρτη, Ιανουαρίου 28, 2009

Ο "Εξάντας" ταξιδεύει απόψε στο Νταρφούρ

«Κοιτώ τα πρόβατα στην όαση. Βλέπω ότι έρχονται Τζαντζαουίντ γρήγορα, πάνω σε άλογα και καμήλες, με Καλάσνικοφ, πυροβολώντας και ουρλιάζοντας "σκοτώστε τους σκλάβους, σκοτώστε τους μαύρους". Είδα ανθρώπους να πέφτουν γεμάτοι αίματα. Τα παιδιά τα κυνηγούσαν. Πήραν κάποια από μας, δεν τα ξαναείδαμε. Πήραν και όλα μας τα ζώα. Μετά τα αεροπλάνα ήρθαν και βομβάρδισαν το χωριό» είναι η δραματική μαρτυρία ενός δεκατριάχρονου, του Αμπντ αλ Ραχμάν.
Από το 2003, Αραβες παραστρατιωτικοί, γνωστοί με το όνομα Τζαντζαουίντ και ο στρατός του Σουδάν κάνουν συστηματικές επιδρομές σε αφρικανικές φυλές που έχουν εξεγερθεί, στην επαρχία Νταρφούρ στα δυτικά της χώρας. Μέχρι στιγμής πάνω από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα χωριά τους και περισσότεροι από 300.000 έχουν σκοτωθεί.Η κάμερα του «Εξάντα», που μεταδίδει απόψε η ΝΕΤ (22.00), καταγράφει τους θανάτους και τους διωγμούς ενός σκληρού εμφυλίου, που ξεκίνησε ως μια μικρής εμβέλειας σύγκρουση για λίγη γη και νερό, για να μετεξελιχθεί, με τη «βοήθεια» της δικτατορίας του προέδρου Μπασίρ, σε έναν άγριο φυλετικό πόλεμο. «Νταρφούρ» σημαίνει «η γη των Φουρ». Είναι μια επαρχία του Σουδάν, μεγάλη σε έκταση όσο η Γαλλία. Πήρε το όνομά της από την αφρικανική φυλή των Φουρ, που είναι μια απ' τις μεγαλύτερες της περιοχής. Στο Νταρφούρ, λοιπόν, υπάρχουν φυλές αφρικανικής και αραβικής προέλευσης. Συνήθως οι Αφρικανοί είναι αγρότες, ενώ οι Αραβες είναι νομάδες κτηνοτρόφοι. Ο Γιώργος Αυγερόπουλος στο αποψινό ντοκιμαντέρ «Θάνατος στη Γη των Φουρ» καταγράφει μια τραγωδία για την οποία ελάχιστα γνωρίζουμε. Με βάση την Τζενέινα, μια πόλη στην άγρια δύση του Νταρφούρ, ο δημοσιογράφος περιπλανιέται στους καταυλισμούς των προσφύγων, στα βομβαρδισμένα χωριά της ερήμου και ακολουθεί τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών που δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν κάποια ουσιαστική διέξοδο.Τα γυρίσματα, που διήρκεσαν τρεις εβδομάδες, διακόπηκαν αρκετές φορές από άνδρες της μυστικής αστυνομίας, οι οποίοι προσήγαγαν τον ίδιο και τον διευθυντή φωτογραφίας, Γιάννη Αυγερόπουλο, στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση. Με τον πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ Μπασίρ, να κατηγορείται από το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης για γενοκτονία, το θέμα Νταρφούρ αποτελεί για την κυβέρνηση της χώρας ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας.

Από την Ελευθεροτυπία

Τρίτη, Ιανουαρίου 27, 2009

Συμφωνία (;) στη Ζιμπάμπουε

Οι ηγέτες των χωρών της Κοινότητας Ανάπτυξης Νότιας Αφρικής (SADC) αποφάσισαν σήμερα, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που είχαν στην Πρετόρια, η νέα κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε, υπό τον Μόργκαν Τσβανγκιράι, να ορκιστεί μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό γραμματέα της SADC, Τόμαζ Σαλομάο, αποφασίστηκε επίσης το υπουργείο Εσωτερικών να «μοιραστεί» για έξι μήνες μεταξύ του κόμματος MDC του Τσβανγκιράι και του ZANU-PF του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Ωστόσο, το MDC εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφασή αυτή και σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι «δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες» του, κάτι που σημαίνει ότι το αδιέξοδο μπορεί να συνεχιστεί καθώς η οικονομική κρίση στη Ζιμπάμπουε βαθαίνει μέρα με την ημέρα.

Από την Καθημερινή

Κυριακή, Ιανουαρίου 25, 2009

Επιδημία χολέρας στο Πάρκο Κρούγκερ

Η επιδημία χολέρας που πλήττει τη Ζιμπάμπουε και τμήματα των γειτονικών χωρών εξαπλώθηκε τώρα και στο διάσημο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ της Νότιας Αφρικής, αλλά οι υπεύθυνοι της περιοχής βεβαιώνουν ότι οι τουρίστες δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο, μεταδίδουν σήμερα τα νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Weekender, τα νερά ορισμένων ποταμών που διασχίζουν το τεράστιο αυτό βιότοπο βρέθηκαν θετικά στο μικρόβιο της χολέρας, αλλά ο εκπρόσωπος του Πάρκου Ρέιμοντ Τράβερς δήλωσε ότι το νερό της βρύσης είναι κατάλληλο για κατανάλωση.
Το Πάρκο Κρούγκερ, που συνορεύει με τη Μοζαμβίκη, είναι από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Αφρικής. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ταξιδιώτες, με την ελπίδα να έλθουν σε διά ζώσης οπτική επαφή με τα «Μεγάλα Πέντε» είδη του ζωικού βασιλείου: ελέφαντα, ρινόκερω, βουβάλι, λιοντάρι και λεοπάρδαλη.
Στις δύο επαρχίες που περιβάλλουν το Πάρκο, τη Λιμπόπο και τη Μπουμαλάνγκα, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 4.000 κρούσματα χολέρας από τον περασμένο Νοέμβριο που εμφανιστηκε η νόσος, σκοτώνοντας τουλάχιστον 33 ανθρώπους.
Και οι δύο αυτές επαρχίες συνορεύουν με τη Ζιμπάμπουε, όπου από τον Αύγουστο έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 3.000 άνθρωποι εξαιτίας της κατάρρευσης του υδροδοτικού και του αποχετευτικού συστήματος, του τρόπου περισυλλογής των απορριμάτων, αλλά και των υγειονομικών υπηρεσιών υπό το καθεστώς του Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Από την Καθημερινή

Το Σουδάν βομβάρδισε το Νταρφούρ

Η πολεμική αεροπορία του Σουδάν βομβάρδισε σήμερα μια πόλη του Νταρφούρ, τον έλεγχο της οποίας έχουν από την περασμένη εβδομάδα αντάρτες του Κινήματος Δικαιοσύνης και Ισότητας (JEM), ανακοίνωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι και ειρηνευτικές δυνάμεις.
«Οι δυνάμεις μας περικύκλωσαν τη Μουχατζιρίγια. Διεξάγονται μάχες μεταξύ των ανδρών μας και των ανταρτών του JEM», είπε ο Αμπντελ Σαμία Χατζ αλ Χάσαν, εκπρόσωπος του σουδανικού στρατού χωρίς να διευκρινίσει αν στις μάχες υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες. «Επιβεβαιώνω ότι υπήρξαν αεροπορικοί βομβαρδισμοί», είπε ο Νουρεντίν Μέζνι, εκπρόσωπος της κοινής δύναμης ΟΗΕ- Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ (UNAMID/MINUAD).
Ανώτερος διοικητής του JEM είπε ότι κατά τους βομβαρδισμούς 16 πολίτες σκοτώθηκαν, μεταξύ τους ένα μικρό παιδί. Ωστόσο η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητη πηγή.
Το Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας, το πιο συγκροτημένο στρατιωτικά από τις οργανώσεις ανταρτών του Νταρφούρ, πήρε τον έλεγχο την περασμένη εβδομάδα της πόλης Μουχατζιρίγια, πρώην προπύργιο της οργάνωσης του Μίνι Μινάουι Στρατός για την Απελευθέρωση του Σουδάν (SLA), της μόνης αντάρτικης οργάνωσης του Νταρφούρ που είχε υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με τη σουδανική κυβέρνηση το 2006.
Οι αντάρτες του JEM απάντησαν σήμερα στα πυρά της σουδανικής αεροπορίας, διευκρίνισε ένας αξιωματούχος. Η MINUAD ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές να «αποφύγουν την κλιμάκωση», επισήμανε ο Μέζνι.
Εκτοπισμένοι από τη σύγκρουση στο Νταρφούρ έχουν καταφύγει στον τοπικό καταυλισμό της MINUAD. Δύο κέντρα με ανθρωπιστική βοήθεια, τη διαχείριση των οποίων έχουν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) κάηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τις συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών του JEM και ανδρών του SLA. Το διεθνές προσωπικό της μιας ΜΚΟ απομακρύνθηκε από την περιοχή Νυάλα, 80 χλμ. δυτικά της Μουχατζιρίγιας.
Ο εμφύλιος πόλεμος στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν έχει προκαλέσει το θάνατο 300.000 ανθρώπων από το 2003, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 10.000 σύμφωνα με το Χαρτούμ. Τουλάχιστον 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των βιαιοτήτων.

Από την Καθημερινή

Παρασκευή, Ιανουαρίου 23, 2009

Απαγωγή Ευρωπαίων στο Νίγηρα

Τέσσερις ξένοι τουρίστες (δύο Ελβετοί, ένας Γερμανός και ένας Βρετανός) απήχθησαν σήμερα, πιθανότατα από αντάρτες Τουαρέγκ, στο Νίγηρα ενώ επέστρεφαν από ένα φεστιβάλ στο βόρειο Μαλί.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκόα του Μαλί, στρατηγός Αμαντού Μπάμπα Τουρέ, επιβεβαίωσε ότι οι τέσσερις τουρίστες απήχθησαν στο έδαφος του Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με το Μαλί. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Μαλί είπε ότι η απαγωγή έγινε στην κοινότητα Μπάνι-Μπάνγκου του Νίγηρα που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Μαλί.

Οι τουρίστες είχαν πάει να παρακολουθήσουν ένα φεστιβάλ νομαδικής κουλτούρας στο Αντεραμπουκάνε του Μαλί και επέστρεφαν στη βάση τους με τρία αυτοκίνητα.

«Ο πρώτος οδηγός της αυτοκινητοπομπής κατάφερε να ξεφύγει μολονότι πυροβόλησαν το όχημά του. Όμως οι Ευρωπαίοι τουρίστες δεν επέβαιναν σε αυτό το όχημα», διευκρίνισε ο στρατηγός Τουρέ.

Οι ένοπλοι σταμάτησαν τα δύο άλλα οχήματα και έφυγαν παίρνοντας μαζί τους τουρίστες, όχι όμως και τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Από την Καθημερινή

Συνελήφθη ο αρχηγός των Τούτσι

Συνελήφθη ο αρχηγός των ανταρτών Τούτσι στο Κονγκό, Λοράν Ενκούντα, στο έδαφος της Ρουάντας, ύστερα από συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων της Ρουάντα και του Κονγκό, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η κοινή διοίκηση των δυνάμεων που πήραν μέρος στην καταδίωξη των ανταρτών.

Ο αρχηγός των ανταρτών συνελήφθη παρά την προσπάθειά του να προβάλλει αντίσταση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Από την Καθημερινή

Τετάρτη, Ιανουαρίου 14, 2009

Δυο χιλιάδες νεκροί απ' τη χολέρα

Από την επιδημία της χολέρας που πλήττει τη Ζιμπάμπουε έχουν μέχρι σήμερα χάσει τη ζωή τους περίπου 2.000 άτομα και περίπου 40.000 είναι ασθενείς, ανακοινώθηκε σήμερα Τρίτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(ΠΟΥ).
Η επιδημία εντείνει την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα όπου ο πρόεδρος Μουγκάμπε και η αντιπολίτευση βρίσκονται σε αδιέξοδο σχετικά με μία συμφωνία για το μοίρασμα της εξουσίας και ο 80χρονος πρόεδρος δε συμμορφώνεται με τις εκκλήσεις της Δύσης για παραίτηση.
Σε ανακοίνωση (με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου) αναφέρεται ότι σε συνολικά 38.334 κρούσματα, τα 1.937 ήταν θανατηφόρα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχει μολυνθεί το 89% από τις συνολικά 62 περιοχές της χώρας.
Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί, εξαιτίας της εποχής των βροχών που εντείνονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και τελειώνει στο τέλος Μαρτίου. Από τις πλημμύρες που μπορεί να πλήξουν τις χαμηλότερες περιοχές της αφρικανικής χώρας αυξάνεται ο κίνδυνος επέκτασης της ασθένειας που ήδη έχει προκαλέσει κρούσματα και στις γειτονικές χώρες με τουλάχιστον 13 νεκρούς και 1.419 κρούσματα να έχουν καταγραφεί στην Νότια Αφρική, ενώ κρούσματα έχουν αναφερθεί και στις Μποτσουάνα, Μοζαμβίκη και Ζάμπια.

Από την Καθημερινή

Σάββατο, Ιανουαρίου 10, 2009

Βάρεσαν τους πειρατές

Εξι Σομαλοί πειρατές πνίγηκαν χθες κατά την αναχώρησή τους από το σούπερ τάνκερ Sirius Star, το οποίο είχαν καταλάβει από τις 15 Νοεμβρίου, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός τους Μοχάμεντ Σαΐντ.
«Έξι από τους άνδρες μας χάθηκαν στη θάλασσα καθώς επέστρεφαν από το σαουδαραβικό σούπερ τάνκερ», όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε μετά την απελευθέρωση του Sirius Star, εξήγησε ο αρχηγός των πειρατών κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας από το Χαράντερε.
«Το μικρό σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι έξι που πνίγηκαν και οκτώ άλλοι που επέζησαν ήταν παραφορτωμένο και είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, διότι φοβούνταν ότι θα τους καταδιώξουν» οι ναυτικές δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά της πειρατείας, είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι στο σκάφος βρισκόταν επίσης τμήμα του ποσού των λύτρων που καταβλήθηκαν για την απελευθέρωση του Sirius Star. «Υπήρχαν επίσης 300.000 δολάρια στο σκάφος, που δεν έχουμε βρει ακόμη», δήλωσε ο αρχηγός των πειρατών.
Σύμφωνα με κάτοικο του Χαράντερε, η βύθιση του σκάφους οφείλεται σε ατύχημα. «Οι πειρατές ήταν τρελοί από χαρά (με τα λύτρα) και αρκετά τρομοκρατημένοι από την παρουσία ξένων πολεμικών πλοίων. Πήγαιναν πολύ γρήγορα. Είναι τραγωδία για τους πειρατές», είπε ο Μοχαμούντ Αντεν.
Οι Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν χθες το Sirius Star μαζί με το 25μελές του πλήρωμα. Η κατάληψη του σούπερ τάνκερ στις 19 Νοεμβρίου προκάλεσε την ανάπτυξη μεγάλης ναυτικής δύναμης ανοικτά της Σομαλίας.
Αρχικά, οι πειρατές ζήτησαν λύτρα ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά έκτοτε είχαν περιορίσει τις απαιτήσεις τους.
Από πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις έγινε γνωστό ότι καταβλήθηκε ποσόν τριών εκατομμυρίων δολαρίων σε ομάδα πειρατών στη ξηρά. Το πλοίο είχε αγκυροβολήσει μπροστά από το λιμάνι του Χαράντερε.

Από την Καθημερινή

Πέμπτη, Ιανουαρίου 08, 2009

Ο χολέρα θερίζει στην ξεχασμένη Ζιμπάμπουε

Τουλάχιστον 1.778 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τον Αύγουστο στην Ζιμπάμπουε από την επιδημία χολέρας που πλήττει την χώρα, σύμφωνα με νέα αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Συνολικά 35.931 ύποπτες περιπτώσεις υπολογίζεται ότι έχουν διαγνωστεί με χολέρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ.
Η προηγούμενη αναφορά πάντως που δημοσιεύτηκε την Τρίτη έκανε λόγο για 34.306 ύποπτες περιπτώσεις και 1.732 νεκρούς.
Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ προετοιμάζονται εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες για το χειρότερο σενάριο που θέλει τα ύποπτα κρούσματα χολέρας να φτάσουν σύντομα τις 60.000. Οι φόβοι για ενδεχόμενη χειροτέρευση της κατάστασης στην Ζιμπάμπουε έχουν ενισχυθεί λόγω των αναμενόμενων βροχών, οι οποίες ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας.
Συνολικά, δέκα επαρχίες της χώρας παρουσιάζουν έξαρση στα κρούσματα χολέρας, αν και τα δεδομένα δεν έχουν ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης προσωπικού και τοπικών προβλημάτων επικοινωνίας.

Από την Καθημερινή

Κυριακή, Ιανουαρίου 04, 2009

Ο Τζον Ατα Μιλς πρόεδρος της Γκάνας

Ο Τζον Ατα Μιλς, υποψήφιος της αντιπολίτευσης, εξελέγη πρόεδρος της Γκάνας κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Κουάντο Αφάρι Γκιάν.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών, την Παρασκευή, δείχνουν ότι ο Μίλς κέρδισε τις εκλογές με μικρή διαφορά--50,23% των ψήφων έλαβε ο Μιλς, και 49,77% ο αντιπαλός του Νάνα Ακούφο-Αντο του Νέου Πατριωτικού Κόμματος (NPP).

Από την Καθημερινή

Αδιέξοδο στη Σομαλία

Σε κυβερνητικό κενό βρίσκεται και επισήμως η Σομαλία από την περασμένη Δευτέρα, με την παραίτηση του προέδρου Αμπντουλάχ Γιουσούφ Αχμέντ, η οποία σημειώνεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την απομάκρυνση από τον ίδιο του πρωθυπουργού Νουρ Χασάν Χουσεΐν.
Ετσι, ύστερα από τέσσερα χρόνια, η εύθραυστη μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έμεινε ακέφαλη, αναγνωρίζοντας την αδυναμία της να επηρεάσει τις χαοτικές εξελίξεις στο Κέρας της Αφρικής, με προεξάρχουσα τη δράση των πειρατών στα διεθνή ύδατα του κόλπου του Αντεν. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο μέρος του νότιου και κεντρικού τμήματος της χώρας βρίσκεται στα χέρια της μίας ή της άλλης ισλαμικής φατρίας, όταν οι επίσημες αρχές έχουν υπό τον έλεγχό τους μόνο την Μπαϊντόα, έδρα του Κοινοβουλίου και, εν μέρει, την πρωτεύουσα Μογκαντίσου όπου εδρεύει η κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ έσπευσαν να χαιρετίσουν την οικειοθελή αποχώρηση του προέδρου με την ίδια ζέση με την οποία είχαν καταφερθεί εναντίον της καθαίρεσης του πρωθυπουργού που θεωρείται εκλεκτός της Ουάσιγκτον. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη σύσταση κυβέρνηση εθνικής ενότητας και η βελτίωση της ασφάλειας θα αμειφθεί με κονδύλιο 5 εκατ. δολαρίων, αρκεί να βρεθούν τα στελέχη που θα φέρουν εις πέρας αυτό το εγχείρημα!Το καρότο έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, μετά το ντόμινο του καταστροφικού «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» του απερχόμενου επιτελείου Μπους. Από αύριο, εξάλλου, ξεκινάει και η αποχώρηση των στρατευμάτων της Αιθιοπίας, στα οποία στηριζόταν για την επιβίωσή της η μεταβατική κυβέρνηση.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Κορυφώνεται ο εμφύλιος στην Ουγκάντα

Η δραματική κορύφωση του πολέμου στην Ουγκάντα, την περασμένη εβδομάδα, έστρεψε εκ νέου τους προβολείς στην πρώην βρετανική αποικία, όπου μαίνεται ένας από τους μακροβιότερους εμφυλίους της αφρικανικής ηπείρου. Αυτή τη φορά, μάλιστα, το θέατρο των εχθροπραξιών επεκτάθηκε εκτός των συνόρων της χώρας, με θύματα εκατοντάδες αμάχους στο βορειοανατολικό τμήμα του Κονγκό (ΛΔΚ).
Υπεύθυνοι για τη σφαγή, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας (Κάριτας), αλλά και το στρατό της Ουγκάντας, είναι οι αντάρτες του Στρατού της Αντίστασης του Κυρίου (LRA), του Τζόζεφ Κόνι, ο οποίος επέλεξε τον αιματηρό αυτό τρόπο για να απαντήσει στην κοινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του, της Ουγκάντας, του Κονγκό και της τοπικής κυβέρνησης του Νοτίου Σουδάν, με έδρα στην Τζούμπα. Κατά τραγική ειρωνεία, στην τελευταία είχαν ξεκινήσει, τον Ιούλιο του 2006, οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την εκτόνωση της εμφύλιας σύρραξης. Η εν λόγω πρωτοβουλία, όμως, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς ο 48χρονος οπλαρχηγός ουδέποτε κάθησε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού ποτέ δεν του παραχωρήθηκαν τα απαιτούμενα «εχέγγυα», δηλαδή η άρση των κατηγοριών εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Ο Κόνι κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ εντάλματα έχουν εκδοθεί και για τρεις ακόμη οπλαρχηγούς του LRA.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία