Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2011

Επισιτιστική κρίση στο Κέρας της Αφρικής

Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι  -ανάμεσα τους και εκατομμύρια παιδιά που επηρεάζονται περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα- έχουν πληγεί από την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων εξήντα ετών στο Κέρας της Αφρικής και έχουν ανάγκη από έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου σε ορισμένες περιοχές να αντιμετωπίσουν ακόμη και την πείνα, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Η συνέχεια στο in.gr

"Μπασίρ, ο δικός μας δολοφόνος", λέει η Κίνα

O πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ -σε βάρος του οποίου έχουν εκδοθεί δύο εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας- έγινε δεκτός με τιμές την Τετάρτη στο Πεκίνο από τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο, παρά τις επικρίσεις των ΗΠΑ και οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά τη μεγαλοπρεπή τελετή υποδοχής στο Μεγάλο Μέγαρο του Λαού ο Χου είπε στον Αλ-Μπασίρ ότι ελπίζει πως οι επαφές τους στην κινεζική πρωτεύουσα θα συμβάλουν στην ενίσχυση των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η συνέχεια στο in.gr

Κεραυνός σκότωσε 18 μαθητές δημοτικού στην Ουγκάντα

Ο κεραυνός έπληξε στο δημοτικό σχολείο Ρανιάνια, σχεδόν 250 χλμ. από την Καμπάλα, καθώς τα παιδιά περίμεναν να περάσει η ισχυρή βροχόπτωση για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με την εφημερίδα The New Vision.

Μέλη των δυνάμεων της τάξης και εθελοντές μετέφεραν τα τραυματισμένα παιδιά στο νοσοκομείο αλλά ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη τον επιθεωρητή παιδείας της περιοχής Εντουαρντ Κίρια.

«Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι χαοτική, με την αστυνομία να προσπαθεί να κρατήσει μακριά τους γονείς που αγωνίζονται να μπουν στο νοσοκομείο», τόνισε.

Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από πτώση κεραυνών έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό στην Ουγκάντα.

Από το Σκάι

Όπλα στους εξεγερμένους της Λιβύης στέλνει η Γαλλία


Η Γαλλία πραγματοποιεί ρίψεις φορτίων όπλων για τους εξεγερμένους στη Λιβύη στα Δυτικά Όρη, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να τους βοηθήσει να προελάσουν ως το προπύργιο του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, την πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη, αποκαλύπτει η εφημερίδα Le Figaro σήμερα.
Επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, η εφημερίδα γράφει πως η Γαλλία έστειλε με αλεξίπτωτα «μεγάλες ποσότητες» όπλων, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών, επιθετικών τουφεκιών, πολυβόλων και αντιαρματικών πυραύλων στην περιοχή Τζέμπελ Ναφούσα.

Η συνέχεια στο Σκάι

Εκατοντάδες τραυματίες στο Κάιρο

Στους 590 ανέρχονται οι τραυματίες από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν τη νύχτα της Τρίτης στο Κάιρο μεταξύ αστυνομικών και νεαρών διαδηλωτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου.

Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται και 40 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλεία.

Η συνέχεια στο Σκάι

Τρίτη, Ιουνίου 28, 2011

Ειρηνευτική αποστολή στο Σουδάν

Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την αποστολή 4.200 στρατιωτών από την Αιθιοπία στην περιοχή της πόλης Αμπιέι η οποία διεκδικείται από το Σουδάν και τις δυνάμεις του μελλοντικού Νοτίου Σουδάν.

Οι κυανόκρανοι θα εποπτεύουν αυτή την πετρελαιοφόρα περιοχή και θα διασφαλίσουν ότι θα αποσυρθούν από την Αμπιέι οι στρατιώτες του Χαρτούμ, καθώς επίσης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων-αν και η συγκεκριμένη διάταξη δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Η διάρκεια της αποστολής UNISFA (United Nations Interim Security Force for Abyei, Ενδιάμεση Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τοι Αμπιέι) είναι έξι μήνες.


Η συνέχεια στο in.gr

Ανθρωπιστικό πρόβλημα με εκατοντάδες χιλιάδες Σομαλούς πρόσφυγες


Οι αιματηρές συγκρούσεις και η ξηρασία που πλήττει τη Σομαλία έχουν αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους να περάσουν τη μεθόριο και να καταφύγουν στην Κένυα, ενώ σύμφωνα με Μη Κυβερνητικό Οργάνωση το ανθρωπιστικό πρόβλημα επιτείνεται το τελευταίο έτος.

Σήμερα οι τρεις καταυλισμοί της Νταντάαμπ στα ΒΑ της Κένυας έχουν εξελιχθεί σε μία πόλη, παρέχοντας υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης σε πάνω από 350.000 σομαλούς πρόσφυγες.
Η συνέχεια στο Σκάι

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2011

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε μπαρ στη Νιγηρία

Τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε μπαρ της πόλης Μαϊντουγκούρι, στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικές πηγές η επίθεση έγινε από μέλη τις ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ οι οποίοι φέρονται ότι πέταξαν εκρηκτικά από μηχανάκια, γύρω στις 5 τα ξημερώματα.

Η οργάνωση που πολλοί θεωρούν ότι κρύβεται πίσω από τη σημερινή αιματηρή επίθεση είχε αναλάβει την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση έξω από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας, στην πρωτεύουσα Αμπιτζά πριν από περίπου ένα μήνα.

Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς επιθέσεις με στόχο την αστυνομία κυρίως στην βορειοανατολική Νιγηρία.

Από το in.gr

Οι αντικαθεστωτικοί «πήραν το πάνω χέρι» στη Λιβύη, διαπιστώνει ο ΟΗΕ

Αντιστροφή του σκηνικού της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύη διαπιστώνει ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις πολιτικές υποθέσεις, που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως πλέον οι αντικαθεστωτικοί έχουν πάρει το προβάδισμα -έστω και «επισφαλές».

Ο δεύτερος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Λιν Πάσκοου ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα πως «εάν και δεν έχουμε λεπτομερή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στο έδαφος της Λιβύης, είναι ξεκάθαρο πως η πρωτοβουλία κινήσεων βρίσκεται, αν και επισφαλώς, στην πλευρά των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι κατά περιπτώσεις υποστηρίζονται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ».
 
Η συνέχεια στο in.gr

Ένταλμα για σύλληψη του Καντάφι
 
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι και του γαμπρού του, ηγέτη της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης, Αμπντάλα αλ Σενούσι, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από την 15η Φεβρουαρίου ως σήμερα.

Είναι η πρώτη φορά που το ΔΠΔ εκδίδει εντάλματα σύλληψης κατά την διάρκεια μιας ένοπλης σύρραξης.
Η συνέχεια στο Σκάι

Κυριακή, Ιουνίου 26, 2011

Και μοναρχία, και λάιτ στο Μαρόκο

Την Παρασκευή, 1η Ιουλίου, οι πολίτες του Μαρόκου θα κληθούν να υπερψηφίσουν το νέο Σύνταγμα που μετατρέπει την απόλυτη μοναρχία σε μια εκδοχή συνταγματικής, στην οποία ωστόσο όλες οι πραγματικές εξουσίες παραμένουν στα χέρια του βασιλιά.
Ο Μοχάμετ ο έκτος, απόγονος της αρχαιότερης μοναρχίας στον αραβικό κόσμο με γενεαλογικό δέντρο που φτάνει στον Προφήτη Μωάμεθ, είναι και γι' αυτόν τον λόγο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης στο Μαρόκο, όπως άλλωστε είναι και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, απόλυτος κυρίαρχος της εκτελεστικής εξουσίας και άρχων δικαστής-νομοθέτης.
Ο μονάρχης, ο οποίος αποφασίζει μόνος για τη στρατηγική της χώρας, την εξωτερική πολιτική και τα μεγάλα θέματα, μπορεί να διαλύει το Κοινοβούλιο, μπορεί πρακτικά να εφαρμόσει την ενός ανδρός αρχή. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι, πέραν όλων των εξουσιών που διαθέτει στα χέρια της η βασιλική οικογένεια, διαθέτει και τεράστια οικονομική δύναμη, καθώς δεν διαχωρίζεται σαφώς η κρατική από τη βασιλική περιουσία. Η οικογένεια έχει στην κατοχή της το 60% του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της χώρας και μόνο τα περσινά κέρδη της, ήταν όσο το ένα τρίτο της συνολικής αξίας όλων των εισηγμένων εταιρειών στο τοπικό χρηματιστήριο. Αυτή η σχέση της μοναρχίας με τον κρατικό πλούτο δεν θίγεται ούτε στο ελάχιστο από το νέο Σύνταγμα.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Ρωγμές για τη Συμμαχία στο μέτωπο της Λιβύης

Νέα ρήγματα μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων που έχουν αναλάβει την αεροπορική εκστρατεία κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη προέκυψαν στα μέσα της εβδομάδας, όταν η Ιταλία απηύθυνε έκκληση για προσωρινή διακοπή των βομβαρδισμών προκειμένου να καταστεί δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους. Την ίδια στιγμή, στην Ουάσιγκτον τα μέλη του Κογκρέσου εμφανίζονταν αποφασισμένα να ψηφίσουν υπέρ του περιορισμού του ρόλου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Λιβύη, και στη Βρετανία ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, γινόταν αποδέκτης της δυσαρέσκειας των δικών του στρατηγών για τις δυσκολίες στη διεξαγωγή δύο ταυτόχρονων πολέμων στη Βόρεια Αφρική και στο Αφγανιστάν. Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν τον βαθμό στον οποίο ο δαπανηρός και πολιτικά αμφιλεγόμενος πόλεμος στη Λιβύη απειλεί σήμερα τη συνοχή της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Η συνέχεια εδώ

Ενώ η Αφρικανική Ένωση το συζητά

Η Επιτροπή Μεσολαβητών της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη, που αποτελείται από πέντε αρχηγούς κρατών, ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, με αντικείμενο τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λιβύη. Ο πρόεδρος της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Άμπντελ Αζίζ είναι επικεφαλής της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν ακόμη οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, του Μάλι Αμαντού Τουμανί Τουρέ και της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσεβένι. Κανένας από τους προέδρους δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την είσοδό του στο προεδρικό μέγαρο της Πρετόρια. Οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Κένυα: Δέκα νεκροί σε συγκρούσεις για τον έλεγχο βοσκοτόπων

Συγκρούσεις για τον έλεγχο βοσκοτόπων και πηγαδιών σε περιοχές της βόρειας Κένυας που πλήττονται από ξηρασία είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να βρουν το θάνατο χθες, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η αστυνομία και τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν στα όρια των περιοχών Ισίολο και Σαμπούρου, που είναι επιρρεπείς σε ξηρασίες και όπου σημειώνονται συχνά αιματηρές συγκρούσεις για τον έλεγχο των πόρων τα τελευταία χρόνια.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Αίγυπτος: Δεν πιστοποιείται ότι ο Μουμπάρακ πάσχει από καρκίνο

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου δεν έχει στη διάθεσή του κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, πάσχει από καρκίνο, γράφουν σήμερα οι εφημερίδες Αλ-Αχράμ και Αλ-Μάσρι Αλ-Γιομ. Την περασμένη εβδομάδα ο δικηγόρος του Μουμπάρακ, Φαρίντ αλ-Ντιμπ, είχε διαβεβαιώσει ότι ο πρώην πρόεδρος πάσχει από καρκίνο στο στομάχι και ότι «οι όγκοι πολλαπλασιάζονται».

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2011

Καταστροφή στρατοπέδου της Αλ Κάιντα στο Μαλί

Ο στρατός της Μαυριτανίας «κατέστρεψε ολοσχερώς» ένα στρατόπεδο της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ) στο έδαφος του Μαλί, διεξάγοντας μια επιχείρηση κατά την διάρκεια της οποίας τέσσερις άνδρες του τραυματίστηκαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή των ένοπλων δυνάμεων.
«Ο στρατός του Μαλί δε συμμετείχε στην επίθεση», η οποία σημειώθηκε σε δασική περιοχή στο Ουαγκάντου, στο δυτικό Μαλί, κοντά στην μεθόριο με την Μαυριτανία, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Διεθνείς ποδοσφαιριστές της Λιβύης αυτομόλησαν στους εξεγερμένους

Τέσσερα μέλη της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Λιβύης και άλλοι 13 παράγοντες του ποδοσφαίρου αυτομόλησαν στους εξεγερμένους, μετέδωσε σήμερα το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Σύμφωνα με το κανάλι, ο τερματοφύλακας της εθνικής Τζούμα Γκτατ και ο προπονητής της Αλ-Άχλι, της κορυφαίας ομάδας της Τρίπολης, Άντελ μπιν Ίσα, ανακοίνωσαν ότι προσχωρούν στους εξεγερμένους μιλώντας από την περιοχή της Οροσειράς Ναφούσα στη δυτική Λιβύη.

Η συνέχεια εδώ

Μυστικές συνομιλίες κατά του Καντάφι

Σε επαφές με μυστικό δίκτυο αντικαθεστωτικών εναντίον του Καντάφι βρίσκονται οι Λίβυοι αντάρτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης (NTC). Σύμφωνα με αποκαλύψεις ενός μέλους του NTC στο ΒΒC, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μυστικές συνομιλίες, μέσω δορυφορικών τηλεφώνων και του ιντερνετικού δικτύου Skype, με στόχο την πτώση του καθεστώτος Καντάφι. Οι Λίβυοι αντάρτες θέλουν να ωφεληθούν από τις πιέσεις που ασκούν στο καθεστώς Καντάφι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ και από την πτώση του ηθικού στον πληθυσμό της Τρίπολης. Επιπροσθέτως, θέλουν να συμπεριλάβουν το μυστικό δίκτυο των αντικαθεστωτικών της Τρίπολης στις προσπάθειές τους για την ανατροπή του καθεστώτος ώστε αν ορισμένοι κατεβούν εκ νέου στους δρόμους της λιβυκής πρωτεύουσας, η προσπάθειά τους να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Τα πέντε μέλη του NTC, που από το προπύργιό τους στη Βεγγάζη έρχονται σε επαφή κάθε βράδυ με περισσότερους από 100 ανθρώπους στην Τρίπολη, αποκαλούνται «οι Πέντε της Τρίπολης».

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεκάδες τραυματίες από συγκρούσεις στο Κάιρο

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις οι οποίες ξέσπασαν στο κέντρο του Καΐρου ανάμεσα σε δύο ομάδες διαδηλωτών υπέρ και κατά της προσαγωγής σε δίκη του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, μετέδωσε το επίσημο αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.
Ο 83χρονος Μουμπάρακ αναγκάστηκε να παραιτηθεί το Φεβρουάριο μετά τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του· αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου την 3η Αυγούστου κατηγορούμενος για δολοφονίες διαδηλωτών και κατάχρηση εξουσίας.

Η συνέχεια στο Σκάι

Ενώ η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι δεν χρειάζεται δανεικά

Το Κάιρο διακηρύσσει ότι δεν θα χρειαστεί να λάβει δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρόλο που υπάρχει σχετική συμφωνία, καθώς η αναθεώρηση του προϋπολογισμού περιορίζει την προοπτική μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Σαμίρ Ραντουάν δήλωσε ότι «σ’ αυτή τη φάση δε χρειάζεται να καταφύγουμε στην Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ», προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος εξακολουθεί να έχει «τις καλύτερες σχέσεις» με τους θεσμούς αυτούς. 


Η συνέχεια εδώ

Παρασκευή, Ιουνίου 24, 2011

Κονγκό: 150 γυναίκες θύματα βιασμού

Θύματα βιασμού είναι 150 γυναίκες που ζουν στο Νότιο Κίβου, επαρχία του Κονγκό, σύμφωνα με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδική αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών σε ένοπλες συγκρούσεις, Μαργκότ Βάλστρομ.

Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημα του το γαλλικό πρακτορείο, τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν στη δημοσιότητα έρευνα που διεξήχθη στην περιοχή, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 150 γυναίκες βιάσθηκαν από στρατιώτες που έχουν δράσει εκεί.
"Οι μαζικοί βιασμοί δείχνουν την πλήρη απουσία πειθαρχίας των στρατιωτών" σημείωσε η Μαργκότ Βάλστρομ, χαρακτηρίζοντας τα φρικιαστικά αποτελέσματα της έρευνας "τραγική απόδειξη" των λεγομένων της. Η ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι το Κονγκό είναι η πρωτεύουσα της βίας ολόκληρου του κόσμου.

Από το Σκάι

Την διαφυγή του από την Τρίπολη φαίνεται πως σχεδιάζει ο Μ.Καντάφι

Την Τρίπολη φαίνεται πως ετοιμάζεται να εγκαταλείψει ο Μουαμάρ Καντάφι, μετά από τις αυξημένες αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ σε κτίρια της λιβυκής πρωτεύουσας, την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία προειδοποιεί ότι «ο χρόνος του Λίβυου ηγέτη τελειώνει».

Οι αντικαθεστωτικοί κάλεσαν τους ξένους συμμάχους να τους παρέχουν επειγόντως όπλα, ενώ το ΝΑΤΟ επιμένει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις από αέρος.

Η συνέχεια εδώ

Ενώ οι αμερικανοί λένε συμβολικά Όχι στην επέμβαση

Η Βουλή των ΗΠΑ απέρριψε με ευρεία πλειοψηφία νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνει τη συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη για ένα χρόνο.

Υπέρ του νόμου ψήφισαν μόλις 123 βουλευτές και κατά 295, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την πολιτική τους τοποθέτηση.

Η συνέχεια στο in.gr

Ισόβια δεσμά σε γυναίκα υπουργό της Ρουάντα για τη γενοκτονία των Τούτσι

Γεγονός αποτελεί η καταδίκη σε ισόβια δεσμά της πρώτης γυναίκας πολιτικού για το ρόλο της στη γενοκτονία των Τούτσι στη Ρουάντα, τη δεκαετία του 1990.

Η Πολίν Νιραμασουχούκο -υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων -και άλλοι τέσσερις πρώην αξιωματούχοι καταδικαστήκαν από το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην αφρικανική χώρα, ύστερα από μια ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε 10 ολόκληρα χρόνια.

Η συνέχεια στο in.gr

Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2011

Για δολοφονίες κατηγορεί το ΝΑΤΟ ο Μουαμάρ Καντάφι σε νέο ηχογραφημένο μήνυμα

Για δολοφονικές επιθέσεις κατηγορεί το ΝΑΤΟ ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι, σε νέο ηχογραφημένο μήνυμά του, δύο ημέρες μετά το θάνατο μελών της οικογένειας ενός στενού του συνεργάτη, έπειτα από αεροπορική επιδρομή.

Ο Μουαμάρ Καντάφι, στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την λιβυκή τηλεόραση, περιέγραψε αυτούς που έκαναν την επίθεση ως «δολοφόνους» και «βάρβαρους» και τόνισε ότι ο ίδιος δεν φοβάται το θάνατο και ότι η μάχη εναντίον της Δύσης θα συνεχιστεί.

«Θα αντισταθούμε και η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι να έχετε τελειώσει. Όμως εμείς δεν θα τελειώσουμε» δήλωσε ο Καντάφι.

Η συνέχεια στο in.gr

Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2011

H Μισέλ Ομπάμα συνάντησε τον Νέλσον Μαντέλα

Με τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής και σύμβολο της νίκης κατά του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, συναντήθηκε χθες η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα.


Μαζί της οι δύο κόρες της, Μαλία και Σάσα, η μητέρα της και δύο ανιψιοί της. Η οικογένεια του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής. Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα απεικονίζουν τον Μαντέλα να κάθεται δίπλα στη Μισέλ Ομπάμα και τις κόρες της και να ετοιμάζεται χαμογελαστός να υπογράψει αντίτυπα του νέου του βιβλίου, «Ο Νέλσον Μαντέλα Μόνος», το οποίο ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη

Το ΝΑΤΟ θα «συνεχίσει» τις επιχειρήσεις του στη Λιβύη «για να μην χάσουν τη ζωή τους πολλοί άλλοι αθώοι πολίτες», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, ενώ η Ρώμη έχει ζητήσει την «άμεση» αναστολή των εχθροπραξιών.
«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει την αποστολή του, διότι αν σταματήσουμε, αμέτρητοι πολίτες θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους», δηλώνει ο Ράσμουσεν σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ.
«Αυτές τις ημέρες, ειπώθηκε ότι οι ενέργειες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλειες αμάχων (...) λυπάμαι βαθύτατα για κάθε απώλεια ζωής σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Ευρεία εκλογική συμμαχία συνέστησαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο

Η οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, το ευρείας απήχησης λαϊκό, ισλαμιστικό κίνημα, δεσμεύτηκε σε στρατηγική συμμαχία με τα άλλα αιγυπτιακά κόμματα με στόχο να παρουσιάσει μία πιο φιλελεύθερη εικόνα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου.

Στη Δημοκρατική Συμμαχία για την Αίγυπτο, όπως ονομάστηκε, εκτός από το Κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης (Αδελφοί Μουσουλμάνοι) μετέχουν άλλα 17 κόμματα, συμπεριλαμβανόμενων φιλελεύθερων και αριστερών.

Η συνέχεια στο in.gr

Τρίτη, Ιουνίου 21, 2011

Κάμερον: Θα διατηρήσουμε την πίεση στη Λιβύη όσο χρειαστεί

Η Βρετανία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επέμβαση στη Λιβύη για όσο καιρό χρειάζεται, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Κάμερον απαντούσε σε σχόλια ενός ανώτερου βρετανού αξιωματικού ο οποίος έχει δηλώσει ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τη στρατιωτική της παρουσία στο πλαίσιο της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη μετά τον Σεπτέμβριο.

Η συνέχεια στο Σκάι

Ενώ ο Καντάφι κατηγορεί το ΝΑΤΟ για επιθέσεις σε αμάχους

Η κυβέρνηση της Λιβύης κατηγόρησε την Τρίτη το NATO ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους και έχει σκοτώσει ως σήμερα 700.

Οι λιβυκές υπηρεσίες ασφαλείας υποστήριξαν ότι υπέκλεψαν συνδιάλεξη στην διάρκεια της οποίας αξιωματούχοι του NATO είπαν ότι σχεδίαζαν να στοχοποιήσουν τις κατοικίες όλων των παιδιών του Καντάφι, είπε κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η συνέχεια εδώ

Κάθειρξη 35 ετών για τον Μπεν Άλι και τη σύζυγο του

Σε κάθειρξη 35 ετών καταδίκασε δικαστήριο της Τυνησίας τον έκπτωτο πρόεδρο, Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και τη σύζυγό του για κλοπή και παράνομη κατοχή χρημάτων και κοσμημάτων.

Ύστερα από μία ημέρα διαβουλεύσεων, ο δικαστής τους επέβαλε πρόστιμο 91 εκατομμυρίων δηναρίων Τυνησίας (65,6 εκατομμύρια δολάρια).

Όσον αφορά στην ετυμηγορία για τις υπόλοιπες κατηγορίες όπως η παράνομη κατοχή ναρκωτικών και όπλων, αυτή θα γίνει γνωστή στις 30 Ιουνίου, οπως μεταδίδει το Reuters.

Από το Σκάι

Αστειότητες, λέει ο δικηγόρος του

«Αστειότητα» χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου της Τυνησίας, σύμφωνα με την οποία ο έκπτωτος πρόεδρος Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και η σύζυγός του, καταδικάστηκαν ερήμην, σε κάθειρξη 35 ετών, για κλοπή και παράνομη κατοχή χρημάτων και κοσμημάτων, ο συνήγορος του πρώην προέδρου. 


Η συνέχεια εδώ

Δευτέρα, Ιουνίου 20, 2011

Φονική επιδρομή με 15 νεκρούς στη Λιβύη

Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σε νέα επιδρομή που πραγματοποίησε το ΝΑΤΟ τα ξημερώματα της Δευτέρας στην πόλη Σόρμαν.

Εκπρόσωπος του λιβυκού καθεστώτος δήλωσε ότι η νέα επιδρομή του ΝΑΤΟ είχε στόχο την κατοικία ενός παλιού συνεργάτη του Μουάμαρ Καντάφι, κάνοντας λόγο «για αρκετούς νεκρούς, μεταξύ τους παιδιά», στη Σόρμαν, 70 χλμ., δυτικά της Τρίπολης.

Η συνέχεια στο Σκάι

Πάνε Κίνα οι αντικαθεστωτικοί

Ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη Μαχμούντ Τζιμπρίλ θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα επίσκεψη δύο ημερών στην Κίνα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, διευκρινίζοντας πως ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου θα φτάσει στην Κίνα αύριο Τρίτη.

Ο Τζιμπρίλ βρισκόταν την Παρασκευή στη Νάπολη, αφού τις προηγούμενες εβδομάδες είχε επαφές με στόχο την επίσημη αναγνώριση του συμβουλίου και την οικονομική του υποστήριξη από άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία

Η συνέχεια εδώ

Δικάζεται ερήμην ο έκπτωτος πρόεδρος της Τυνησίας Μπεν Άλι

Πέντε μήνες μετά την παράδοση της εξουσίας υπό το βάρος πρωτοφανούς λαϊκής εξέγερσης και τη διαφυγή του στη Σαουδική Αραβία ο έκπτωτος Τυνήσιος πρόεδρος Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι δικάζεται ερήμην στο δικαστικό μέγαρο της Τύνιδας, έχοντας απορρίψει ήδη διά των συνηγόρων του τις κατηγορίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος.

Ο τυνησιακός Τύπος χαρακτηρίζει ιστορική τη δίκη: «για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία μας ένας πρόεδρος μεταμορφωμένος σε δικτάτορα, αρπακτικό και αιμοβόρο, θα δικαστεί - ο τύραννος και η αντιβασιλέας δικάζονται σήμερα ερήμην».

Η συνέχεια στο in.gr

Χιλιάδες Νούβιοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στο Σουδάν

Τεταμένη και περίπλοκη παραμένει η κατάσταση στο Σουδάν όπου, λίγο πριν από την ανεξαρτητοποίηση του νότιου τμήματος, η χώρα βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα του εμφύλιου πολέμου με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και καταγγελίες εθνοκαθάρσεων σε βάρος των Νούβιων.

Στις αρχές Ιουνίου ο στρατός του Σουδάν κινήθηκε στα εδάφη τους με σκοπό τον αφοπλισμό τους, γρήγορα όμως ξέσπασαν οδομαχίες και συγκρούσεις ενώ παρενέβησαν και δυνάμεις που πρόσκεινται στο Νότιο Σουδάν, το οποίο ανακηρύσσεται ανεξάρτητο στις 9 Ιουλίου.

Η επαρχία Κορντόφαν όπου κατά κύριο λόγο ζουν οι 2,5 εκατομμύρια Νούβιοι θα παραμείνει στην επικράτεια του Σουδάν.

Η συνέχεια στο in.gr

Κυριακή, Ιουνίου 19, 2011

Αφρικανική γη σε δυτικές εταιρείες

Επιδρομή «επενδυτών γης» εκτυλίσσεται στην Αφρική τα τελευταία χρόνια, γεννώντας μια άλλης κλίμακας τραγωδία στη μαύρη ήπειρο.
Πρόκειται για τις ίδιες πολυεθνικές -ή τις θυγατρικές τους- που είναι υπεύθυνες για το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και που τώρα, ως αγοραστές γης στην Αφρική, προκαλούν περιβαλλοντικές, οικονομικές και εθνικές κρίσεις στην πολύπαθη ήπειρο. Μόνο το 2009 αγοράστηκαν ή νοικιάστηκαν σε διάφορες αφρικανικές χώρες εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 60 εκατομμυρίων εκταρίων, δηλαδή επιφάνειας ίσης με την έκταση της Γαλλίας. Το «φαινόμενο» αυτό τράβηξε την προσοχή του Ινστιτούτου Οκλαντ, ενός ανεξάρτητου think tank, που ξεκίνησε μια λεπτομερή έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας αναρτήθηκαν στον ιστότοπό του (http://media.oaklandinstitute.org/) και είναι άκρως διαφωτιστικά και ανησυχητικά.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Η Τουρκία εισβάλλει στην Αφρική

Απογοητευμένη από τις υπεκφυγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διαρκώς αναβάλλει την ένταξή της, η Αγκυρα επαναπροσδιορίζει τη διπλωματία της στρεφόμενη προς την Αφρική. Επιπλέον, η εξασθένηση των αγορών της Δύσης ωθεί τις τουρκικές επιχειρήσεις να εργαστούν στα νότια της Σαχάρας. Μέσα σε δέκα χρόνια, τριπλασιάστηκαν οι εμπορικές συναλλαγές, ενώ ενδυναμώθηκαν οι δεσμοί με τις πρωτεύουσες της Μαύρης Ηπείρου.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της Τουρκίας στρέφει πλέον το βλέμμα του προς την Αφρική, κι όπως διαπιστώνει με ενθουσιασμό ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Τουρκίας (Tuskon), τα αιτήματα για παροχή συμβουλών με στόχο τη διείσδυση στην αφρικανική αγορά δεν παύουν να πολλαπλασιάζονται. «Καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες μηνύματα που μας ζητούν πληροφορίες για την αφρικανική ήπειρο». Η Tuskon, που ιδρύθηκε το 2005, συνενώνει περί τις τριάντα χιλιάδες εταιρείες και τις εκατόν πενήντα τοπικές εμπορικές οργανώσεις. Ο οργανισμός αποτελεί την καινούρια επιχειρηματική βιτρίνα μιας χώρας με εβδομήντα πέντε εκατομμύρια κατοίκους και δέκατης έβδομης παγκόσμιας δύναμης(2). Οι είκοσι πιο σημαντικές μητροπολιτικές περιοχές της Τουρκίας, όπως η Κωνσταντινούπολη, αλλά και οι μεγάλες πόλεις της κεντρικής Ανατολίας, όπως η Καισάρεια (Kayseri), το Ικόνιο (Konya) και η Εδεσσα (Gaziantep), πραγματοποιούν σήμερα ετήσιο εξαγωγικό κύκλο εργασιών που υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η συνέχεια εδώ

Επιχειρηματικός ακτιβισμός

«Οταν ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, η Αφρική αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για την Τουρκία. 
Σήμερα, είναι η σειρά της Λατινικής Αμερικής, καθώς και της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, να βοηθήσει την Τουρκία να διασχίσει με ασφάλεια το κενό αέρος που προκλήθηκε από τις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου», δηλώνει ο Ριζανούρ Μεράλ. Κατ' ουσίαν, αυτό είναι εφικτό διαμέσου της Tuskon, της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Τουρκίας, της οποίας είναι πρόεδρος και ιδρυτής.
Η επιτυχία της βασίζεται στους εμπορικούς δεσμούς που η Tuskon ανέπτυξε στο όνομα των τούρκων εργοδοτών από την ίδρυσή της το 2005. Εγκατεστημένη κυρίως στην Ανατολία, η ένωση αριθμεί 29.000 εταιρείες-μέλη, ως επί το πλείστον μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), αν και υπάγονται σε αυτήν και εκατό από τις πεντακόσιες μεγαλύτερες τουρκικές επιχειρήσεις.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2011

Ζάμπια: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Φρέντερικ Τσιλούμπα

Ο πρώην πρόεδρος (1991-2001) της Ζάμπια, Φρέντερικ Τσιλούμπα, πέθανε σήμερα το πρωί στην οικία του, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.
«Πέθανε πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στην οικία του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Λουζάκα ο εκπρόσωπός του, Εμάνουελ Μουάμπα.
Ο Φρεντερίκ Τσιλούμπα, 69 ετών, ήταν ο ήρωας του Κινήματος για την Πολυκομματική Δημοκρατία (MMD) στη Ζάμπια στη διάρκεια των δέκα ετών που βρισκόταν στην εξουσία προτού κατηγορηθεί για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.
Νεαρός οδηγός λεωφορείου και υπάλληλος στον αγροτικό τομέα, που έγινε αργότερα συνδικαλιστικός ηγέτης, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 1991 διεξάγοντας προεκλογική εκστρατεία υπέρ του πολυκομματισμού και κατά της οικονομικής διαχείρισης του Κένεθ Καούντα.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Σε ακινησία η πετρελαιοπαραγωγή στη Λιβύη

Ο υπουργός Οικονομικών και Πετρελαίου των Λίβυων αντικαθεστωτικών εξεγερμένων, Αλι Ταρχούνι, δήλωσε αποκλειστικά σήμερα στο Reuters ότι, «περιήλθε σε ακινησία η πετρελαιοπαραγωγή στις περιοχές, που αυτοί ελέγχουν, επειδή έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές στην υποδομή της» από τις εχθροπραξίες.
Διευκρίνισε συγχρόνως ότι «και τα διιλυστήρια στις περιοχές, που ελέγχουν οι εξεγερμένοι, δεν λειτουργούν, πλέον».

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Οδικός αποκλεισμός της Τρίπολης

Εκπρόσωπος των εξεγερμένων αντικαθεστωτικών στη Λιβύη ανέφερε ότι στην πόλη Ναλούτ -περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά σε σχέση με την Τρίπολη- οι πιστές στον Μοάμαρ Καντάφι δυνάμεις «σκότωσαν σήμερα οκτώ αντάρτες και τραυμάτισαν 13» .
Οι εξεγερμένοι προσπαθούν, τώρα, «να αποκλείσουν οδικώς την Τρίπολη -από τα ανατολικά και από τα δυτικά της πρωτεύουσας της Λιβύης» - διαπιστώνοντας ότι «ο Καντάφι παραμένει στην Τρίπολη, ύστερα από πολλών εβδομάδων αεροπορικούς βομβαρδισμούς και το 41χρονο καθεστώς του δεν ανατρέπεται», αναφέρει σχετικά το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η συνέχεια εδώ

Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2011

Αμφιβολίες για τον Τυνήσιο «μάρτυρα» που πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη

Ήταν το τέλειο σύμβολο μιας τέλειας επανάστασης. Πριν από έξι μήνες, ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι, αυτοπυρπολήθηκε στην πόλη Σίντι Μπουζίντ της Τυνησίας, αφού έφαγε δριμύτατη επίπληξη και ένα χαστούκι από αστυνομικό, επειδή διατηρούσε παράνομο υπαίθριο πάγκο.

Ο 26χρονος ήταν άνεργος απόφοιτος πανεπιστημίου και τον έπνιγαν οι αδικίες και η έλλειψη ευκαιριών που οφείλονταν στο διεφθαρμένο καθεστώς της Τυνησίας. Λίγες εβδομάδες μετά, υπέκυψε στα εγκαύματά του.

Όμως, σύμφωνα με το BBC, η ιστορία του νεαρού που άναψε τη σπίθα της Επανάστασης των Γιασεμιών και της Αραβικής Άνοιξης δεν είναι αυτή ακριβώς που νομίζουμε. Για μερικούς Τυνήσιους, ο Μπουαζίζι είναι μάλλον ένα δημιούργημα των μέσων ενημέρωσης παρά ένας μάρτυρας.

Η συνέχεια στο in.gr

Διαψεύδουν διαπραγματεύσεις με τον Καντάφι οι αντικαθεστωτικοί

Δεν γίνονται «διαπραγματεύσεις» με το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ο επικεφαλής των εξεγερμένων Μαχμούντ Τζιμπρίλ από τη Νάπολη, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που έδωσε την Παρασκευή ο Ρώσος απεσταλμένος στη Λιβύη, Μιχαήλ Μαργκέλοφ.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Iταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ο Τζιμπρίλ υπογράμμισε ότι «αν γίνονταν διαπραγματεύσεις» το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των εξεγερμένων της Λιβύης, θα το έκανε γνωστό, αφού «είναι δεσμευμένο να το ανακοινώσει στους φίλους του σε όλο τον κόσμο».

Η συνέχεια στο Σκάι

Βιάζουν τις γυναίκες οι στρατιώτες του Καντάφι, λέει η Κλίντον

Για βιασμούς γυναικών κατηγορεί τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας ότι οι βιαιότητες αυτές χρησιμοποιούνται ως «εργαλείο πολέμου».

«Οι δυνάμεις του Καντάφι και άλλες ομάδες στην περιοχή προσπαθούν να διαιρέσουν τους κατοίκους χρησιμοποιώντας τις βιαιότητες εναντίον των γυναικών και το βιασμό ως εργαλεία πολέμου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον δριμύτερο τρόπο αυτές τις πρακτικές» προσθέτει.

Η συνέχεια στο in.gr

Πέμπτη, Ιουνίου 16, 2011

Εφθασε στην Τυνησία πλοίο με 19 λίβυους στρατιωτικούς

Λιβυκό πλοίο το οποίο μεταφέρει 19 λίβυους στρατιωτικούς, ανάμεσά τους και αξιωματικοί, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων, έφθασε σήμερα στο λιμάνι Ελ Κετέφ στα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης, μετέδωσε το τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΡ.

Περίπου 40 Λίβυοι, μεταξύ των οποίων 27 στρατιωτικοί, έχουν φθάσει στην Τυνησία με τον ίδιο τρόπο από τις αρχές της εβδομάδας.

Εξάλλου, στο νοσοκομείο της πόλης Ταταουίν, στο νότιο τμήμα της χώρας, μεταφέρθηκαν χθες 13 λίβυοι τραυματίες. Οι επτά χρειάστηκε να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους.

Σύμφωνα με το ΤΑΡ, στην περιοχή Ρας Ζεντίρ, στα σύνορα των δυο χωρών, παρατηρήθηκε χθες η είσοδος ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων πολλοί Λίβυοι.

Περίπου 800 πρόσφυγες εισήλθαν εξάλλου στην Τυνησία, από την περιοχή Ντεχίμπα, ενώ συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί στη δυτική Λιβύη.

Από το iKypros

Η απολόγία του Ομπάμα

Ο Λευκός Οίκος αιτιολόγησε το ρόλο των ΗΠΑ στη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν υπερέβη τις εξουσίες του, με πολυσέλιδη έκθεση την οποία υπέβαλε στο Κογκρέσο, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους.

Οι ίδιοι, που θελησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είπαν ότι στην έκθεση περιλαμβάνονται νομικά επιχειρήματα τα οποία αναφέρουν ότι ο αμερικανικός νόμος επιτρέπει την αποστολή προστασίας πολιτών και τη μάχη κατά των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι χωρίς να χρειαστεί να δώσει το πράσινο φως το Κογκρέσο.

Η συνέχεια στο Σκάι


Εκλογές εδώ και τώρα, λέει ο υιός Καντάφι

Την άμεση διενέργεια εκλογών στη Λιβύη υπό το βλέμμα παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας προτείνει ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, από τις σελίδες της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, στην οποία παραχώρησε συνέντευξη από την Τρίπολη. «Είναι ο μόνος ανώδυνος τρόπος για να βγούμε από το αδιέξοδο στη Λιβύη. Να πάμε στις κάλπες και να κερδίσει ο καλύτερος» λέει ο γιος του Λίβυου συνταγματάρχη.

Η συνέχεια στο in.gr

Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2011

Ανθρωπιστική κρίση και εθνοκάθαρση στο Σουδάν καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Στόχος των βομβαρδισμών των κυβερνητικών δυνάμεων του Σουδάν και των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των δυνάμεων του Νοτίου Σουδάν γίνονται χιλιάδες άμαχοι, αναφέρει ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι οξύνεται το ανθρωπιστικό πρόβλημα στην περιοχή.

Την Τρίτη, κυβερνητικά αεροσκάφη έριξαν βόμβες σε πόλη στην περιφέρεια Κόρντοφαν που συνορεύει με το Νότιο Σουδάν, το οποίο έχει ψηφίσει υπέρ της απόσχισης και της ανεξαρτητοποίησης.

Στη περιφέρεια ζουν πληθυσμοί Νουβίων που γενικά διάκεινται φιλικά προς το μελλοντικό Νότιο Σουδάν.

Η συνέχεια στο in.gr

Ενώ ο Ομπάμα κάνει εκκλήσεις για ειρήνη

Τρεις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Νότιου Σουδάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε την Τετάρτη όλες τις πλευρές στο Σουδάν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες που απειλούν τις ειρηνευτικές συμφωνίες με τις οποίες τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

"Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στο εξωτερικό από τη Φωνή της Αμερικής. 


Η συνέχεια στο Σκάι

Τρίτη, Ιουνίου 14, 2011

Φιλοξενούν τον Χασάπη του Νταρφούρ

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την κυβέρνηση της Μαλαισίας να ανακαλέσει την πρόσκληση που έχει απευθύνει στον σουδανό πρόεδρο Ομάρ αλ – Μπάσιρ, για να συμμετάσχει σε ένα οικονομικό φόρουμ αυτό το Σαββατοκύριακο ή να το συλλάβουν, καθώς αναζητείται για εγκλήματα πολέμου.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας λέει ότι ο αλ - Μπάσιρ είναι ανάμεσα στους αφρικανούς επικεφαλής κρατών που θα συμμετάσχουν στο τριήμερο φόρουμ που ξεκινά την Κυριακή.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του αλ – Μπάσιρ για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ, ενώ η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη Μαλαισία να μη γίνει «λιμάνι» για φυγόδικους από τη διεθνή δικαιοσύνη. Λέει επίσης, ότι η κίνηση της Μαλαισίας είναι αντίθετη με την φετινή αίτησή της να ενταχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Από το Σκάι

Στις 20 Ιουνίου η δίκη του Μπεν Αλι στην Τυνησία

Η δίκη του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, ο οποίος έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία θα ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου ανακοινώθηκε αργά τη Δευτέρα από τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Τυνησίας, κ. Εσέμπσι μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα.

«Ανακοινώνω για πρώτη φορά σήμερα ότι η δίκη θα ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου» δήλωσε ο Τυνήσιος μεταβατικός πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τόσο ο Μπεν Αλι όσο και το περιβάλλον του αντιμετωπίζουν 90 κατηγορίες.

Επισήμανε επίσης ότι οι τυνησιακές αρχές δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής απάντηση στο αίτημά τους προς την Σαουδική Αραβία για έκδοση του πρώην προέδρου ο οποίος θα δικαστεί μαζί με τη σύζυγό του, Λέιλα, εκτός των άλλων και για φυγοδικία.

Από το Σκάι

Λιβυκές ρουκέτες στην Τυνησία

Ρουκέτες προς τα σύνορα με την Τυνησία εξαπέλυσαν τα λιβυκά στρατεύματα, από θέσεις που ελέγχονται από τον στρατηγό Καντάφι.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ρίψη τουλάχιστον πέντε ρουκετών, οι οποίες έπεσαν στην Τυνησία, αλλά δεν προκάλεσαν ζημιές και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Την τελευταία φορά που λιβικές ρουκέτες έπληξαν την Τυνησία, στις 17 Μαΐου, η κυβέρνηση της Τύνιδας απείλεισε να αναφέρει τη Λιβύη στο Συμβούλιο Ασφαλίας του ΟΗΕ.

Πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Τυνησίας ανέφερε ότι φοβούνται μήπως οι ρουκέτες πλήξουν το συνοριακό πέρασμα Γουαζέν, όπου συνήθως συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.

Από το Σκάι

Κόντρες στις ΗΠΑ για τη Λιβύη

Τροποποίηση που απαγορεύει τη χρηματοδότηση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, υιοθέτησε τη Δευτέρα η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Οι βουλευτές υιοθέτησαν το κείμενο, που αποτελεί μία τροποποίηση του νομοσχεδίου για την χρηματοδότηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, με ψήφους 248 υπέρ και 163 κατά.

Αρκετά από τα μέλη του Κογκρέσου έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να αρχίσουν οι επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης τον περασμένο Μάρτιο και να συνεχιστούν μετά το διάστημα των 60 ημερών, χωρίς την εξουσιοδότηση του Κογκρέσου. 


Η συνέχεια εδώ

Δευτέρα, Ιουνίου 13, 2011

Λιβύη: Αναγνώριση των αντικαθεστωτικών από τη Γερμανία

Η Γερμανία αναγνώρισε το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο που εδρεύει στη Βεγγάζη ως το νόμιμο εκπρόσωπο των Λίβυων, δήλωσε αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στο προπύργιο αυτό των Λίβυων αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε έφτασε στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους τους, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η συνέχεια εδώ

Λαθρεμπόριο όπλων οι αντάρτες

Σε λαθρεμπόριο όπλων μέσω της Τυνησίας αποδύονται, σύμφωνα με το BBC, οι αντιφρονούντες, για την αντιμετώπιση των πιστών στον συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεων.

Ένας λίβυος λαθρέμπορος δήλωσε στο BBC ότι οπλοπολυβόλο Καλάσνικοφ AK47s και εκτοξευτές χειροβομβίδων μεταφέρονται κατά μήκος των συνόρων Λιβύης - Τυνησίας, σε μικρές, αλλά συχνές αποστολές. 


Η συνέχεια στο Σκάι

Κυριακή, Ιουνίου 12, 2011

ΜΜΕ: Ο άλλος πόλεμος στην Ακτή Ελεφαντοστού

«Ο πόλεμος τελείωσε» ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αλασάν Ντραμάν Ουαταρά, μόλις γνωστοποιήθηκε η σύλληψη του Λοράν Γκμπαμπό, στις 11 Απριλίου.
Κι ενώ το μέλλον της πάντοτε διαιρεμένης Ακτής του Ελεφαντοστού παραμένει αβέβαιο, πρέπει να σημειωθεί ότι στη σύγκρουση που ξεκίνησε από τον αμφισβητούμενο δεύτερο γύρο εκλογών του Νοεμβρίου 2010, ο ρόλος των τοπικών ΜΜΕ υπήρξε κρίσιμος. Οι δύο αντίπαλοι συγκρούσθηκαν επίσης και μέσω του τύπου και ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011: Οι τηλεοράσεις όλου του κόσμου αναμεταδίδουν τις εικόνες ενός εμβρόντητου Λοράν Γκμπαμπό και της περίλυπης συζύγου του. Το ζευγάρι, που κυβέρνησε την Ακτή Ελεφαντοστού τα τελευταία δέκα χρόνια, συνελήφθη στο υπόγειο του Προεδρικού Μεγάρου, που βομβαρδιζόταν από τη γαλλική Δύναμη Μονόκερως, στο πλαίσιο της Επιχείρησης του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού (ONUCI). Τα σύντομα πλάνα, χωρίς ήχο -τι να λέει άραγε ο Γκμπαμπό, τα χείλη του οποίου κινούνται;- τα έδειξε πρώτη η Τηλεόραση Ακτής Ελεφαντοστού (TCI), το κανάλι που ίδρυσε ο Αλασάν Ντραμάν Ουαταρά, τον Δεκέμβριο του 2010, για να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Ραδιοτηλεόραση Ακτής Ελεφαντοστού (RTI), επίσημο κρατικό όργανο. Ο νέος πρόεδρος επιθυμεί να αποδείξει στη χώρα ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει. Γιατί οι εικόνες χρησίμευαν όσο και τα όπλα μετά τις 28 Νοεμβρίου 2010, ημερομηνία διεξαγωγής του αμφισβητούμενου δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Σχέδιο Ομπάμα για την Αίγυπτο


Η Αίγυπτος ζει την επαύριο της αραβικής άνοιξης τη δική της μεταπολίτευση, με τον λαό να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες, σε μια κοινωνία πιο δίκαιη και λιγότερο διεφθαρμένη, μια κοινωνία που θα ζει σε συνθήκες δημοκρατίας, ελευθερίας και οικονομικής ανάπτυξης.
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι πέραν του βραχνά του διεφθαρμένου καθεστώτος Μουμπάρακ και της πολύχρονης καταστολής που έπνιξε κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, μια σημαντική παράμετρος που πυροδότησε την εξέγερση ήταν και η ζοφερή οικονομική κατάσταση της χώρας και οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων που έσπρωξαν τεράστια τμήματα του πληθυσμού από την ανέχεια στην πλήρη εξαθλίωση. Στο βαθμό που δεν βελτιωθεί σύντομα το βιοτικό επίπεδο, είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστεί μια κοινωνική αναταραχή που μπορεί να υπονομεύσει τα κεκτημένα της «Επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου». 

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Σάββατο, Ιουνίου 11, 2011

Σομαλία: Σκοτώθηκε μέλος της Αλ Κάιντα από αστυνομικούς

Η αστυνομία σκότωσε ένα από τα πλέον καταζητούμενα στελέχη της Αλ Κάιντα, τον Φάζουλ Αμπντάλα Μοχάμεντ, που φέρεται ότι ήταν ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία το 1998.

Η σομαλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένα από τα πλέον καταζητούμενα στελέχη της Αλ Κάιντα, ο Φάζουλ Αμπντάλα Μοχάμεντ, σκοτώθηκε στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
«Επιβεβαιώσαμε ότι σκοτώθηκε από την αστυνομία μας σε σημείο ελέγχου αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο Χάλιμα Άντεν, υψηλόβαθμος αξιωματικός της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας στο Μογκαντίσου.

Η συνέχεια στο Σκάι

Η Αφρική στα νύχια των πανεπιστηµίων

Το Χάρβαρντ και άλλα µεγάλα αµερικανικά πανεπιστήµια χρησιµοποιούν ιδιωτικά επενδυτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) από τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειµένου να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν τεράστιες περιοχές εύφορης αφρικανικής γης. Ορισµένες από τις συµφωνίες αυτές καταλήγουν στο να εκδιώκονται πολλές χιλιάδες άνθρωποι από τα µέρη όπου ζουν, σύµφωνα µε νέα έρευνα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου του Οκλαντ κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι οι επενδυτές επωφελούνται από «αρπαγές εδαφών» και συχνά δεν υλοποιούν τις υποσχέσεις τους για δηµιουργία θέσεων εργασίας και οικονοµική ανάπτυξη, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήµατα σε µερικές από τις πιο φτωχές χώρες του κόσµου. Οπως γράφει η εφηµερίδα «Guardian», η νέα έρευνα για απόκτηση γαιών σε επτά αφρικανικές χώρες δείχνει ότι το Χάρβαρντ, το Βάντερµπιλντ και πολλά άλλα αµερικανικά πανεπιστήµια που δέχονται πολύ µεγάλες δωρεές, έχουν επενδύσει σηµαντικά ποσά σε αφρικανική γη τα τελευταία χρόνια. Πολλά από τα χρήµατα λέγεται ότι διακινούνται µέσω της επενδυτικής εταιρείας Emergent , που έχει έδρα το Λονδίνο και χειρίζεται ένα από τα µεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια για απόκτηση γης στην Αφρική, µε επικεφαλής πρώην στελέχη της JP Morgan και της Goldman Sachs.

Η συνέχεια στα Νέα

Σομαλία: Νεκρός από επίθεση ο υπουργός Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σομαλίας Άμπντι Σακούρ Σέιχ Χάσαν σκοτώθηκε, ύστερα από επίθεση αυτοκτονίας στην κατοικία του στο Μογκαντίσου.

Σύμφωνα με τον οδηγό του και όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας, Μοχάμεντ  Άλι, μια «γυναίκα με καλυμμένο το πρόσωπο εισήλθε στην κατοικία, στην οποία ακούστηκε λίγο αργότερα ισχυρή έκρηξη. Μέλη της γυναίκας-καμικάζι βρέθηκαν στο μπαλκόνι της οικίας. Ο υπουργός βρέθηκε στο δωμάτιο του σοβαρά τραυματισμένος». Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός εξέπνευσε.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι δύο αγόρια σκοτώθηκαν ακαριαία από πυρά της αστυνομίας και δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στο Μογκαντίσου, στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των διαμαρτυριών κατά της συμφωνίας «για την παράταση της θητείας του προέδρου της Σομαλίας και του κοινοβουλίου», όπως ανέφεραν κάτοικοι της σομαλικής πρωτεύουσας.

Η συνέχεια στα Νέα

Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2011

Λιβύη: 17 νεκροί από βομβαρδισμό δυνάμεων του Καντάφι

Δυνάμεις πιστές στο Λίβυο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν την ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους πόλη Μιζουράτα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 60, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Ο βομβαρδισμός της πόλης συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκεται στην περιοχή.

Πυρά πυροβολικού έπεσαν και κοντά στο νοσοκομείο Χεκμάχ, όπου έχουν μεταφερθεί νεκροί και τραυματίες. Οι εξεγερμένοι υποστήριξαν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν τις θέσεις τους στην περιοχή των Δυτικών Ορέων το βράδυ της Πέμπτης και κατηγόρησαν το ΝΑΤΟ ότι δεν κάνει αρκετά για να τις σταματήσει.

Η συνέχεια εδώ

Παραμένουν οι ολλανδοί

Η Ολλανδία θα παρατείνει κατά τρεις μήνες τη συμμετοχή της στην στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Λιβύη, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.

«Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην αποστολή για τρεις μήνες και τώρα αποφασίσαμε να συνεχίσουμε για τρεις ακόμη μήνες» δήλωσε ο κ. Ρούτε, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Χάγη, μετά από υπουργικό συμβούλιο. 


Η συνέχεια στο Σκάι

Chinua Achebe – Things Fall Apart

Το μυθιστόρημα αυτό που πρωτοκυκλοφόρησε 52 χρόνια πριν καταπιάνεται με τα έργα και τις ημέρες του Οκονκούο, ενός από τους σπουδαιότερους άντρες στην περιοχή των Εννέα Χωριών, σε μια χώρα που δεν κατονομάζεται αλλά είναι η Νιγηρία, πατρίδα του συγγραφέα.
Ο ήρωάς μας θα γίνει πολύ διάσημος σε νεαρή ηλικία, στα δεκαοκτώ του χρόνια, όταν θα νικήσει σ’ ένα αγώνα πάλης τον Αμαλίνζε τον Γάτο, τον μόνιμο πρωταθλητή. Αυτή η νίκη θα τον βοηθήσει να ξεφύγει απ’ τη βαριά σκιά του πατέρα του, ή μάλλον από τη ντροπή του να είναι γιος του, αφού αυτός ο άντρας ήταν ένας μουσικός της κακιάς ώρας, χορευτής, μόνιμα χρεωμένος και δειλός, που αρεσκόταν να λέει σε όλους ότι μονάχα το ποτό και η μουσική τον έκαναν ευτυχισμένο.
Ο Οκονκούο έχει ορκιστεί να γίνει όσο πιο διαφορετικός από τον πατέρα του μπορεί και όπως θα δούμε θα κρατήσει το λόγο του, αφού είκοσι χρόνια μετά τον συναντάμε να κατέχει μια αξιοσέβαστη θέση στην κοινωνία, να έχει τρεις γυναίκες και καμπόσα παιδιά και να θεωρείται πλούσιος για τα δεδομένα της περιοχής. Η κύριά του ασχολία είναι η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας. Έχει στην κατοχή του μεγάλες εκτάσεις γης τις οποίες καλλιεργεί ακούραστα κάθε χρόνο και έτσι η περιουσία του όλο και μεγαλώνει.
Τα πράγματα μοιάζουν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και τίποτα δεν φαίνεται να σκιάζει τα σπιτικά του. Τίποτα εκτός από την αδυναμία της τρίτης του συζύγου ν’ αποκτήσει παιδί. Η καημένη η γυναίκα μένει έγκυος ξανά και ξανά, αλλά χάνει τα παιδιά στη γέννα, μέχρι που αποκτούν τελικά μια κόρη, η οποία όπως όλα δείχνουν θα ζήσει. Τότε ο Οκονκούο νιώθει ότι η ζωή του είναι πλήρης, κι ας μη χαμογελά και πολύ αφού αυτό δεν του έρχεται εύκολα.
Στο μεταξύ, στα πλαίσια ενός διακανονισμού μ’ ένα γειτονικό χωριό, αρχίζει να φιλοξενεί στο πρώτο σπίτι του ένα ακόμη παιδί, τον Ικεμεφούνα. Σιγά σιγά αρχίζει να συμπαθεί αυτό το ήσυχο αγόρι, που είναι πάντα υπάκουο και το οποίο γίνεται καλός φίλος με τον γιο του, τον Νουόι. Ωστόσο λόγω του εθιμοτυπικού δικαίου κάποια μέρα ο άρχοντας του χωριού θα διατάξει την εκτέλεση του αγοριού, κάτι που θα οδηγήσει τον Οκονκούο στο έγκλημα και την οικογένειά του στη φτώχεια και στην εξορία. Θα καταφύγουν στο χωριό της πρώτης γυναίκας του, όπου θα παραμείνουν για εφτά χρόνια, δουλεύοντας σκληρά και αποκτώντας και πάλι μια αξιοσέβαστη περιουσία. Στη διάρκεια της παραμονής τους εκεί όμως όλα θ’ αλλάξουν, καθώς θα καταφθάσουν στην περιοχή οι ιεραπόστολοι, που θα φέρουν τα πάνω κάτω στις ζωές τους. Οι Σταχτοκώληδες, όπως αποκαλούν τους λευκούς λόγω των παντελονιών που φορούν, θ’ αρχίσουν να προσηλυτίζουν τους ντόπιους στη νέα θρησκεία, να χλευάζουν τους θεούς τους, να επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους. Ανάμεσα σ’ αυτούς που θα στραφούν στο χριστιανισμό θα είναι και ο Νουόι, κάτι που θα γεμίσει την ψυχή του άντρα με πίκρα.
Επιστρέφοντας, στο τέλος της εξορίας του στο χωριό του, ο Οκονκούο θα νιώσει ότι επιστρέφει σ’ ένα ξένο κόσμο, σε μια νέα εποχή που δεν του ταιριάζει. Και τότε θ’ αρχίσουν να γεννιούνται μέσα του ερωτήματα και αμφιβολίες, θ’ αρχίσει να σκέφτεται ότι ίσως και να πήρε τη ζωή του λάθος τελικά.
Το Things Fall Apart είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που μας μιλά για ένα κόσμο που αλλάζει, κατακρημνίζοντας όλα τα πιστεύω και τις βεβαιότητες των ανθρώπων που τον αποτελούν. Ο συγγραφέας ρίχνει κριτικές ματιές τόσο στην παραδοσιακή κοινωνία τον Ίμπο, όσο και στο καινούριο που πρεσβεύουν οι νεοφερμένοι, και δεν χαρίζεται σε κανένα. Η γλώσσα του απλή, στρωτή, περιγράφει τα γεγονότα χωρίς να προσπαθεί να τα ωραιοποιήσει ή να τα παρουσιάσει πιο τραγικά απ’ ό,τι είναι. Όσοι ενδιαφέρονται για την σύγχρονη αφρικανική ιστορία καλό θα ήταν να το διαβάσουν.

Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2011

Προς Μισράτα προελαύνουν οι δυνάμεις του Καντάφι

Χιλιάδες στρατεύματα που παραμένουν πιστά στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι προελαύνουν προς τη Μισράτα, στη δυτική Λιβύη την οποία ελέγχουν οι εξεγερμένοι, ενώ ταυτόχρονα την βομβαρδίζουν από τρεις πλευρές με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή του τουλάχιστον 10 αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των εξεγερμένων.

Προς το παρόν η κυβέρνηση του Καντάφι δεν έχει σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Η συνέχεια εδώ

Μόνο το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο αναγνωρίζουν οι ισπανοί

Η Ισπανία αναγνωρίζει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως το μόνο νόμιμο εκπρόσωπο της χώρας, δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ στην διάρκεια επίσκεψής της στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη.

«Είμαι εδώ σήμερα για να επιβεβαιώσω ότι το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο είναι το μόνο που εκπροσωπεί νόμιμα το λιβυκό λαό», δήλωσε η Χιμένεθ στους δημοσιογράφους από τη Βεγγάζη την Τετάρτη. 


Η συνέχεια εδώ


Δεν ξέρουν πόσοι πέθαναν χθες

Το NATO δεν επιβεβαίωσε τον απολογισμό των 31 νεκρών που έδωσε στην δημοσιότητα το λιβυκό καθεστώς μετά τις αεροπορικές επιδρομές του στην Τρίπολη την Τρίτη, εκφράζοντας πάντως τη λύπη του για τους ενδεχόμενους θανάτους αμάχων.

«Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μετά τα πλήγματα του NATO», αλλά «δεν είμαστε σε θέση να τις επιβεβαιώσουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του Συμφώνου. 


Η συνέχεια στο Σκάι

Τρίτη, Ιουνίου 07, 2011

Καντάφι: Πόλεμος μέχρις εσχάτων

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι υποσχέθηκε την Τρίτη κατά την διάρκεια ηχητικής ομιλίας του που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση ότι θα πολεμήσει «μέχρι τέλους» μετά από τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στην Τρίπολη.

«Έχουμε μόνο μία επιλογή: θα μείνουμε στην γη μας νεκροί ή ζωντανοί» δήλωσε ο Μουάμαρ Καντάφι σε μία έντονη ομιλία του, καλώντας τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στο συγκρότημά του στην Μπαμπ αλ Αζιζία, το οποίο επλήγη την Τρίτη αρκετές φορές από τις επιδρομές του ΝΑΤΟ.

Νέες σφοδρές εκρήξεις έπληξαν την Τρίπολη το απόγευμα σε έναν από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς που έχουν σημειωθεί εναντίον της πόλης από την αρχή των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ το Μάρτιο, όπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες.

Η συνέχεια στο Σκάι

Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2011

Σκοτώθηκαν για την μπάλα

Τραγικός είναι ο απολογισμός των επεισοδίων οπαδών και αστυνομίας μετά το ισόπαλο 0-0 του Καμερούν με τη Σενεγάλη για τα προκριματικά του Κόπα Άφρικα. Σύμφωνα με την ανεπίσημη ενημέρωση από τις αρχές της χώρας, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν στις άγριες συμπλοκές.

Η αστυνομία χρησιμοποίηση νερό από αντλίες για να διασπάσει τον πυρήνα των εξαγριωμένων οπαδών που είχαν περικυκλώσει το πούλμαν της αποστολής του Καμερούν και δεν του επέτρεπαν να αποχωρήσει από το γήπεδο για περίπου μία ώρα μετά το τέλος του αγώνα.

Τα «λιοντάρια», που είχαν χαμένο πέναλτι με τον Σαμουέλ Ετό, μετά το αποτέλεσμα αυτό είδαν τις ελπίδες τους για πρόκριση στο Κύπελλο Εθνών της Μαύρης Ηπείρου να μειώνονται.

Από το sport-fm

Νέα σφοδρή επίθεση δυνάμεων του Καντάφι στην Ατζαμπίγια

Οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έριξαν ρουκέτες στην πόλη Ατζαμπίγια, στην ανατολική Λιβύη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν στην κύρια οδική αρτηρία που βρίσκεται δυτικά της πόλης αυτής, δήλωσαν δύο πηγές των αντικαθεστωτικών.

«Τέσσερις ρουκέτες Grad έπληξαν τη Δευτέρα την Ατζαμπίγια», δήλωσε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών Άχμεντ Μπάνι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

Μια δεύτερη αντικαθεστωτική πηγή δήλωσε ότι συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει σε σημείο ελέγχου κοντά στη γραμμή του μετώπου που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα έξω από την Ατζαμπίγια.

Η συνέχεια στο Σκάι

Κυριακή, Ιουνίου 05, 2011

Show them the money

Πακτωλό χρημάτων υπόσχονται σε Τυνησία και Αίγυπτο κυβερνήσεις και οργανισμοί που έως την τελευταία σχεδόν στιγμή της «αραβικής άνοιξης» στήριζαν τα καθεστώτα του Μπεν Αλί και του Μουμπάρακ.
Η προθυμία τους να στηρίξουν πλουσιοπάροχα τη δημοκρατική μετάβαση αυτών των χωρών προκαλεί καχυποψία σε σημαντική μερίδα των κινημάτων που ανέτρεψαν τα δικτατορικά καθεστώτα.
Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G8 στην Ντοβίλ συμφωνήθηκε να προσφέρουν διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες κάπου 20 δισ. δολάρια σε Αίγυπτο και Τυνησία τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ζημιές που προκάλεσαν οι πρόσφατες εξεγέρσεις και να διευκολυνθεί η ομαλή δημοκρατική τους μετάβαση. Ηδη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα προθυμοποιήθηκαν να δώσουν 4,5 δισ. δολάρια σε ευνοϊκά δάνεια προς την Αίγυπτο τους επόμενους 24 μήνες και 1,5 δισ. δολάρια στην Τυνησία. Επιπλέον, 10 πρόσθετα δισ. δολάρια θα διατεθούν μέσω διμερών συμφωνιών από τις χώρες της G-8 και άλλα δέκα δισ. έχουν προσφερθεί από Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Κουβέιτ.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Σάββατο, Ιουνίου 04, 2011

Τη Δευτέρα μεταβαίνει στη Βεγγάζη ο Ρώσος απεσταλμένος

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα αναχωρήσει το βράδυ της Δευτέρας για την Λιβύη και ειδικά για την Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.
«Το βράδυ της 6ης Ιουνίου θα αναχωρήσω για την Λιβύη μετά από εντολή του προέδρου Μεντβέντεφ και θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Βεγγάζη», δήλωσε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, ανώτατος εκπρόσωπος της Ρωσίας για την Αφρική.
Ο Μαργκέλοφ τόνισε στο Ιντερφαξ πως σκοπεύει να συναντηθεί με τους ηγέτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου των αντικαθεστωτικών.

Η συνέχεια εδώ

Ενώ οι γιαπωνέζοι παγώνουν τις καταθέσεις του Καντάφι

Η Ιαπωνία πάγωσε κεφάλαια 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και στο περιβάλλον του, εφαρμόζοντας την απόφαση του ΟΗΕ για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στον ηγέτη της Λιβύης, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Yomiuri Shimbun.
Τα κεφάλαια αυτά περιλαμβάνουν και τραπεζικούς λογαριασμούς, προσθέτει η εφημερίδα χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, επικαλούμενη έγγραφα του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση επιβολής κυρώσεων στον Καντάφι, στην οικογένεια και το περιβάλλον του, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους και η απαγόρευση των ταξιδιών.

Από την Καθημερινή

Τα µυστικά της Μεγάλης Πυραµίδας

Στην αίθουσα µε τα «κρυµµένα µυστικά» της Μεγάλης Πυραµίδας του Χέοπος κατάφερε να κρυφοκοιτάξει ένα µικρό ροµπότ και ν’ ανακαλύψει µια σειρά από ιερογλυφικά που κανείς δεν είχε αντικρύσει εδώ και 4.500 χρόνια, δηλαδή από την εποχή που κατασκευάστηκε η πυραµίδα. Το ροµπότ εξερευνητής κατασκευάστηκε στο Πανεπιστήµιο του Leeds στην Αγγλία, στο πλαίσιο του προγράµµατος Djedi, από τον µηχανικό Ροµπ Ρίτσαρντσον και ήταν εφοδιασµένο µε µια µικροσκοπική ελικοειδή κάµερα 8 χιλιοστών. Στάλθηκε να σκαρφαλώσει σε ένα από τα τέσσερα πολύ στενά φρεάτια που υπάρχουν στην πυραµίδα. Τα φρεάτια ανακαλύφθηκαν το 1872 και οι αρχαιολόγοι δεν µπόρεσαν να εξηγήσουν µε πειστικό τρόπο για ποιο λόγο δηµιουργήθηκαν. Τα δύο πρώτα φρεάτια ξεκινούν από την Αίθουσα του Βασιλιά, ψηλά µέσα στην πυραµίδα, και ακολουθώντας ανοδική κατεύθυνση καταλήγουν στο εξωτερικό της µέρος.

Η συνέχεια στα Νέα