Κυριακή, Ιουλίου 18, 2010

Ταλιμπάν της Αφρικής

«Αυτό που συνέβη στην Καμπάλα είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, Μοχάμεντ Αμπντι Γκοντάνε και απείλησε την Ουγκάντα με νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι 76 νεκροί της περασμένης Κυριακής ήταν το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η Ουγκάντα για τη συμμετοχή της με 2.000 άνδρες (σε σύνολο 8.000) στην ειρηνευτική δύναμη του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (ΟΑΕ) που μάχεται τους ισλαμιστές αντάρτες και στηρίζουν τον φιλοδυτικό πρόεδρο της Σομαλίας, Σαρίφ Αχμέντ.

Λίγο πριν από τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Καμπάλα, οι χώρες της Ανατολικής Αφρικής ζήτησαν από τον ΟΑΕ να αυξηθεί η ειρηνευτική δύναμη της Σομαλίας σε 20.000 άνδρες. Στην Ουγκάντα εκπαιδεύονται από ευρωπαίους και αμερικανούς στρατιωτικές μονάδες Σομαλών που στηρίζουν τον πρόεδρο Αχμέντ.

Η Σομαλία έχει βυθιστεί στο χάος τα τελυταία 20 χρόνια, το κράτος είναι ανύπαρκτο, οι κάτοικοι ζουν από την ανθρωπιστική βοήθεια, ένοπλες πολιτοφυλακές μάχονται μεταξύ τους για τον έλεγχο ζωτικού χώρου και η χώρα έχει σπάσει σε τέσσερις περιοχές, με την κυβέρνηση να ελέγχει χάρη στα ξένα στρατεύματα μόνο το κέντρο του Μογκαντίσου και μια αποκομμένη περιοχή στην ύπαιθρο. Βόρεια, οι πειρατές έχουν δημιουργήσει μια ντεφάκτο μίνι-χώρα ανομίας και Βόρειοδυτικά, το Σομάλιλαντ έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία του και ταυτίζεται με τα δυτικά συμφέροντα. Νότιοδυτικά, κυριαρχεί η ισλαμική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ που επεκτείνει συνεχώς την επιρροή της.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Κυριακή, Ιουλίου 11, 2010

Το κατά Μαντέλα Ευαγγέλιο

Αυλαία σήμερα στο Μουντιάλ, που πρώτη φορά διοργανώθηκε σε αφρικανική χώρα. Και όχι σε οποιαδήποτε, αλλά στην πατρίδα του απαρτχάιντ, τη Νότια Αφρική. Και όποιος μιλάει για απαρτχάιντ δεν μπορεί παρά να το ταυτίζει με τον Νέλσον Μαντέλα, τον οποίο σήμερα υμνούν ακόμη κι εκείνοι που τον πολέμησαν σκληρά ως «τρομοκράτη».

«Ενας ήρωας του καιρού μας», ήταν ο τίτλος του ειδικού τεύχους-αφιερώματος του γαλλικού περιοδικού «Courrier International» (Ιούνιος-Αύγουστος 2010). «Αλλαξε την ιστορία», πλειοδοτεί το περιοδικό «Le Nouvel Observateur» (27 Μαΐου 2010). Τα δύο εξώφυλλα στα οποία εμφανίζεται η χαμογελαστή φωτογραφία του Μαντέλα αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα μιας συναινετικής λατρείας που έφτασε στο αποκορύφωμά της με την ταινία Invictus του σκηνοθέτη Κλιντ Ιστγουντ(1).

Με το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ολόκληρος ο κόσμος γίνεται κοινωνός στη λατρεία του οραματιστή προφήτη ο οποίος, απορρίπτοντας τη βία, οδήγησε τον λαό του σε μια Γη της Επαγγελίας όπου ζουν αρμονικά μαύροι, μιγάδες και λευκοί.

Το κάτεργο του Ρόμπεν Αϊλαντ όπου έζησε φυλακισμένος πολλά χρόνια αυτός που οι σύντροφοί του αποκαλούσαν Μαντίμπα -το οποίο έχει μετατραπεί σε υποχρεωτικό τόπο προσκυνήματος για τους ξένους προσκεκλημένους- φέρνει στο νου ένα θολό «πριν», εκείνον τον καιρό του μισητού απαρτχάιντ που δεν μπορούσε παρά να προκαλεί την οικουμενική καταδίκη και, φυσικά, προπάντων την καταδίκη των δυτικών δημοκρατιών.

Ο Χριστός πέθανε πάνω στον σταυρό, πριν από περίπου δύο χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, πολλοί ερευνητές αναρωτώνται για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον Χριστό των Ευαγγελίων και την ιστορική προσωπικότητα του Χριστού. Τι γνωρίζουμε για την επίγεια ζωή του «Υιού του Θεού»; Ποια ντοκουμέντα διαθέτουμε για να μάθουμε τι πραγματικά κήρυττε; Οι μαρτυρίες της Καινής Διαθήκης είναι άραγε αξιόπιστες; Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι είναι ευκολότερο να σκιαγραφήσουμε τον «ιστορικό Μαντέλα», πόσω μάλλον που διαθέτουμε ένα Ευαγγέλιο γραμμένο από το ίδιο του το χέρι(2), αλλά και πολλές άμεσες μαρτυρίες.

Η συνεχεια στην Ελευθεροτυπία

Σάββατο, Ιουλίου 10, 2010

Η πείνα απειλεί και πάλι


Η οργάνωση αρωγής Oxfam προειδοποίησε χθες Παρασκευή ότι η κρίση των τροφίμων στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής έχει φτάσει σε καταστροφικά επίπεδα και κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών που πλήττονται και την διεθνή κοινότητα να αναλάβουν δράση άμεσα.

«Ο κόσμος δυσκολεύεται να δει την κρίση», σημείωσε ο Ραφαέλ Σινταγιέ, στέλεχος της ΜΚΟ, στους δημοσιογράφους, αλλά αυτή απειλεί 10 εκατομμύρια ανθρώπους στη βόρεια και κεντρική Αφρική με λιμό.

«Η ήδη εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση ξεκάθαρα θα μετατραπεί σε καταστροφή», σημείωσε ο Ζιλ Μαριόν, διευθυντής της Όξφαμ στο Μαλί. Ήδη, χιλιάδες οικογένειες αναγκάζονται να τρέφονται με μόνο ένα γεύμα την ημέρα, τόνισε.

Η περιοχή Σαχέλ αποτελείται από στέπες που διαπερνούν την Αφρική.

Η κρίση πλήττει ιδιαίτερα την Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Μαλί, το Νίγηρα και τη βόρεια Νιγηρία. Οι σοδειές ήταν πολύ μικρότερες του αναμενομένου σε ολόκληρη την περιοχή, και ήδη γυναίκες αναγκάζονται να τρώνε μυρμήγκια και άγρια φυτά.

Η κρίση προκλήθηκε από τις ελάχιστες και ακανόνιστες βροχοπτώσεις της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την Όξφαμ, καθώς οι σοδειές των αγροτικών προϊόντων δεν είναι επαρκείς ενώ δεκάδες χιλιάδες ζώα δεν είχαν αρκετή τροφή.

Από την Καθημερινή

Κυριακή, Ιουλίου 04, 2010

Ανεξάρτητο, πλούσιο και φτωχο: Κονγκό

Μισός αιώνας πέρασε από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κονγκό και η επέτειος γιορτάστηκε την Τετάρτη στην πρωτεύουσα Κινσάσα, παρουσία του βέλγου μονάρχη Αλβέρτου του Δεύτερου.

Ολα αυτά τα χρόνια, λίγα πράγματα άλλαξαν στη χώρα με τον τεράστιο ορυκτό και ενεργειακό πλούτο, που παραμένει για τα 70 εκατομμύρια των κατοίκων της μία από τις φτωχότερες του πλανήτη με 173 δολάρια κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα. Μια χούφτα ντόπιοι ολιγάρχες και άλλες τόσες πολυεθνικές εταιρείες εξακολουθούν να νέμονται τα ορυχεία διαμαντιών, χρυσού, ουράνιου, χαλκού, κασσίτερου, το βαμβάκι και την κτηνοτροφία, το κακάο και τα απέραντα δάση.

Το μικροσκοπικό Βέλγιο, πρώην αποικιοκρατική δύναμη που κατείχε για 75 χρόνια την αχανή αφρικανική χώρα, έχτισε τον πλούτο του απομυζώντας και ληστεύοντας το Κονγκό, στην πιο αιματηρή αλλά και σουρεαλιστική μορφή εκμετάλλευσης που γνώρισε ποτέ η αφρικανική ήπειρος.


Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία