Παρασκευή, Δεκεμβρίου 04, 2009

Οι εταιρείες του θανάτου


Μια ασυνήθιστη, για τα νομικά δεδομένα του Διεθνούς Δικαστηρίου, δίκη άρχισε χθες στη Χάγη, καθώς στο ακροατήριο εμφανίστηκαν χωρικοί της Νιγηρίας και μέλη μιας ολλανδικής περιβαλλοντικής οργάνωσης, για να διεκδικήσουν αποζημίωση από την ολλανδική εταιρεία Shell, η οποία εκμεταλλεύεται πετρελαιοπηγές στη Νιγηρία.

Οι χωρικοί ζητούν αποζημίωση για τη μόλυνση που προκάλεσε στο περιβάλλον τους η διαρροή πετρελαίου από σπασμένο αγωγό. Το ασυνήθιστο είναι ότι τον αγωγό δεν εκμεταλλεύεται η Shell, αλλά η θυγατρική της εταιρεία στη Νιγηρία. Ωστόσο η αγωγή έγινε εναντίον της Shell για ζημιά που έγινε σε ξένη χώρα και όχι από την εταιρεία εκμετάλλευσης. Οι συνήγοροι των χωρικών υποστήριξαν ότι η Shell είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τη θυγατρική της που οι δικαστές μπορούν να αναλάβουν την υπόθεση. Ο συνήγορος, Μισέλ Αϊτερβαλ, εκπροσωπεί τους χωρικούς Αλάλι Εφάνγκα και Φιντέλις Ογκούρου, καθώς και την περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της Γης». Οι χωρικοί υποστηρίζουν ότι τον Ιούνιο του 2005 εκατοντάδες βαρέλια πετρελαίου διέρρευσαν στην περιοχή Ορούμα, στο Δέλτα του Νίγηρα, μολύνοντας ιχθυοκαλλιέργειες, αγροκτήματα και δασικές περιοχές. Υποστηρίζουν ακόμη ότι χρειάστηκαν 12 ημέρες για να σταματήσει η διαρροή. Οι χωρικοί αποδίδουν τη διαρροή σε διάβρωση του αγωγού. Η Shell υποστηρίζει ότι ήταν σαμποτάζ.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Στη Σομαλία ο θάνατος πάντα παραμονεύει


Την πλήρη αδυναμία, της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, προσωρινής κυβέρνησης της Σομαλίας να εξασφαλίσει την τάξη ακόμη και σε μικρούς θύλακες, στο κέντρο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας, που άφησε πίσω της 19 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων τριών υπουργών, και τουλάχιστον 40 τραυματίες.

Η επίθεση εκδηλώθηκε στο κεντρικό ξενοδοχείο «Σάμο», κατά τη διάρκεια τελετής ορκωμοσίας των τελειοφοίτων της Ιατρικής Σχολής. Οπως γνωστοποίησε ο υπουργός Πληροφοριών Νταχίρ Μοχάμουντ Γκέλε, ο δράστης, ο οποίος διαμελίστηκε από την έκρηξη, είχε μεταμφιεστεί σε γυναίκα, φορώντας την παραδοσιακή, ισλαμική μαντίλα και γυναικεία παπούτσια.

Μέχρι χθες το βράδυ, ουδεμία οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Ωστόσο, οι υποψίες έπεφταν στην ισλαμική, φονταμενταλιστική οργάνωση Αλ Σαχάμπ, η οποία μάχεται την προσωρινή κυβέρνηση και κατηγορείται για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως φοιτητές, συγγενείς τους και καθηγητές, είχαν κατακλύσει την αίθουσα υποδοχής του ξενοδοχείου τη στιγμή της τρομερής έκρηξης. Παρευρίσκονταν και πέντε υπουργοί της προσωρινής κυβέρνησης, τρεις εκ των οποίων (οι υπουργοί Υγείας, Καμάρ Αντεν Αλί, Παιδείας, Αχμέντ Αμπντουλαχί Βααγίλ και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ιμπραήμ Χασάν Αντοου) βρήκαν τον θάνατο.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Τρώνε χελώνες για να επιβιώσουν

Κάθε Αφρικανός παράγει 0,3 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, έναντι 20 τόνων που παράγει κάθε Αμερικανός. Αλλά το 2020 οι πλημμύρες θα πλήξουν τουλάχιστον 75 εκατομμύρια Αφρικανούς. Και οι σοδειές θα μειωθούν στο μισό.

O Θεός είναι πολύ θυμωμένος με τη Μαδαγασκάρη, λέει ο Τοβοχερίζο Ραομπιζαόνα, εκπρόσωπος του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης στο Αμποβόμπε, πρωτεύουσα μιας από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την ξηρασία. Και είναι θυμωμένος επειδή πολλοί κάτοικοι τρώνε τον τελευταίο καιρό χελώνες, κάτι που είναι απαγορευμένο. Λόγω της έλλειψης βροχών, η σοδειά τόσο του Δεκεμβρίου όσο και του Απριλίου ήταν δραστικά μειωμένη. Ο κόσμος πουλάει έτσι τα ζώα του για να ζήσει. Κι επειδή οι νόμοι της αγοράς είναι αμείλικτοι, η τιμή των ζώων πέφτει και η τιμή του ρυζιού και της μανιόκας ανεβαίνει. Ποιος την πληρώνει; Οι χελώνες. Πολλοί πιστεύουν λοιπόν ότι ο λόγος που δεν βρέχει είναι επειδή κάποιοι απελπισμένοι τρώνε χελώνες.

Η συνέχεια στα Νέα