Παρασκευή, Δεκεμβρίου 04, 2009

Στη Σομαλία ο θάνατος πάντα παραμονεύει


Την πλήρη αδυναμία, της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, προσωρινής κυβέρνησης της Σομαλίας να εξασφαλίσει την τάξη ακόμη και σε μικρούς θύλακες, στο κέντρο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας, που άφησε πίσω της 19 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων τριών υπουργών, και τουλάχιστον 40 τραυματίες.

Η επίθεση εκδηλώθηκε στο κεντρικό ξενοδοχείο «Σάμο», κατά τη διάρκεια τελετής ορκωμοσίας των τελειοφοίτων της Ιατρικής Σχολής. Οπως γνωστοποίησε ο υπουργός Πληροφοριών Νταχίρ Μοχάμουντ Γκέλε, ο δράστης, ο οποίος διαμελίστηκε από την έκρηξη, είχε μεταμφιεστεί σε γυναίκα, φορώντας την παραδοσιακή, ισλαμική μαντίλα και γυναικεία παπούτσια.

Μέχρι χθες το βράδυ, ουδεμία οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Ωστόσο, οι υποψίες έπεφταν στην ισλαμική, φονταμενταλιστική οργάνωση Αλ Σαχάμπ, η οποία μάχεται την προσωρινή κυβέρνηση και κατηγορείται για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως φοιτητές, συγγενείς τους και καθηγητές, είχαν κατακλύσει την αίθουσα υποδοχής του ξενοδοχείου τη στιγμή της τρομερής έκρηξης. Παρευρίσκονταν και πέντε υπουργοί της προσωρινής κυβέρνησης, τρεις εκ των οποίων (οι υπουργοί Υγείας, Καμάρ Αντεν Αλί, Παιδείας, Αχμέντ Αμπντουλαχί Βααγίλ και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ιμπραήμ Χασάν Αντοου) βρήκαν τον θάνατο.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: