Κυριακή, Οκτωβρίου 18, 2009

Τι θα γίνει με τα παιδιά-στρατιώτες;


Τριακόσιες χιλιάδες αγόρια και κορίτσια εκτιμάται ότι εμπλέκονται σε τριάντα περίπου συγκρούσεις στον κόσμο. Παρ' όλο που στην Ασία το προνόμιο της στρατολόγησης ανηλίκων ανήκει στο Τατμαντάβ, το στρατό της Μιανμάρ, στην Αφρική τακτικοί στρατοί και αντάρτικα σώματα τους στρατολογούν συστηματικά.

Νεαροί επίστρατοι συμμετέχουν στις συγκρούσεις στο Τσαντ, στην Κεντρική Αφρική, στην Ουγκάντα και, κυρίως, στο Σουδάν (τόσο στο Νότιο Σουδάν όσο και στο Νταρφούρ).

Από το 2001, το γραφείο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δημοσιεύει κάθε χρόνο μια έκθεση για τα παιδιά που συμμετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις, η οποία περιλαμβάνει δύο παραρτήματα, που χαρακτηρίζονται «κατάλογοι της ντροπής» και περιλαμβάνουν τις ένοπλες οργανώσεις που στρατολογούν ανηλίκους.

Η καταγγελία αυτή επιτρέπει τον εντοπισμό των εγκληματιών, καθώς το Καταστατικό της Ρώμης, που διέπει τη λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), θεωρεί τη στρατολόγηση παιδιών κάτω των δεκαπέντε ετών έγκλημα πολέμου. Εντούτοις η φετινή έκθεση δείχνει ότι δεκαεννέα στρατοί (τακτικοί και αντάρτικοι), επί συνόλου πενήντα έξι, καταγράφονται τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Ο ΟΗΕ ήταν διστακτικός στην αρχή σε αυτό το θέμα, ακόμα και σε ό,τι αφορά στον ορισμό του παιδιού στρατιώτη. Το Τμήμα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του οργανισμού, που συντονίζει οκτώ ειρηνευτικές δυνάμεις στην Αφρική(3), θεωρούσε στην αρχή τα παιδιά αυτά μαχητές.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Σάββατο, Οκτωβρίου 10, 2009

Και κενυάτες στον εμφύλιο της Σομαλίας


Η -υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ- κυβέρνηση της Σομαλίας φέρεται να στρατολόγησε πάνω από 170 νεαρούς Κενυάτες και πρώην Κενυάτες στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στον πόλεμο εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο χώρα στο Κέρας της Αφρικής, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι στην ανατολική Κένυα.

Ο Μοχάμεντ Γκάμποου, δήμαρχος της πόλης Γκαρίσα, είπε πως η επιστράτευση νεαρών Κενυατών Σομαλικής καταγωγής γίνεται σ' ένα σπίτι στο χωριό Μπούλα Ίφτιν, στα προάστια της πόλης του.

«Δεν είναι μυστικό. Όσοι αναμιγνύονται στην υπόθεση δεν ανησυχούν. Τριγυρίζουν στα χωριά και το ανακοινώνουν», είπε.

Ο Γκάμποου κάλεσε να υπάρξει έρευνα για το θέμα.

«Σημαίνουμε συναγερμό. Η κοινότητά μας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να σκοτώνονται αδέλφια μας, ούτε να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των μελών της» .

Ο τοπικός αξιωματούχος της αστυνομίας Πολ Μουκόμα υποβάθμισε τις πληροφορίες αυτές κάνοντας λόγο για φήμες και πρόσθεσε ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημη καταγγελία.

«Κανένας τοπικός αξιωματούχος και κανένας γονιός δεν ήρθε για να μας πληροφορήσει για κάτι τέτοιο», δήλωσε.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2009

Μαζικοί βιασμοί στη Γουινέα

"Περάσαμε σε ένα άλλο στάδιο, που ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε". Τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού της Γουινέας Σίντια Τουρέ, ειπωμένα με συντριβή, ακροθιγώς μόνον υπαινίσσονται τη φρίκη που βίωσε ανεξακρίβωτος αριθμός γυναικών την επαύριο της αιματηρής καταστολής άμαχων αντικυβερνητικών διαδηλωτών από τον στρατό της χώρας. Νέες μαρτυρίες που μεταφέρουν οι «New York Times» επιβεβαιώνουν ότι οι βιασμοί ήταν μαζικοί. «Ακούσαμε πυροβολισμούς και προσπάθησα να φύγω», λέει μια γυναίκα, μεσήλικας, που μαζί με άλλες βρέθηκε σε μια έπαυλη στα προάστια της πρωτεύουσας Κόνακρι, ασφαλής πια, για να μιλήσει. Είναι από τις λίγες που δέχτηκαν και άντεξαν να ξαναζήσουν τον πόνο. Εκείνη τη μαύρη ημέρα, η προσπάθειά της να διαφύγει δεν ευδοκίμησε. Ενας στρατιώτης τής έκλεισε τον δρόμο...

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Τρίτη, Οκτωβρίου 06, 2009

Και στην Αιθιοπία ακόμη πεθαίνουν...


Περίπου 6,2 εκατομμύρια Αιθίοπες έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει τη χώρα τους, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Oxfam. Η αιθιοπική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο αριθμός των πολιτών που έχει άμεση ανάγκη βοήθειας είναι 5,3 εκατομμύρια.

«Περίπου 6,2 εκατομμύρια Αιθίοπες πλήττονται από την ξηρασία των τελευταίων δύο χρόνων, είναι αντιμέτωποι με την πείνα και χρειάζονται επειγόντως βοήθεια», δήλωσε η Αμπέρα Τόλα, επικεφαλής της οργάνωσης Oxfam America στην ανατολική Αφρική.

Η οργάνωση προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η ξηρασία οδηγεί στην πείνα περισσότερους από 23 εκατομμύρια Ανατολικοαφρικανούς σε επτά χώρες της περιοχής. Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Κένυα, η Αιθιοπία, η Σομαλία και η Ουγκάντα.

Από την Καθημερινή

Πέμπτη, Οκτωβρίου 01, 2009

Συγκρούσεις στη Σομαλία


Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το πρωί ανάμεσα σε εξτρεμιστές ισλαμιστές της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ και τους πρώην συμμάχους τους της οργάνωσης Χεζμπ αλ-Ισλάμ στο Κισμάγιο, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Σομαλία, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

«Οι μάχες είναι σφοδρές, οι σεμπάμπ επιτέθηκαν τα ξημερώματα σε θέσεις της Χεζμπ αλ-Ισλάμ», δήλωσε ο Αμπντί Μπαρούντ, κάτοικος του Κισμάγιο.

Αρκετοί κάτοικοι επιβεβαίωσαν την πληροφορία, όπως και τη βιαιότητα των συγκρούσεων.

«Δεχτήκαμε επίθεση από τους αδελφούς μας χωρίς λόγο», δήλωσε στον Τύπο ο σεΐχης Ισμαήλ Χάτζι Αντόου, τοπικός εκπρόσωπος της Χεζμπ αλ-Ισλάμ.

«Οι σεμπάμπ επιτέθηκαν νωρίς το πρωί σε διάφορα μέτωπα. Οι μάχες είναι πολύ σκληρές, αλλά αντιστεκόμαστε. Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν την πόλη», πρόσθεσε.

Οι υποστηρικτές των δύο οργανώσεων, που συνήθως συμμαχούν στον αγώνα τους κατά της μεταβατικής κυβέρνησης της Σομαλίας, συγκρούονται εδώ και εβδομάδες για τον έλεγχο του λιμανιού του Κισμάγιο, σχεδόν 300 χλμ. νότια του Μογκαντίσου.

Η ένταση κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με την είσοδο στην πόλη βαριά οπλισμένων μαχητών της Χεζμπ αλ-Ισλάμ.

Την Τετάρτη οι σεμπάμπ δήλωσαν την πρόθεσή τους να «προασπίσουν» το Κισμάγιο εναντίον αυτών των «ενόπλων», ενώ κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.

Από την Καθημερινή