Πέμπτη, Οκτωβρίου 01, 2009

Συγκρούσεις στη Σομαλία


Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το πρωί ανάμεσα σε εξτρεμιστές ισλαμιστές της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ και τους πρώην συμμάχους τους της οργάνωσης Χεζμπ αλ-Ισλάμ στο Κισμάγιο, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Σομαλία, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

«Οι μάχες είναι σφοδρές, οι σεμπάμπ επιτέθηκαν τα ξημερώματα σε θέσεις της Χεζμπ αλ-Ισλάμ», δήλωσε ο Αμπντί Μπαρούντ, κάτοικος του Κισμάγιο.

Αρκετοί κάτοικοι επιβεβαίωσαν την πληροφορία, όπως και τη βιαιότητα των συγκρούσεων.

«Δεχτήκαμε επίθεση από τους αδελφούς μας χωρίς λόγο», δήλωσε στον Τύπο ο σεΐχης Ισμαήλ Χάτζι Αντόου, τοπικός εκπρόσωπος της Χεζμπ αλ-Ισλάμ.

«Οι σεμπάμπ επιτέθηκαν νωρίς το πρωί σε διάφορα μέτωπα. Οι μάχες είναι πολύ σκληρές, αλλά αντιστεκόμαστε. Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν την πόλη», πρόσθεσε.

Οι υποστηρικτές των δύο οργανώσεων, που συνήθως συμμαχούν στον αγώνα τους κατά της μεταβατικής κυβέρνησης της Σομαλίας, συγκρούονται εδώ και εβδομάδες για τον έλεγχο του λιμανιού του Κισμάγιο, σχεδόν 300 χλμ. νότια του Μογκαντίσου.

Η ένταση κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με την είσοδο στην πόλη βαριά οπλισμένων μαχητών της Χεζμπ αλ-Ισλάμ.

Την Τετάρτη οι σεμπάμπ δήλωσαν την πρόθεσή τους να «προασπίσουν» το Κισμάγιο εναντίον αυτών των «ενόπλων», ενώ κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: