Κυριακή, Αυγούστου 01, 2010

Άλλος χαίρεται κι άλλος πληρώνει

Η ευφορία των Νοτιοαφρικανών για το Μουντιάλ που φιλοξένησαν κόπασε και, τώρα που αρχίζει η εποχή των απολογισμών, η ομόνοια που τους ένωσε στα γήπεδα αποτελεί παρελθόν, η χώρα επιστρέφει στον βαθύ διχασμό της και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σωρεία επικρίσεων για το πόσα και πώς δαπάνησε στη διοργάνωση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, δαπανήθηκαν 6,3 δισ. δολάρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο, υπέρογκη δαπάνη για μια χώρα με οξυμένα προβλήματα, ανεργία που καλπάζει στο 30%, τον ένα στους δύο σχεδόν κατοίκους να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσο προσδόκιμο ζωής τα 49 χρόνια, το 18% του πληθυσμού να πάσχει από AIDS και μια ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, που την καθιστά την τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο, με 50 φόνους την ημέρα.

Η διαμάχη έχει ξεσπάσει έντονα, τώρα που τα φώτα έσβησαν από τα υπερσύγχρονα γήπεδα και πολλοί αναρωτιούνται αν η χώρα θα μπορούσε να διεξαγάγει τη διοργάνωση με άλλον τρόπο. «Δεν μπορείς να απαιτήσεις από μια αναπτυσσόμενη χώρα τις ίδιες υποδομές με μια ευρωπαϊκή. Η Νότιος Αφρική θα μπορούσε να είχε κάνει το Μουντιάλ στα υπάρχοντα γήπεδά της και να διαθέσει αυτά τα χρήματα σε πιο επείγουσες ανάγκες», επισημαίνει ο Κρεγκ Τάνερ στο ντοκιμαντέρ του «Fahrenheit 2010», όπου αφηγείται τις ελπίδες και τις αντιρρήσεις γύρω από το Μουντιάλ.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: