Κυριακή, Ιουλίου 24, 2011

Της Λιβύης το αδιέξοδο

Η εξέγερση κατά του καθεστώτος Καντάφι μπήκε στον έκτο μήνα και μολονότι εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, δεν μπόρεσε να αλλάξει ριζικά το συσχετισμό των δυνάμεων, με αποτέλεσμα η στασιμότητα στο στρατιωτικό επίπεδο να υποχρεώνει στην αναζήτηση πολιτικής διεξόδου.
Η ηγεσία των εξεγερμένων, η οποία συγκρότησε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για να εξασφαλίσει τη διεθνή διπλωματική υποστήριξη, επέμενε για αρκετό διάστημα ότι ο Καντάφι και οι γιοι του πρέπει να εγκαταλείψουν την εξουσία και να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματά τους.
Τώρα, όμως, οι ισχυρότεροι υποστηρικτές της εξέγερσης, δηλαδή Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες, μπροστά στα αμείλικτα στρατιωτικά δεδομένα, αναγκάζονται να περιορίσουν τις φιλοδοξίες τους και δηλώνουν ότι ο Καντάφι μπορεί να μείνει στη χώρα, φτάνει να εγκαταλείψει πλήρως κάθε εξουσία...
Ετσι, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να σφυροκοπά τις θέσεις του Καντάφι, τόσο στο ανατολικό όσο και στο δυτικό τμήμα της χώρας, ενώ οι 32 χώρες της «Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη» αναγνώρισαν επισήμως το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: