Τρίτη, Μαΐου 06, 2008

Χαρτονόμισμα των 250 εκατ. δολαρίων στη Ζιμπάμπουε

Η Κεντρική Τράπεζα της Ζιμπάμπουε εξέδωσε σήμερα χαρτονόμισμα αξίας 250 εκατ. δολαρίων Ζιμπάμπουε, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γκίντεον Γκόνο παρουσίασε δύο νέα χαρτονομίσματα αξίας 100 εκατ. και 250 εκατ. δολαρίων, τα οποία θα αρχίσουν να κυκλοφορούν από αύριο Τρίτη στην αγορά», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καταρρίπτει κάθε άλλη επίδοση στη Ζιμπάμπουε, με τις τελευταίες στατιστικές να τον υπολογίζουν στο 165.000 % μόνο για τον Φεβρουάριο. Κι οι υπόλοιποι δείκτες στην οικονομία καταρρέουν, με την ανεργία να φθάνει το 70%, με το 80% του πληθυσμού της χώρας να ζει κατά πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η Χαράρε άφησε ελεύθερη τη διακύμανση των συναλλαγματικών τιμών του νομίσματός της, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει την εκμετάλλευσή του στη μαύρη αγορά. Η επίσημη ισοτιμία του νομίσματός της Ζιμπάμπουε είναι 30.000/δολάριο, όμως στην μαύρη αγορά η ανταλλαγή του φθάνει και στα 100 εκατ./δολάριο.

Από την Καθημερινή

υ.γ. Δυστυχώς δε βρήκα φωτογραφία από τα νέα χαρτονομίσματα. Πάντως τώρα είμαι σίγουρος ότι όλοι -ή σχεδόν όλοι, τέλος πάντων- στην Ζιμπάμπουε είναι ευτυχείς δισεκατομμυριούχοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: