Πυρά δέχεται η Βρετανία για την πρόθεσή της να καθυστερήσει συμφωνία μέσω της οποίας δισεκατομμύρια δολάρια από τα κέρδη των τραπεζών θα μπορούσαν να διοχετευθούν στις φτωχές χώρες του κόσμου, καθώς σύμφωνα με νέα στοιχεία, η διεθνής ύφεση έχει ανοίξει μια μαύρη τρύπα 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, θεωρείται «υπεύθυνος» για το ότι μπλοκάρει σχέδια για την επιβολή ενός φόρου στις νομισματικές συναλλαγές παγκοσμίως, που θα μπορούσε να αποδώσει έως και 30 δισεκατομμύρια στερλίνες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Independent» για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το θέμα τέθηκε εκ νέου στην επικαιρότητα από τη στιγμή που έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam αποκάλυψε ότι οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής αντιμετωπίζουν εντυπωσιακά υψηλό έλλειμμα φέτος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία
...Κι από τη Γρίπη των Χοίρων
Ηπανδημία της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) μπορεί να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους και να προκαλέσει αναρχία στα φτωχότερα κράτη του κόσμου αν οι πλούσιες χώρες δεν συγκεντρώσουν βοήθεια 900 εκατ. λιρών για εμβόλια και αντιιικά φάρμακα, προειδοποιεί έκθεση του ΟΗΕ που εστάλη στους υπουργούς Υγείας διεθνώς.
Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών που τη συνέταξαν εκφράζουν την ανησυχία ότι οι υπηρεσίες υγείας των χωρών που είναι ήδη πολύ επιβεβαρημένες από άλλες επιδημίες, όπως το AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία, θα έχουν μεγάλη δυσκολία να διαχειριστούν την αύξηση των κρουσμάτων. Αν ο ιός Η1Ν1 εδραιωθεί στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους, ενώ οι πιο εύθραυστες οικονομίες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Η έκθεση, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Observer», καταγράφει λεπτομερώς τις βασικές ανάγκες 75 ευάλωτων χωρών με τη μικρότερη ικανότητα αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού. Στη μελέτη περιλαμβάνονται έξι χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους η Κούβα και η Βολιβία, 21 χώρες από την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού, όπως η Βόρεια Κορέα και το Μπανγκλαντές, και 40 χώρες από την Αφρική όπως το Κογκό και η Ερυθραία. Η έκκληση του ΟΗΕ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται εδραίωση του Η1Ν1 σε αρκετές ευάλωτες περιοχές, με την Αφρική να έχει ήδη καταγράψει 8.187 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 41 θανάτους. Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν εννέα πλούσιες χώρες δεσμεύτηκαν να δωρίσουν ποσότητα εμβολίων που θα αντιστοιχεί στο 10% του δικού τους αποθέματος. Κάποιοι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας φοβούνται όμως ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό
Κλεμμένο κι αυτό από την Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου