Πέμπτη, Μαρτίου 04, 2010

Η σύλληψη της «λαίδης Γενοκτονία»

Για χρόνια, η Αγκάτ Χαμπιαριμάνα ζούσε ήσυχα σ΄ ένα προάστιο του Παρισιού ως η τραγική χήρα του πρώτου από τα εκατοντάδες χιλιάδες τραγικά θύματα της γενοκτονίας στη Ρουάντα. Προχθές συνελήφθη κατηγορούμενη ότι βοήθησε να οργανωθεί αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζύ στη Ρουάντα, την πρώτη αρχηγού του γαλλικού κράτους κατά την τελευταία 25ετία, η Αγκάτ Χαμπιαριμάνα συνελήφθη στο σπίτι της στο Κουρκουρόν, νοτίως του Παρισιού. Αφέθηκε αργότερα ελεύθερη, όμως της απαγορεύθηκε η έξοδος από τη Γαλλία και είναι υποχρεωμένη να εμφανίζεται μια φορά τον μήνα σε δικαστή. Έχει μπροστά της μια δικαστική μάχη για να αποφύγει να εκδοθεί στη Ρουάντα, τη χώρα που είδε για τελευταία φορά στις 9 Απριλίου 1994. Οι γαλλικές δυνάμεις τη βοήθησαν να περάσει στο Κονγκό τρεις ημέρες αφού το αεροπλάνο που μετέφερε τον σύζυγό της, τον πρόεδρο Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα, καταρρίφθηκε κοντά στο αεροδρόμιο του Κιγκάλι. Η ίδια ισχυρίζεται πως δεν είχε καμιά επιρροή στις κρατικές υποθέσεις και καμιά σχέση με το όργιο των σφαγών, που μέσα σε 100 ημέρες στοίχισαν τη ζωή σε 800.000 ανθρώπους, κυρίως μέλη της φυλής των Τούτσι.

Η συνέχεια στα Νέα

2 σχόλια:

Αγγελικη Ν είπε...

Η γενοκτονία των Τούτσι δεν έχει κλείσει ακόμα σήμερα. Παρά τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα στη Γενοκτονία της Ρουάντα που πάρθηκαν στην Αρούσα της Τανζανίας δεν τιμωρήθηκαν οι ένοχοι... Ένοπλες ομάδες Χούτου συνεχίζουν σφαγές, βιασμούς, λεηλασίες στην Λ. Δ. του Κογκό με τις ευλογίες πάντα της Διεθνούς Κοινότητας.

Λακης Φουρουκλας είπε...

Ίσως όχι με τις ευλογίες, αλλά κάτω από την πλήρη αδιαφορία. Ό,τι και να πει κανείς για την υποκρισία των δυτικών θα'ναι λίγο.