Σάββατο, Μαρτίου 13, 2010

Το αφρικανικό όνειρο

O Ουίλιαμ Καμκουάμπα γεννήθηκε το 1987 στο Μαλάουι, μια από τις πιο φτωχές χώρες της Αφρικής. Στα 14 του αναγκάστηκε να παρατήσει το σχολείο.

Ήταν το μοναδικό αγόρι μιας οικογένειας με επτά παιδιά. Το 2001 μια τρομερή ξηρασία έπληξε το Μαλάουι, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να πεθάνουν σ΄ όλη τη χώρα από την πείνα. Ο Ουίλιαμ φιλοδοξούσε από μικρός να σπουδάσει και να ζήσει μια διαφορετική ζωή από αυτή του αγρότη πατέρα του.

Όμως ήταν υποχρεωμένος να αφήσει το σχολείο. Αφενός η οικογένειά του δεν μπορούσε να πληρώνει τα δίδακτρα (γύρω στα 80 δολάρια τον χρόνο), αφετέρου έπρεπε να βρει δουλειά για να βοηθήσει την οικογένειά του να επιβιώσει.

Επέστρεψε στο χωριό του, το Μασιτάλα, εν μέσω της ξηρασίας και έβαλε σκοπό του να φέρει ώς εκεί νερό και ηλεκτρικό για να βελτιώσει τη ζωή της οικογένειας και των συγχωριανών του. Είχε κλίση στις θετικές επιστήμες και βυθίστηκε σε βιβλία τα οποία είχε δανειστεί από μια βιβλιοθήκη. Με τη βοήθεια ενός εγχειριδίου, κατασκεύασε μια αιολική γεννήτρια χρησιμοποιώντας ευκαλύπτους, παλιά εξαρτήματα από ποδήλατα και τρακτέρ και υλικά τα οποία συγκέντρωσε από μια μάντρα για παλιοσίδερα. Και μπροστά στα έκπληκτα μάτια της οικογένειας και των γειτόνων του (στο Μαλάουι, μόνο το 2% του πληθυσμού απολαμβάνει την «πολυτέλεια» της ηλεκτροδότησης), κατάφερε να παραγάγει ηλεκτρισμό. Ο Ουίλιαμ Καμκουάμπα έγινε ήρωας για όλους εκείνους που ώς τότε τον θεωρούσαν τρελό. Λίγο αργότερα, εγκατέστησε στο χωριό μια αντλία που λειτουργούσε με ηλιακή ενέργεια για να εκμεταλλευθεί μια πηγή πόσιμου νερού που υπήρχε στην περιοχή, μετά κατασκεύασε άλλη μια αιολική γεννήτρια για να αρδεύει τα χωράφια των γονιών και των συγγενών του.

Τα επιτεύγματά του γρήγορα τράβηξαν πάνω του την προσοχή. Ο Ουίλιαμ Καμκουάμπα κλήθηκε να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη για την τεχνολογία που έγινε στην Τανζανία, ενώ η φωτογραφία του δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της «Ουώλ Στρητ Τζέρναλ». Πέρυσι κυκλοφόρησε σε βιβλίο η ιστορία του («Τhe boy who harnessed the wind», Το αγόρι που τιθάσευσε τον άνεμο), την οποία συνυπογράφει με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Μπράιαν Μίλερ και η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και στα γαλλικά (Εκδ. Ρresses de la Cite). Χάρη σε μια υποτροφία, ο Ουίλιαμ Καμκουάμπα παρακολουθεί σήμερα μαθήματα στο πολύ καλό Παναφρικανικό Λύκειο του Γιοχάνεσμπουργκ. Προσκαλείται τακτικά στο εξωτερικό για να συμμετέχει σε συνέδρια και οι επινοήσεις του παρουσιάσθηκαν σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Επιστημών και Βιομηχανίας του Σικάγου.

Από τα Νέα

1 σχόλιο:

Μαριανα είπε...

Άκουσα την ιστορία του W. Kamkwamba τον Σεπτέμβρη του 2009 μέσα από την ιστοσελίδα του Ted.

Παραθέτω εδώ τον σύνδεσμο:
http://www.ted.com/talks/lang/eng/william_kamkwamba_how_i_harnessed_the_wind.html

καταχειροκροτείται...