Κυριακή, Ιουλίου 18, 2010

Ταλιμπάν της Αφρικής

«Αυτό που συνέβη στην Καμπάλα είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, Μοχάμεντ Αμπντι Γκοντάνε και απείλησε την Ουγκάντα με νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι 76 νεκροί της περασμένης Κυριακής ήταν το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η Ουγκάντα για τη συμμετοχή της με 2.000 άνδρες (σε σύνολο 8.000) στην ειρηνευτική δύναμη του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (ΟΑΕ) που μάχεται τους ισλαμιστές αντάρτες και στηρίζουν τον φιλοδυτικό πρόεδρο της Σομαλίας, Σαρίφ Αχμέντ.

Λίγο πριν από τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Καμπάλα, οι χώρες της Ανατολικής Αφρικής ζήτησαν από τον ΟΑΕ να αυξηθεί η ειρηνευτική δύναμη της Σομαλίας σε 20.000 άνδρες. Στην Ουγκάντα εκπαιδεύονται από ευρωπαίους και αμερικανούς στρατιωτικές μονάδες Σομαλών που στηρίζουν τον πρόεδρο Αχμέντ.

Η Σομαλία έχει βυθιστεί στο χάος τα τελυταία 20 χρόνια, το κράτος είναι ανύπαρκτο, οι κάτοικοι ζουν από την ανθρωπιστική βοήθεια, ένοπλες πολιτοφυλακές μάχονται μεταξύ τους για τον έλεγχο ζωτικού χώρου και η χώρα έχει σπάσει σε τέσσερις περιοχές, με την κυβέρνηση να ελέγχει χάρη στα ξένα στρατεύματα μόνο το κέντρο του Μογκαντίσου και μια αποκομμένη περιοχή στην ύπαιθρο. Βόρεια, οι πειρατές έχουν δημιουργήσει μια ντεφάκτο μίνι-χώρα ανομίας και Βόρειοδυτικά, το Σομάλιλαντ έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία του και ταυτίζεται με τα δυτικά συμφέροντα. Νότιοδυτικά, κυριαρχεί η ισλαμική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ που επεκτείνει συνεχώς την επιρροή της.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

2 σχόλια:

logia είπε...

το διάβασα σήμερα στην εφημερίδα
πού πάμε;
που πάει ο κόσμος;
που πάει ο άνθρωπος;

Λακης Φουρουκλας είπε...

Τι να σου πω; Αν και είμαι από τη φύση μου αισιόδοξο άτομο εδώ και καιρό κάθε μέρα που ξυπνώ αναμένω τα χειρότερα.