Τρίτη, Αυγούστου 30, 2011

Χιλιάδες οι νεκροί του λιβυκού εμφυλίου

Διορία μέχρι το Σάββατο έδωσε η ηγεσία των εξεγερμένων στη Λιβύη στις δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι να παραδοθούν, διαφορετικά, όπως ανέφερε, θα έρθουν αντιμέτωποι με τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Παράλληλα, οι πρώτες εκτιμήσεις για το συνολικό αριθμό των θυμάτων  στη χώρα από την αρχή της εξέγερσης δείχνουν πως η Λιβύη έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα, με τους αντικαθεστωτικούς να εκτιμούν πως οι νεκροί φτάνουν τους 50.000.

Το τελεσίγραφο των τεσσάρων ημερών στις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι το έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC), Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, σημειώνοντας ότι αφορά τις δυνάμεις του Καντάφι που βρίσκονται στη Σύρτη και σε άλλες πόλεις.

Η συνέχεια στο in.gr

Δευτέρα, Αυγούστου 29, 2011

Στη Σύρτη μεταφέρεται το επίκεντρο της «μάχης για τη Λιβύη»

Οχηματοπομπές με αντικαθεστωτικούς στέλνει στη Σύρτη, γενέτειρα του Καντάφι, το Συμβούλιο των Λίβυων εξεγερμένων, σε μία προσπάθεια να ρίξει ένα από τα τελευταία «οχυρά» του καθεστώτος την στιγμή που ο ίδιος ο Λίβυος συνταγματάρχης παραμένει άφαντος.

Οι δύο πλευρές δίνουν μάχη για την «ψυχή» των κατοίκων της πόλης, με τους μεν αντικαθεστωτικούς να τους καλούν να παραδοθούν ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και τη δε πλευρά του Καντάφι να τους τρομοκρατεί πως, εάν δεν πολεμήσουν, οι εξεγερμένοι θα πνίξουν την πόλη στο αίμα.

Τη Δευτέρα, οι δυνάμεις των εξεγερμένων πλησίασαν την πόλη από τα δυτικά και από τα ανατολικά, αν και συναντούν σποραδικές εστίες αντίστασης καθ'οδόν προς τη Σύρτη. Προς το παρόν, δεν υπήρχαν ενδείξεις για ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στην περιοχή γύρω από την πόλη.

Η συνέχεια στο in.gr

Ζωή πίσω από το συρματόπλεγμα

Η Χαντίτζα Ισαάκ Αμπντού παίζει στα χέρια της την πλαστική σύριγγα, που χρησιμοποιεί για να ταΐσει το σοβαρά υποσιτισμένο τρίχρονο παιδί της, στο κέντρο σταθεροποίησης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που βρίσκεται στον καταυλισμό προσφύγων Μαλκαντίντα της Αιθιοπίας: «Ημασταν αγρότες στη Σομαλία.
Καλλιεργούσαμε δημητριακά, είχαμε αγελάδες. Η σοδειά καταστράφηκε εξαιτίας της ξηρασίας. Οταν πέθαναν και τα ζώα, αποφασίσαμε να φύγουμε. Περπατούσαμε επτά μέρες χωρίς φαγητό για να φτάσουμε εδώ. Τρώγαμε μόνο ό,τι μας έδιναν στο δρόμο».

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Η Αίγυπτος μετά την εξέγερση

Με την ανατροπή του Μουμπάρακ ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση μιας επανάστασης, που όμως είναι ακόμα στις αρχές της. Παντού, στο δρόμο και στα εργοστάσια, είναι διάχυτη η επιθυμία για ελευθερία και αλλαγές, από τις οποίες θα επωφεληθούν και οι φτωχοί.
Ο Γιουσέφ Καχνέ δεν θα αναγνώριζε το μαυρόασπρο κτίριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Καΐρου, στον οποίο διαδραματίζεται μία από τις ωραιότερες ταινίες του (1), η οποία γυρίστηκε το 1958 και αφηγείται τον έρωτα του φτωχού, κουτσού και χαζούλη Κεναουί για την ωραία Χανούνα. Οχι μονάχα το τεραστίων διαστάσεων άγαλμα του Φαραώ Ραμσή του 2ου έχει μεταφερθεί στο οροπέδιο της Γκίζα, αλλά η ανακαινισμένη πρόσοψη του σταθμού αστράφτει στο φως του ήλιου. Το σκηνικό δεν κατορθώνει να συγκαλύψει την απίστευτη αταξία που βασιλεύει στο εσωτερικό. Οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να βρουν το δρόμο για τη σωστή αποβάθρα μέσα σε ένα εργοτάξιο που σφύζει από δραστηριότητα, ελισσόμενοι ανάμεσα σε σκαλωσιές, σε μπάζα και σωρούς λάσπης, χωρίς καμιά ενδεικτική πινακίδα. Το τρένο για τη Μεχαλάχ Ελ-Κούμπρα αναχωρεί στις 13.15. Τα βαγόνια βρόμικα, με τα παράθυρα αδιαφανή από την απλυσιά, καταλαμβάνονται εξ εφόδου. Σε δύο μονάχα από αυτά, «ανακαινισμένα», στο τέλος του συρμού, υπάρχει κλιματισμός και μπορεί να γίνει κράτηση θέσεων, σε ακριβότερες τιμές, ενώ η εξωτερική θερμοκρασία πλησιάζει τους 40°C. 

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Κυριακή, Αυγούστου 28, 2011

Τώρα τι γίνεται χωρίς Μουαμάρ;

«Είναι ξεκάθαρο: το καθεστώς Καντάφι τελειώνει και το μέλλον της Λιβύης είναι στα χέρια του λαού της». Δεν υπήρξε ποτέ ανακριβέστερη δήλωση από μέρους του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που έσπευσε με τα λόγια αυτά να χαιρετήσει την προέλαση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και των αντικαθεστωτικών στη λιβυκή πρωτεύουσα. Στην πραγματικότητα το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο, ιδιαίτερα στο μέλλον της μετα-Καντάφι Λιβύης και του λαού της.
Κατεστραμμένη υποδομή, άνοιγμα ενός κύκλου αιματηρών αντεκδικήσεων, πολύπλοκο φυλετικό και πολιτικό τοπίο σε μια χώρα δίχως ιστορία δημοκρατικής διακυβέρνησης, είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους για να μην αισιοδοξεί κανείς ότι θα υπάρξει σύντομη και ειρηνική μετάβαση προς το νέο καθεστώς. Και καθώς οι ανταγωνιστικοί ηγετικοί κύκλοι των αντικαθεστωτικών περιμένουν εναγωνίως την είσπραξη των δισεκατομμυρίων πετροδολαρίων από την αποδέσμευση των λιβυκών τραπεζικών καταθέσεων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη μετά το τέλος του Καντάφι, πληθαίνουν οι αμφιβολίες ότι το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο (NTC), το συντονιστικό όργανο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, θα διατηρήσει τη συνοχή του.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Σάββατο, Αυγούστου 27, 2011

Θα ενωθούν οι εξεγερμένοι στη Λιβύη

Οι διάφορες ομάδες των μαχητών των εξεγερμένων στην πρωτεύουσα της Λιβύης θα υπαχθούν σε μια ενιαία διοίκηση μετά από μια μεταβατική περίοδο και το σχηματισμό του νέου στρατού της χώρας, δήλωσε ο στρατιωτικός επικεφαλής των αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη, Άμπντελ Χακίμ Μπελχάτζ.

Ο Μπελχάτζ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη ότι οι δυνάμεις των εξεγερμένων, που τελούν πλέον υπό τις διαταγές ενός ενοποιημένου στρατιωτικού συμβουλίου, ετοιμάζουν μια στρατηγική για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο όλων των κρατικών θεσμών και των διπλωματικών αποστολών και την εξάλειψη των θυλάκων αντίστασης.

Η συνέχεια στο Σκάι

Εδώ ο Καντάφι; Εκεί ο Καντάφι; Πού είναι ο Καντάφι;

Είναι στην Αλγερία;

Η Αλγερία διέψευσε «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» τις πληροφορίες σχετικά με το πέρασμα στην Αλγερία μιας αυτοκινητοπομπής θωρακισμένων Μερσεντές προερχόμενης από τη Λιβύη, τις οποίες μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena.

«Η πληροφορία αυτή στερείται κάθε βάσης και τη διαψεύδουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αμάρ Μπελάνι, στο πρακτορείο ειδήσεων APS.

Η συνέχεια στο Σκάι

Ή μήπως στη Ζιμπάμπουε;

Στη Ζιμπάμπουε έχει καταφύγει ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι σύμφωνα με κύκλους της αντιπολίτευσης της αφρικανικής χώρας.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο Καντάφι κατέφυγε στη Ζιμπάμπουε, με αεροπλάνο που του παραχώρησε ο πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Όπως υποστηρίζουν, ο λίβυος δικτάτορας μεταφέρθηκε σε έναν μέγαρο σε προάστιο της πρωτεύουσας Χαράρε, ενώ οι γυναίκες σωματοφύλακες του εθεάθησαν να περιπολούν την περιοχή.

Η συνέχεια εδώ

Παρασκευή, Αυγούστου 26, 2011

Tο αεροδρόμιο της Τρίπολης βομβάρδισαν δυνάμεις πιστές στον Καντάφι

Δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λιβύης την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν ένα αεροσκάφος.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, υπήρξε, ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε δυνάμεις του Καντάφι και εξεγερμένους κοντά στο αεροδρόμιο.

Παράλληλα, οι αντάρτες εισήλθαν στην περιοχή Αμπού Σαλίμ, ένα από τα κρησφύγετα των δυνάμεων του Καντάφι, μετά από βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο σημείο.

Η συνέχεια εδώ

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νιγηρία


Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.


Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 16 νεκροί, ενώ πρόσθεσε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Έκανε, επίσης, λόγο για έντεκα τραυματίες.

«Όσοι βρίσκονταν στο υπόγειο, είναι όλοι νεκροί. Οι σοροί τους έχουν διασκορπιστεί παντού. Είδα περίπου πέντε σορούς» ανέφερε ο Ατσιλάγιε Μίκαελ, μέλος του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών.


Η συνέχεια στο in.gr

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Καντάφι από τους αντικαθεστωτικούς

Σφοδρές μάχες και έρευνες από σπίτι σε σπίτι διεξάγουν σε συνοικίες της Τρίπολης οι αντικαθεστωτικοί καθώς υποψιάζονται ότι, μετά την κατάληψη του αρχηγείου του, ο Μουαμάρ Καντάφι κρύβεται στην Τρίπολη με κάποιους από τους γιους του.

Αν και τα ίχνη του παραμένουν άγνωστα, ο Μουαμάρ Καντάφι με νέο ηχητικό μήνυμα του την Πέμπτη κάλεσε τους Λίβυους να αντισταθούν κατά των εξεγερμένων με τα όπλα.

Η συνέχεια στο in.gr

Τετάρτη, Αυγούστου 24, 2011

Μάχες στην Τρίπολη, καθώς το «κυνηγητό» για τον Καντάφι συνεχίζεται

Σε εξέλιξη βρίσκονται μάχες σε μια περιοχή στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, όπου, σύμφωνα με τους εξεγερμένους, «ενδέχεται να κρύβεται» ο Μουαμάρ Καντάφι, που εμφανίστηκε νωρίτερα την Τετάρτη με νέο ηχογραφημένο μήνυμα. Έκκληση για αντίσταση κατά του ΝΑΤΟ και από την κόρη του.

Μέσα στην Τρίπολη συνεχίζονται οι μάχες, αν και οι αντικαθεστωτικοί λένε ότι ελέγχουν πλέον το 95% της χώρας. Επιπλέον δίνουν αμνηστία και μεγάλη αμοιβή σε όποιον παραδώσει τον Καντάφι.

Οι εξεγερμένοι πιστεύουν ότι ο συνταγματάρχης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτεύουσα ή σε κάποιο από τα προάστιά της.

«Πιστεύουμε ότι ο Καντάφι κρύβεται κάπου στην Τρίπολη. Είναι πιθανόν να βρίσκεται στην περιοχή Αλ-Χάντχμπα αλ-Κάντρα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος των εξεγερμένων, προσθέτοντας ότι μάχες έχουν ξεκινήσει σε εκείνη την περιοχή.

Η συνέχεια στο in.gr

Κυριακή, Αυγούστου 07, 2011

Η θυσία του φαραώ

Η εικόνα του βαριά άρρωστου, κλινήρη πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, κλεισμένου στο σιδερόφρακτο κλουβί μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, σόκαρε τον αραβικό κόσμο και την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Ηταν μια ταπεινωτική, εξευτελιστική διαδικασία, ένα ισχυρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Ο αιγυπτιακός λαός έδειξε στην πλειονότητά του να επιδοκιμάζει αυτό που είδε, μια εικόνα απίστευτη που κανείς δεν περίμενε. Δεν υπήρξε κανένα έλεος για τον πρόεδρο Φαραώ, που εκθρονίστηκε έπειτα από 30 χρόνια απόλυτης εξουσίας από μια λαϊκή εξέγερση που έπνιξαν οι πραιτοριανοί του στο αίμα. Οι στρατηγοί του μεταβατικού συμβουλίου, που πήρε τα ηνία της χώρας μετά την παραίτηση Μουμπάρακ «αλά Γκυζίκη», είχαν όλοι τους προαχθεί και γαλουχηθεί στην αυλή του προέδρου. Ηταν οι πρώην στενοί του συνεργάτες, τα στηρίγματά του που αναγκάστηκαν να τον πουλήσουν για να σωθεί το σύστημα στη χώρα. Δεν ήθελαν να φτάσουν ποτέ σε μια δίκη, πόσω μάλλον που ο Μουμπάρακ πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο. Ηλπιζαν ότι θα πεθάνει πριν φτάσει στο εδώλιο που στήθηκε στην αστυνομική Ακαδημία του Καΐρου, που μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο ονομαζόταν «Αστυνομική Ακαδημία Χόσνι Μουμπάρακ». 

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία