Κυριακή, Νοεμβρίου 05, 2006

Η επέλαση της Κίνας στην Αφρική

Ή, γιατί φταίνε για όλα οι αμερικάνοι...

"Η Κίνα θα παράσχει 5 δισεκατομμύρια δολάρια -υπό μορφή πιστώσεων και δανείων- σε χώρες της Αφρικής τα επόμενα τρία χρόνια και σχεδιάζει να διπλασιάσει την οικονομική βοήθεια προς την καθυστερημένη από πλευράς υποδομών, αλλά εξαιρετικά προικισμένη από πλευράς φυσικών πόρων, ήπειρο έως το 2009, δήλωσε σήμερα Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας, Χου Τζιντάο.
Ο Χου είπε στους απεσταλμένους των περισσοτέρων από 40 χωρών της Αφρικής οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Πεκίνο ότι η Κίνα θα παράσχει 3 δις δολάρια σε δάνεια υπό ευνοϊκούς όρους και 2 δις δολάρια ως πιστώσεις στην Αφρική.
"Η συνάντησή μας σήμερα θα μείνει στην ιστορία", είπε ο Χου, στην έναρξη της συνόδου Κίνας-Αφρικής.
Η Κίνα σχεδιάζει να διπλασιάσει το ποσό της βοήθειας που παρέχει εφέτος στην Αφρική έως το 2009, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να δημιουργήσει μια νέου τύπου στρατηγική συμμαχία και να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις χώρες της Μαύρης Ηπείρου σε ανώτερο επίπεδο, είπε ο Χου."


Τα πιο πάνω μετέδωσε χθες το ΑΠΕ, αλλά και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Και σαν Αδαής που είμαι καθόλου δεν εκπλάγηκα. Θα ήθελα, ωστόσο, να προσθέσω κάποιες πληροφορίες στα πιο πάνω: Α) Η Κίνα είναι πλέον με διαφορά η χώρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων στην Αφρική. Β) Έχει αναλάβει σχεδόν πλήρως την εκμετάλλευση των πετρελαίων της Νιγηρίας, μπαίνοντας με την ισχύ του χρήματος στα αμερικάνικα χωράφια. Γ) Σε χώρες φτωχές όπως η Ζιμπάμπουε και η Σουαζιλάνδη, οι κινέζοι ελέγχουν σχεδόν τα πάντα, αφού δρόμοι, πανεπιστημία, γήπεδα κτλ, κτίζονται απ' αυτούς, είτε υπό μορφή "δωρεάς", είτε για κάποια τυπικά δήθεν τιμήματα. Μόνο στη Σουαζιλάνδη είδα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα που τελούν υπό τη φροντίδα των ανιδιοτελών κινέζων. Στην πρωτεύουσα Μπαμπάνε υπάρχουν τρία κινέζικα ταχυφαγάδικα και ένα μόλις αμερικάνικο. Παρόλ' αυτά, σαν έλληνες που είμαστε, ξέρουμε ότι κατά βάθος οι κινέζοι - όπως και οι ρώσσοι, άλλωστε - είναι πολύ καλά παιδιά και για όλα φταίνε οι αμερικάνοι. Γι' αυτό και δε βλέπουμε καμία διαδήλωση εναντίον των δύο πρώτων στα μέρη μας.

2 σχόλια:

unapatatras είπε...

όλα τα λεφτά το σχόλιό σου!
επέλαση των κινέζων προς κάθε κατεύθυνση λοιπόν (όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αγορά).
ευτυχώς που επιλέγω τον αδαή (μεταξύ άλλων) για την ενημέρωσή μου :-)

Λακης Φουρουκλας είπε...

καθήκον μου καλή κυρία:)