Παρασκευή, Οκτωβρίου 19, 2007

Σκότωσαν τον Lucky Dube update

Αντιγράφω από την Καθημερινή:

Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ της ρέγκε από τη Νότια Αφρική Λάκι Ντούμπι δολοφονήθηκε από κακοποιούς χθες βράδυ σε προάστιο του νότιου Γιοχάνεσμπουργκ, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.Ο 43χρονος Λάκι Ντούμπι, ένας από τους τρεις σημαντικότερους αφρικανούς τραγουδιστές της ρέγκε, μαζί με τους Alpha Blondy και Tiken Jah Fakoly από την Ακτή του Ελεφαντοστού, έπεσε νεκρός μπροστά στα μάτια των δύο παιδιών του από τα πυρά κακοποιών που επιχείρησαν να κλέψουν το αυτοκίνητό του. Εκείνη τη στιγμή μόλις είχε βγει από το αυτοκίνητο.
«Βρισκόταν στο Ρόζετενβιλ γύρω στις 20.00 (το βράδυ της Πέμπτης). Μόλις είχε βγει από το αυτοκίνητο και προσπαθούσε να βάλει ένα από τα παιδιά του μέσα στο όχημα, όταν άγνωστοι τον πλησίασαν για να κλέψουν το αυτοκίνητο. Δέχθηκε τους πυροβολισμούς και βρήκε ακαριαίο θάνατο», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Τσέριλ 'Ενγκελμπρεχτ προσθέτοντας ότι ο γιός και η κόρη του έχουν υποστεί σοκ. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες και αναζητεί τρεις υπόπτους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Star που επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα, ο Ντούμπι προσπάθησε να διαφύγει με το αυτοκίνητό του αλλά έχασε τον έλεγχο του οχήματος μόλις έπεσε πάνω σε άλλο αυτοκίνητο και σε ένα δένδρο.Η δολοφονία του αστέρα της ρέγκε έχει επισκιάσει τη γιορτινή ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα μια ημέρα πριν από τον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου ράγκμπι στον οποίο αναμετράται η Νότια Αφρική με τη Βρετανία.
Βιογραφικό
Ο Ντούμπι που γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου του 1963 πήρε το όνομα Lucky (Τυχερός) από τη μητέρα του, Σάρα, γιατί δεν περίμενε πως θα ζούσε ο γιός της που γεννήθηκε πολύ αδύνατος και με εξασθενημένη υγεία.
Στα 25 χρόνια της μουσικής του καριέρας τιμήθηκε στη χώρα του αλλά με αρκετά διεθνή βραβεία.
Ηχογράφησε 21 δίσκους στις γλώσσες ζουλού, αγγλική και αφρικάανς (μια γερμανική διάλεκτο, συγγενή με τα ολλανδικά. Μιλιέται κυρίως στη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια και σε μικρότερη συχνότητα στη Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε και τη Ζάμπια). Είχε δώσει συναυλίες στην Ευρώπη και την Ασία. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1982 με το δίσκο «mbaqanga» (παραδοσιακής μουσικής των ζουλού) πριν περάσει στη μουσική ρέγκε το 1985. Μερικές από τις επιτυχίες του ήταν οι: Rastas Never Die, Think About The Children, Soul Taker, Trinity and η τελευταία του Respect.

Περισσότερα για τη ζωή και το έργο του διαβάστε στην προσωπική του ιστοσελίδα και στη Wikipedia, που ανανεώθηκαν άμεσα.

1 σχόλιο:

unapatatras είπε...

τι κρίμα γαμώτο :-(