Παρασκευή, Φεβρουαρίου 29, 2008
Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28, 2008
Μια νομπελίστρια στην Αθήνα
Από Τα Νέα
Τετάρτη, Φεβρουαρίου 27, 2008
Η σφαγή των αθλητών
Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2008
Κυριακή, Φεβρουαρίου 24, 2008
Ο πόλεμος στο Νταρφούρ μπαίνει στον έκτο χρόνο
Στη σύγκρουση αυτή, που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ονομάσει πρώτη γενοκτονία του 21ου αιώνα, αντιπαρατίθενται οι αντάρτες που διεκδικούν μέρος της εξουσίας και του πλούτου με το σουδανικό καθεστώς και τους συμμάχους του, τις αραβικές πολιτοφυλακές που λέγονται ζανζαουίντ. "Εξακολουθούμε να καλούμε σε κατάπαυση του πυρός και σε συνομιλίες, γιατί η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική", δηλώνει ο Αντριαν Εντουαρντς, εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις, από τις συγκρούσεις και τις συνέπειές τους έχουν χάσει τη ζωή τους 200.000 άνθρωποι. Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.
Στο Νταρφούρ, όπου ζουν έξι εκατομμύρια άνθρωποι, τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι οργανισμοί έχουν στήσει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση στον κόσμο, με προϋπολογισμό 849 εκατομμυρίων δολαρίων. Από τις 31 Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει και μια ειρηνευτική διαδικασία, που δεν εμπόδισε όμως αυτόν το μήνα τις δύο νέες επιθέσεις του σουδανικού στρατού και των ζανζαουίντ. Από τις επιθέσεις αυτές κατέφυγαν στο Τσαντ άλλοι 12.000 πρόσφυγες. Η πολυδιάσπαση των ανταρτών σε διάφορες οργανώσεις περιπλέκει τα πράγματα.
Στην υπόθεση του Νταρφούρ έχουν εμπλακεί και σταρ του Χόλιγουντ όπως ο Τζορτζ Κλούνι.
Από την Καθημερινή
Σάββατο, Φεβρουαρίου 23, 2008
Η «συναίνεση του Πεκίνου» κερδίζει διαρκώς έδαφος
Η υποσαχάρια Αφρική ήταν η τελευταία περιοχή του κόσμου που υποδουλώθηκε στην ευρωπαϊκή αποικιοκρατία (και μάλιστα, στην πιο σκληρή της μορφή) και η τελευταία που απελευθερώθηκε. Στον Ψυχρό Πόλεμο αποτέλεσε ένα από τα πιο άγρια πεδία αντιπαράθεσης ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Πολλά από τα κινήματα εθνικής απελευθέρωσης, με ηγετικές μορφές τους Νέλσον Μαντέλα, Ολιβερ Τάμπο (Νότια Αφρική), Κουάμε Νκρούμα (Γκάνα), Αγκοστίνο Νέτο (Αγκόλα), Αμιλκάρ Καμπράλ (Γουινέα - Μπισάου), Τζούλιους Νιερέρε (Τανζανία) και άλλες χαρισματικές προσωπικότητες, απέβλεπαν σε κάποιου είδους σοσιαλισμό. Αναπόφευκτα, αναζήτησαν βοήθεια από τη Σοβιετική Ενωση, όχι τόσο από συμπάθεια στο μπρεζνιεφικό μοντέλο, όσο από ανάγκη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες στήριζαν τα ρατσιστικά καθεστώτα, όπως εκείνα της Νότιας Αφρικής και της Ροδεσίας, ή θηριώδεις δικτατορίες, όπως του Μομπούτου στο Κονγκό και του Αμίν στην Ουγκάντα.
Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, οι ΗΠΑ έχασαν κάθε γεωστρατηγικό ενδιαφέρον για τη μαύρη Αφρική, ιδίως μετά το φιάσκο της επιχείρησης «Αποκατάσταση της Ελπίδας» στη Σομαλία, το 1993. Οι βομβιστικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις αμερικανικές πρεσβείες στην Τανζανία και την Κένυα, το 1998, αναδεικνύουν την Αφρική σε μέτωπο του «αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», αλλά τίποτα περισσότερο. Η Αφρική επανέρχεται πραγματικά στο προσκήνιο μόλις τα τελευταία χρόνια, χάρη στην εμφάνιση ενός νέου, παγκόσμιου πρωταγωνιστή.
Ογκώδεις επενδύσεις
Ηταν η μετατροπή της Κίνας στο κατ’ εξοχήν βιομηχανικό εργαστήριο του κόσμου, κατά τα τελευταία χρόνια, που εκτόξευσε τις ανάγκες της σε ενέργεια και μεταλλεύματα, μεγεθύνοντας απότομα την οικονομική σημασία της Αφρικής. Το μεγάλο άλμα στη συνεργασία των δύο πλευρών ήρθε το 2006, με δύο ιστορικές περιοδείες στη Μαύρη Ηπειρο: Τον Απρίλιο, από τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο και τον Ιούνιο, από τον πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο. Ηδη, η Αγκόλα είναι ο πρώτος προμηθευτής της Κίνας σε πετρέλαιο, μπροστά από τη Σαουδική Αραβία, ενώ η Αφρική στο σύνολό της ξεπερνά, ως προμηθευτής της Κίνας, την Κεντρική Ασία. Με ογκώδεις επενδύσεις στην αφρικανική ήπειρο, η Κίνα κοντεύει να ξεπεράσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και να γίνει ο πρώτος προμηθευτής της Αφρικής. Μέχρι το 2010 προβλέπεται να γίνει και ο πρώτος πελάτης της, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.
Η συνέχεια εδώ...
Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21, 2008
Τετάρτη, Φεβρουαρίου 20, 2008
Ο γίγαντας της Μαδαγασκάρης
«Ο βάτραχος αυτός, συγγενής με τους σημερινούς μεγάλους βατράχους των τροπικών, πρέπει να είχε μέγεθος καρπουζιού, ελαφρά πεπιεσμένου, με κοντά πόδια και πολύ μεγάλο στόμα. Μοιραζόταν τον επιθετικό χαρακτήρα και την ικανότητα απόλυτης ακινησίας και παρατήρησης των σημερινών μεγάλων σαρκοβόρων βατράχων των τροπικών. Επρόκειτο, λοιπόν, για επίφοβο κυνηγό εντόμων και μικρών ζώων. Η δίαιτά του έπρεπε να αποτελείται από έντομα και μικρά σπονδυλωτά, όπως σαύρες, αλλά δεν αποκλείουμε και το ενδεχόμενο ο Μπιλζεμπούφο να αναζητούσε για τροφή του αυγά δεινοσαύρων ή ακόμη και μικρούς δεινόσαυρους», λέει η δρ Σούζαν Εβανς, της έδρας Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Η επιστημονική ομάδα επεσήμανε επίσης ότι η ανακάλυψη του απολιθώματος υποστηρίζει τη θεωρία που θέλει τη Μαδαγασκάρη, την Αφρική και την Ινδία να αποτελούν ενιαία ήπειρο μέχρι και τα τέλη της ύστερης Κρητιδικής Περιόδου (75-65 εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν). «Η ανακάλυψη ενός βατράχου, ο οποίος είναι εντελώς διαφορετικός από τους σύγχρονους βατράχους της Μαδαγασκάρης και συγγενικός με βατράχους, που ζουν σήμερα στη Λατινική Αμερική, δίνει βάρος στη θεωρία της ενιαίας ηπείρου», εξηγεί η δρ Εβανς.
Από την Καθημερινή
Δευτέρα, Φεβρουαρίου 18, 2008
Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2008
Παρασκευή, Φεβρουαρίου 15, 2008
Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2008
Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2008
Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2008
Κυριακή, Φεβρουαρίου 10, 2008
Ένας πόλεμος χωρίς σύνορα
Αψυχα κορμιά κείτονται στα χαντάκια και στους δρόμους, ενώ οι τραυματίες προσπαθούν να γιατρέψουν τις πληγές από τις σφαίρες στα σπίτια τους, καθώς φοβούνται να πάνε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα και καμένα άρματα μάχης βρίσκονται διασκορπισμένα κατά εκατοντάδες στους δρόμους. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες κατευθύνονται προς την πόλη, αν και αρκετοί φέρονται να αναζητούν καταφύγιο στα σύνορα με το Καμερούν. Οι Γάλλοι στρατιώτες διώχνουν όσους αναζητούν προστασία στις βάσεις τους. Παρά ταύτα, οι χαοτικές σκηνές που ξετυλίγονται τις τελευταίες ημέρες στην πρωτεύουσα του Τσαντ είναι κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρες. Η διαμάχη που έφερε τους αντάρτες στα περίχωρα της Ντζαμένα, με προφανή στόχο την αποκαθήλωση της κυβέρνησης του Ιντρίς Ντέμπι, αποτελεί προέκταση της βίας στο γειτονικό Σουδάν.
Γαλλική ανάμειξη
Την περασμένη Τρίτη, κυβερνητικός στρατός και αντάρτες διέκοψαν τις εχθροπραξίες. Νωρίτερα, περισσότεροι από χίλιοι αντάρτες είχαν εμφανιστεί στα περίχωρα της πρωτεύουσας, την οποία τελικά δεν λεηλάτησαν χάρη στην ύστατη προσπάθεια των κυβερνητικών στρατευμάτων. Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες πηγές καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση των ανταρτών διαδραμάτισαν γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη, μολονότι το Παρίσι αρνείται κατηγορηματικά ότι αναμείχθηκε στη μάχη. Οι αντάρτες απειλούν, βέβαια, ότι θα επιστρέψουν δριμύτεροι, αλλά προς το παρόν έχουν οπισθοχωρήσει αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Ντζαμένα. Ο αριθμός, πάντως, των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις εξαιρετικά βίαιες μάχες δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.
Η συνέχεια στην Καθημερινή
Διαβάστε και το σημερινή αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας στους πολέμους της Αφρικής
Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2008
Γυναίκες στην Αλγερία
Μετά τον τερματισμό του αιματηρού εμφυλίου μεταξύ των φανατικών ισλαμιστών και της κυβέρνησης, η βορειοαφρικανική χώρα βρίσκεται σε κατάσταση αναδιοργάνωσης. Στις ανώτερες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπερτερούν οι μαθήτριες των αγοριών, ενώ περίπου 61% όλων των πτυχιούχων Πανεπιστημίων είναι κοπέλες. «Για πολλές γυναίκες η μόρφωση αποτελεί το μοναδικό παράθυρο επαφής με τον έξω κόσμο» διευκρινίζει η Αλγερινή δημοσιογράφος Ζεϊνέμπ Μπεν Ζιτά. Και, φυσικά, όσο υψηλότερο το μορφωτικό επίπεδο τόσο περισσότερες και οι ευκαιρείες για απόκτηση ανεξαρτησίας.
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία
Τετάρτη, Φεβρουαρίου 06, 2008
«Ομπαμανία» στην Κένυα
ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Πραγματική «Ομπαμανία» μοιάζει να έχει καταλάβει τα μέλη της φυλής των Λούο στην Κένυα, καθώς ο Κενυάτης πατέρας του υποψηφίου για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ανήκε στη φυλή των Λούο.
Η αγάπη των Λούο για τον Ομπάμα εκφράζεται με κραυγαλέο τρόπο σε γιγαντοαφίσες και συνθήματα στους τοίχους στην είσοδο της παραγκούπολης της Κιμπέρα, μία από τις μεγαλύτερες και φτωχότερες στον κόσμο. Πάνω από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Κιμπέρα και πάνω από 1.000 σε όλη τη χώρα, από την αρχή των ταραχών στις 27 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο πρόεδρος Κιμπάκι ανακοίνωσε τη νίκη του στις αμφιλεγόμενες εκλογές, προκαλώντας την αντίδραση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνκα. Οι κάτοικοι της Οντίνκα ζητούν σήμερα όπλα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.
«Πείτε στον Ομπάμα ότι χρειαζόμαστε όπλα», φώναζαν έξω από την είσοδο της Κιμπέρα, συγκεντρωμένοι νέοι.
Ο Μπάρακ Ομπάμα, που είχε εξασφαλίσει υποδοχή εθνικού ήρωα, όταν επισκέφθηκε τη χώρα το 2006, έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους δύο επικεφαλής των αντιμαχόμενων παρατάξεων να καταθέσουν τα όπλα και να επιδείξουν πνεύμα συμφιλίωσης. «Η δημοκρατία στην Κένυα, που αποκτήθηκε με τόσες θυσίες, και η πολύτιμη εθνική ενότητα πρέπει να διασωθούν. Ηλθε η ώρα για όλες τις πλευρές να απαρνηθούν τη βία» έγραψε σε πρόσφατο σχόλιό του, που δημοσιεύθηκε στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Κένυα, την «Daily Nation», ο Μπάρακ Ομπάμα.
Ανεξάρτητα από το εάν η έκκληση του Μπάρακ Ομπάμα για ειρήνευση και συμφιλίωση γίνει αποδεκτή, κάθε Κενυάτης θα ήθελε να αποδείξει ότι έχει συγγενική σχέση με τον δημοφιλή γερουσιαστή του Ιλινόις. Ο Νίκολας Ρατζούλα, που απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής τον Δεκέμβριο στη Δυτική Κένυα, ισχυρίστηκε ότι ήταν εξάδελφος του Ομπάμα και ότι οι γονείς τους κατάγονται από το ίδιο χωριό. Εκμεταλλευόμενος τη δημοτικότητα του μαύρου Αμερικανού πολιτικού, ο Ρατζούλα χρησιμοποίησε πολιτικά συνθήματα που θύμιζαν πολύ εκείνα του Ομπάμα, κάνοντας λόγο για «νέου είδους πολιτική». Η εκστρατεία του Μπάρακ Ομπάμα, όμως, ανέφερε ότι οι δύο άνδρες δεν έχουν καμία συγγενική σχέση.
Από την Καθημερινή