Τετάρτη, Φεβρουαρίου 06, 2008

«Ομπαμανία» στην Κένυα


ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Πραγματική «Ομπαμανία» μοιάζει να έχει καταλάβει τα μέλη της φυλής των Λούο στην Κένυα, καθώς ο Κενυάτης πατέρας του υποψηφίου για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ανήκε στη φυλή των Λούο.

Η αγάπη των Λούο για τον Ομπάμα εκφράζεται με κραυγαλέο τρόπο σε γιγαντοαφίσες και συνθήματα στους τοίχους στην είσοδο της παραγκούπολης της Κιμπέρα, μία από τις μεγαλύτερες και φτωχότερες στον κόσμο. Πάνω από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Κιμπέρα και πάνω από 1.000 σε όλη τη χώρα, από την αρχή των ταραχών στις 27 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο πρόεδρος Κιμπάκι ανακοίνωσε τη νίκη του στις αμφιλεγόμενες εκλογές, προκαλώντας την αντίδραση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνκα. Οι κάτοικοι της Οντίνκα ζητούν σήμερα όπλα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

«Πείτε στον Ομπάμα ότι χρειαζόμαστε όπλα», φώναζαν έξω από την είσοδο της Κιμπέρα, συγκεντρωμένοι νέοι.

Ο Μπάρακ Ομπάμα, που είχε εξασφαλίσει υποδοχή εθνικού ήρωα, όταν επισκέφθηκε τη χώρα το 2006, έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους δύο επικεφαλής των αντιμαχόμενων παρατάξεων να καταθέσουν τα όπλα και να επιδείξουν πνεύμα συμφιλίωσης. «Η δημοκρατία στην Κένυα, που αποκτήθηκε με τόσες θυσίες, και η πολύτιμη εθνική ενότητα πρέπει να διασωθούν. Ηλθε η ώρα για όλες τις πλευρές να απαρνηθούν τη βία» έγραψε σε πρόσφατο σχόλιό του, που δημοσιεύθηκε στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Κένυα, την «Daily Nation», ο Μπάρακ Ομπάμα.

Ανεξάρτητα από το εάν η έκκληση του Μπάρακ Ομπάμα για ειρήνευση και συμφιλίωση γίνει αποδεκτή, κάθε Κενυάτης θα ήθελε να αποδείξει ότι έχει συγγενική σχέση με τον δημοφιλή γερουσιαστή του Ιλινόις. Ο Νίκολας Ρατζούλα, που απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής τον Δεκέμβριο στη Δυτική Κένυα, ισχυρίστηκε ότι ήταν εξάδελφος του Ομπάμα και ότι οι γονείς τους κατάγονται από το ίδιο χωριό. Εκμεταλλευόμενος τη δημοτικότητα του μαύρου Αμερικανού πολιτικού, ο Ρατζούλα χρησιμοποίησε πολιτικά συνθήματα που θύμιζαν πολύ εκείνα του Ομπάμα, κάνοντας λόγο για «νέου είδους πολιτική». Η εκστρατεία του Μπάρακ Ομπάμα, όμως, ανέφερε ότι οι δύο άνδρες δεν έχουν καμία συγγενική σχέση.


Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: