Απολίθωμα γιγάντιου βατράχου ηλικίας 70 εκατομμυρίων ετών βρέθηκε στη Μαδαγασκάρη από επιστημονική ομάδα Βρετανών και Αμερικανών ερευνητών. Το πλάσμα είχε μέγεθος πεπιεσμένου καρπουζιού και ζύγιζε γύρω στα τέσσερα κιλά. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το απολίθωμα του βατράχου, το οποίο ονόμασαν «Μπιλζεμπούφο» (Βάτραχος της Κόλασης), δείχνει ότι το είδος αυτό ήταν ριζικά διαφορετικό από τα είδη βατράχων που συναντούμε σήμερα στο νησιωτικό έθνος, όπως εξηγούν σε δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Στόνι Μπρουκ της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι ο βάτραχος πρέπει να είχε μήκος 40 εκατοστών, κάτι που τον κάνει έναν από τους μεγαλύτερους του είδους.
«Ο βάτραχος αυτός, συγγενής με τους σημερινούς μεγάλους βατράχους των τροπικών, πρέπει να είχε μέγεθος καρπουζιού, ελαφρά πεπιεσμένου, με κοντά πόδια και πολύ μεγάλο στόμα. Μοιραζόταν τον επιθετικό χαρακτήρα και την ικανότητα απόλυτης ακινησίας και παρατήρησης των σημερινών μεγάλων σαρκοβόρων βατράχων των τροπικών. Επρόκειτο, λοιπόν, για επίφοβο κυνηγό εντόμων και μικρών ζώων. Η δίαιτά του έπρεπε να αποτελείται από έντομα και μικρά σπονδυλωτά, όπως σαύρες, αλλά δεν αποκλείουμε και το ενδεχόμενο ο Μπιλζεμπούφο να αναζητούσε για τροφή του αυγά δεινοσαύρων ή ακόμη και μικρούς δεινόσαυρους», λέει η δρ Σούζαν Εβανς, της έδρας Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Η επιστημονική ομάδα επεσήμανε επίσης ότι η ανακάλυψη του απολιθώματος υποστηρίζει τη θεωρία που θέλει τη Μαδαγασκάρη, την Αφρική και την Ινδία να αποτελούν ενιαία ήπειρο μέχρι και τα τέλη της ύστερης Κρητιδικής Περιόδου (75-65 εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν). «Η ανακάλυψη ενός βατράχου, ο οποίος είναι εντελώς διαφορετικός από τους σύγχρονους βατράχους της Μαδαγασκάρης και συγγενικός με βατράχους, που ζουν σήμερα στη Λατινική Αμερική, δίνει βάρος στη θεωρία της ενιαίας ηπείρου», εξηγεί η δρ Εβανς.
Από την Καθημερινή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου