Τρίτη, Μαΐου 20, 2008

Νότια Αφρική: πογκρόμ κατά των μεταναστών

Ένα κύμα ξενοφοβικών επιθέσεων συγκλονίζει τη Νότια Αφρική με θύτες τους φτωχούς Νοτιοαφρικανούς και θύματα μετανάστες από τα γειτονικά κράτη. «Θυμηθείτε κάτω από ποιο καθεστώς τρόμου ζούσαμε», ήταν η έκκληση του Νέλσον Μαντέλα στους οργισμένους ομοεθνείς του.
Χθες το μεσημέρι μια μετανάστρια από τη Ζιμπάμπουε, η Τζίνα Τέμπα, θήλαζε τη μόλις δύο εβδομάδων κόρη της στο πάτωμα μιας αίθουσας σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ. Το προηγούμενο βράδυ οι γείτονές της, με τους οποίους ζούσε δίπλα δίπλα τα τελευταία τρία χρόνια, εισέβαλαν στο σπίτι της απαιτώντας να φύγει. Αυτή η σκηνή επαναλαμβάνεται συχνά τις τελευταίες ημέρες στο Γιοχάνεσμπουργκ. Νοτιοαφρικανοί που ζουν στα όρια της ανέχειας θεωρούν ως υπεύθυνους για τα όλα τα δεινά τούς μετανάστες που συνέρευσαν στη Νότια Αφρική τα τελευταία χρόνια από τη Ζιμπάμπουε, το Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη και τη Σομαλία. Οι πρώτες σποραδικές επιθέσεις άρχισαν στις αρχές του Μαΐου. Χθες η κατάσταση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις: Με την κραυγή «να διώξουμε τους ξένους» ένα οργισμένο πλήθος εισέβαλε σε μια συνοικία στην περιφέρεια του Γιοχάνεσμπουργκ όπου ζουν κυρίως μετανάστες. Συνολικά 22 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί, ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου ή καεί ζωντανοί, γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού, ενώ οι παράγκες των μεταναστών παραδόθηκαν στις φλόγες. Η αστυνομία επιχείρησε να απομακρύνει με χημικά τούς ταραξίες, συλλαμβάνοντας περίπου 200 άτομα.

Ανεξέλεγκτη κατάσταση

«Θυμηθείτε κάτω από ποιο καθεστώς τρόμου ζούσαμε, μην ξεχνάτε ποτέ το μεγαλείο μιας χώρας που νίκησε τις διαιρέσεις του». Με αυτή τη δραματική έκκληση επιχείρησε ο Νέλσον Μαντέλα, ιστορικός ηγέτης της Νότιας Αφρικής και σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, να τιθασεύσει το κύμα ξενοφοβικής βίας που προκάλεσαν οι ομοεθνείς του. Ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, που όπως ο Μαντέλα έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ, υπενθύμισε τη συνδρομή των γειτονικών κρατών στον αγώνα κατά της ρατσιστικής λευκής μειοψηφίας. «Δεν μπορούμε να τους ξεπληρώνουμε δολοφονώντας τα παιδιά τους», τόνισε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας Τάμπο Μπέκι, αφού καταδίκασε τα επεισόδια, ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής ειδικών με αντικείμενο την αναζήτηση λύσης στο αδιέξοδο. Σύμφωνα με την αστυνομία πάντως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Η μόνη σωτηρία προς το παρόν για τους μετανάστες είναι η αναζήτηση καταφυγίου σε αστυνομικά τμήματα, εκκλησίες και κυβερνητικά κτίρια.

Από Τα Νέα

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

η κατασταση εχει ξεφυγει πλεον εκτος ελεγχου....