Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 22, 2008

Παραιτήθηκε ο Τάμπο Μπέκι

Την παραίτησή του από την προεδρία της Νότιου Αφρικής υπέβαλε και επίσημα στην πρόεδρο του κοινοβουλίου ο Τάμπο Μπέκι, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.
Στην ομιλία του, ο συγκινημένος Τάμπο Μπέκι αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι επηρέασε το έργο της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης και της «οδυνηρής υπόθεσης», όπως είπε, για τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος, του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), Τζέικομπ Ζούμα. Ευχαρίστησε ακόμα τους Νοτιοαφρικανούς για την ευκαιρία που του έδωσαν να υπηρετήσει στο ανώτατο αξίωμα.
Η κίνηση του Μπέκι έρχεται μία ημέρα μετά την απόφαση του ANC, με την οποία ζητούνταν η παραίτηση του προέδρου.
Το ΑNC ζήτησε από τον Μπέκι να παραιτηθεί, επικαλούμενο δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο Μπέκι προσπάθησε να επηρεάσει απόφαση της Δικαιοσύνης σε υπόθεση που αφορούσε τον Τζέικομπ Ζούμα. «Μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, ο πρόεδρος υποχρεώνεται να παραιτηθεί εφόσον θα έχουν εκπληρωθεί όλοι οι συνταγματικοί κανόνες» αναφερόταν στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία το Σάββατο.
«Υπήρξα ένα αφοσιωμένο μέλος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου επί 52 χρόνια. Παραμένω ένα μέλος του ANC και γι αυτό σέβομαι την απόφασή του», υπογράμμισε στο διάγγελμά του ο Μπέκι.
Το Κοινοβούλιο της Νοτίου Αφρικής θα συνέρθει τις επόμενος ημέρες για την εκλογή μεταβατικού προέδρου που θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι τις εκλογές του 2009. Οι περισσότεροι υπουργοί φαίνεται ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
Πιθανότερη διάδοχος είναι η Μπαλέκα Μπέτε, πρόεδρος του Κοινοβουλίου και του ANC.
Ο Τζέικομπ Ζούμα θεωρείται από τώρα σαν υποψήφιος του ANC για την προεδρία της χώρας.

Από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: