Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 29, 2008

Της πειρατείας το κάγκελο

Τα λύτρα που είχαν ζητήσει απαιτούν οι Σομαλοί πειρατές οι οποίοι έχουν καταλάβει ουκρανικό πλοίο φορτωμένο με άρματα μάχης και οπλισμό, παρά το γεγονός ότι ήταν περικυκλωμένοι από ξένα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη πετούσαν πάνω από τα κεφάλια τους, στα ανοιχτά της σομαλικής πόλης Χαραντχέρε. Απείλησαν μάλιστα ότι θα δώσουν τη μάχη τους μέχρι θανάτου σε περίπτωση που οποιαδήποτε χώρα αναλάβει στρατιωτική δράση.
Αν και άλλα κρούσματα πειρατείας στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας περνούν απαρατήρητα και κυρίως ατιμώρητα, η κατάληψη την περασμένη Πέμπτη του ουκρανικού πλοίου «Faina», το οποίο μεταφέρει 33 τεθωρακισμένα άρματα και οπλισμό που προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις της Κένυας, προκάλεσε την μήνιν δύο εκ των ισχυρότερων στρατών του πλανήτη. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 17 Ουκρανούς, 3 Ρώσους και έναν Λετονό.

Αυτό που περιμένουμε είναι τα 20 εκατομμύρια δολάρια (13,7 εκατομμύρια ευρώ), τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο», δήλωσε ο εκπρόσωπος των πειρατών, Σουγκούλε Αλι. Αφού επιβεβαίωσε την παρουσία τριών ξένων στρατιωτικών φρεγατών αλλά και άλλων σε απόσταση, πρόσθεσε: «Δεν φοβόμαστε την παρουσία τους. Δεν θα μας υποχρεώσουν να εγκαταλείψουμε το πλοίο ή να πάψουμε να ζητάμε τα χρήματα... Δεν υπάρχει έλλειψη προμηθειών σε τρόφιμα και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά, συμπεριλαμβανομένων και ημών». Κι ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του πλοιάρχου, ένα μέλος του πληρώματος δεν άντεξε την υπερβολική ένταση και πέθανε, ο εκπρόσωπος των πειρατών βγήκε αργότερα να επιβεβαιώσει έναν θάνατο διευκρινίζοντας ότι οφειλόταν σε φυσικά αίτια.Στις ακτές της Σομαλίας, μιας χώρας που δεν έχει ισχυρή κεντρική κυβέρνηση για περισσότερα από 17 χρόνια, οι πειρατείες είναι κοινό φαινόμενο, κάτι που ενισχύεται από το γεγονός ότι η χώρα εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει κυρίως με πλοία.Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 52 Σομαλοί πέθαναν εν πλω στον Κόλπο του Αντεν ενώ επιχειρούσαν να περάσουν με πλοιάριο στην Υεμένη, ανακοίνωσε χθες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Το σκάφος, στο οποίο τους είχαν επιβιβάσει χωρίς φαγητό και νερό, είχε παρουσιάσει βλάβη και ήταν ακυβέρνητο τις τελευταίες 18 ημέρες.

Από την Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: