Τρίτη, Νοεμβρίου 11, 2008

Αφιέρωμα στην Μίριαμ Μακέμπα

Η Μίριαμ Μακέμπα, η τραγουδίστρια που είχε γίνει σύμβολο της εξέγερσης κατά του απαρτχάιντ, «έσβησε» στα 76 της χρόνια στην Ιταλία, σχεδόν πάνω στη σκηνή. Συμμετείχε σε συναυλία συμπαράστασης στον Ρομπέρτο Σαβιάνο, συγγραφέα τού «Γόμορρα»
«Δεν είμαι πολιτικοποιημένη τραγουδίστρια, δεν καταλαβαίνω καν τι σημαίνει η λέξη. Ολοι πιστεύουν ότι ήθελα συνειδητά να λέω στον κόσμο για τα δεινά των μαύρων στη Νότια Αφρική. Ομως, εγώ τραγουδούσα για την ίδια τη ζωή μου».
Συνειδητά ή όχι, η μαύρη τραγουδίστρια από το Γιοχάνεσμπουργκ, Μίριαμ Μακέμπα, έγινε στα χρόνια του απαρτχάιντ η «Μάμα Αφρικα», η φωνή των εξεγερμένων μαύρων. Την Κυριακή το βράδυ, υπέστη ανακοπή καρδιάς την ώρα που εγκατέλειπε τη σκηνή, στο Καστέλ Βολτούρνο της Νάπολης, καθώς συμμετείχε σε συναυλία συμπαράστασης σε έναν άλλον κυνηγημένο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, όπου λίγο αργότερα εξέπνευσε. Η 76χρονη τραγουδίστρια συμμετείχε σε συναυλία που διοργανώθηκε στο προπύργιο της Καμόρα από μουσικούς, για να δείξουν αλληλεγγύη στον κυνηγημένο από τη Μαφία δημοσιογράφο Ρομπέρτο Σαβιάνο, συγγραφέα του διεισδυτικού βιβλίου «Γόμορρα». Αλλά και για να διαμαρτυρηθούν για τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες Αφρικανών μεταναστών στην περιοχή.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: