Παρασκευή, Νοεμβρίου 21, 2008

Στον παράδεισο των πειρατών

Μέχρι πρόσφατα, το Εϊλ ήταν ένα απομακρυσμένο και φτωχό ψαροχώρι 7.000 ψυχών. Τώρα, μετά μερικές θεαματικά καλές «ψαριές» έχει μετατραπεί σε ακμάζουσα κωμόπολη, που βρίθει από δολάρια και οπλισμένους νέους.
Το Εϊλ είναι η πειρατική πρωτεύουσα του κόσμου. Τουλάχιστον 12 ξένα πλοία βρίσκονται σε ομηρία στα ανοικτά των ακτών του Εϊλ, μεταξύ αυτών και ένα ουκρανικό σκάφος που μεταφέρει 33 τεθωρακισμένα και οπλισμό.
Εκατοντάδες πειρατές με διαφόρων ειδών σκάφη, με δορυφορικά τηλέφωνα και συσκευές εντοπισμού στίγματος GPS παρακολουθούν στενά τα πλοία. Εκατοντάδες άλλοι ένοπλοι τους προσφέρουν κάλυψη από τις ακτές, μασώντας αδιάκοπα το ναρκωτικό φύλλο κατ και ονειρευόμενοι ένα μερίδιο από τα υπέρογκα λύτρα. Σε μια χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο, όπου η ελπίδα είναι λιγοστή και η ζωή φθηνή, κάθε επιτυχημένη κατάληψη πλοίου ελκύει στο χωριό περισσότερους νέους που αναζητούν την τύχη τους.
«Κάθε μαθητής γυμνασίου ονειρεύεται να πάει στο Εϊλ γιατί βλέπει πώς πλούτισαν οι φίλοι του», λέει ο Αμπντουλκαντίρ Μουσέ Γιουσούφ, υπουργός Αλιείας της αυτόνομης περιοχής της Πουντλάνδης.
Ολόκληρο το χωριό ζει από τα προϊόντα του εγκλήματος. Βιαστικά χτισμένα ξενοδοχεία χρησιμεύουν ως απλά καταλύματα για τους πειρατές, νέα εστιατόρια σερβίρουν γεύματα και στέλνουν τροφή στα πλοία, ενώ έμποροι πουλούν καύσιμα για τα πέρα δώθε από την ακτή ώς τα πλοία.
Οι αρχιπειρατές, που καταφθάνουν από την Γκαρόβε, πρωτεύουσα της περιφέρειας Νουγκάλ, με νέα τζιπ 4Χ4 πετούν ολόγυρα τα χρήματά τους. Οταν οι εταιρείες πληρώνουν τα λύτρα, ξοδεύουν αφειδώς και οι ένοπλοι, χαροποιώντας αφάνταστα τους κατοίκους.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: