Πέμπτη, Αυγούστου 13, 2009

Εκδημοκρατισμό της Νιγηρίας απαιτεί η Κλίντον


H Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον ενθάρρυνε τη Νιγηρία να καταπολεμήσει τη διαφθορά, κατά την πέμπτη στάση της στα πλαίσια της μεγάλης περιοδείας της στην Αφρική.

Σε συνάντησή της με τον ομόλογό της, Ιγιο Μαντουέκουε η κ. Κλίντον ανέφερε πως η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει την Αμπούζα στις προσπάθειές της να επικρατήσει η ειρήνη στο Δέλτα του Νίγηρα (νότια) όπου μαίνεται η βία, γεγονός που έχει οδηγήσει στη μεγάλη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση αλλά οι στρατοί των δύο χωρών συζητούν για να «καθοριστεί το είδος της βοήθειας που θα προσφερθεί στη Νιγηρία από την αμερικανική πλευρά» ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την κ. Κλίντον ο νιγηριανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η προεδρική αμνηστία που ανακοινώθηκε προσφάτως, θα βοηθήσει τις ένοπλες ομάδες που δρουν στο Δέλτα, και οι οποίες μάχονται για μια πιο δίκαιη κατανομή των πετρελαϊκών πόρων, να επιστρέψουν στην ειρήνη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην ίδια συνέντευξη η κ. Κλίντον ανέφερε ότι η Νιγηρία είναι για την Ουάσιγκτον «φίλη, σύμμαχος και ένας εταίρος σημαντικός σε μεγάλα ζητήματα» ενώ χαιρέτισε το ρόλο της στην επικράτηση της σταθερότητας στη Σιέρα Λεόνε και στη Λιβερία.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ εξέφρασε πάντως ανησυχία για την επικρατούσα διαφθορά καθώς και για το πολιτικό σύστημα στη Νιγηρία.

«Ευχόμαστε και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες της νιγηριανής κυβέρνησης για αύξηση της διαφάνειας, μείωση της διαφθοράς και υποστήριξη της δημοκρατικής διαδικασίας στις εκλογές του 2001"ανέφερε η κ. Κλίντον υπενθυμίζοντας τις μεγάλες παρατυπίες που σημειώθηκαν στις εκλογές του 2007.

Η κ. Κλίντον πρόκειται να έχει αργότερα σήμερα συνάντηση και με τον πρόεδρο της χώρας, Ουμαρού Γιαρ Αντουα (φωτογραφία)


Από την Καθημερινή

Επίθεση σε τέμενος στη Σομαλία

Σε ισλαμικό τέμενος της πόλης Γκαλκάγιο της περιοχής Πούντλαντ στη Σομαλία επετέθησαν χθες τα ξημερώματα άγνωστοι ένοπλοι, που έσυραν έξω από αυτό πέντε Πακιστανούς μουσουλμάνους κληρικούς, τους οποίους δολοφόνησαν εν ψυχρώ.

Οι έξι ένοπλοι εισέβαλαν στο τέμενος Ταουφίκ της Γκαλκάγιο, 750 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, ενώ το θάνατο των Πακιστανών κληρικών επιβεβαίωσε χθες ο επιτετραμμένος του Πακιστάν στη γειτονική Κένυα. Ο διοικητής της περιφέρειας του Γκαλκάγιο, Χουσεΐν Αμπντουλαχί, δήλωσε ότι η αστυνομία βρίσκεται επί τόπου και έχει θέσει υπό την προστασία της τους επιζήσαντες του περιστατικού. Ουδείς είχε αναλάβει μέχρι χθες την ευθύνη για την επίθεση, που προκαλεί απορία καθώς οι Σομαλοί πολιτοφύλακες ουδέποτε έχουν στρέψει τα πυρά τους εναντίον μουσουλμάνων κληρικών.

Περιπλανώμενοι ισλαμιστές κληρικοί συνηθίζουν άλλωστε να ιερουργούν στο τέμενος Ταουφίκ του Γκαλκάγιο, ενώ οι κληρικοί αυτοί –όπως και οι Πακιστανοί θύματα της επίθεσης– ανήκουν στην ισλαμική αίρεση των Ταμπλίκ, που χαρακτηρίζεται για τα φιλειρηνικά της κηρύγματα. Η αίρεση βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος το 2008, όταν η πολιτοφυλακή της, η ομάδα Αλού Σούνα, πολέμησε εναντίον της εξτρεμιστικής ισλαμικής πολιτοφυλακής Σεμπάμπ, κατηγορώντας τα μέλη της για δολοφονίες κληρικών, εμπόρων και άλλων αντιπάλων της.


Η συνέχεια στην Καθημερινή

Πέμπτη, Αυγούστου 06, 2009

Τώρα βιάζουν και τους άντρες

'Ηταν περίπου 11 το βράδυ, όταν οι ένοπλοι εισέβαλαν στην καλύβα του Καζούνγκου Ζίβα, έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό του και του έσκισαν το παντελόνι. Ο Ζίβα είναι ένας μικροκαμωμένος άνδρας. Προσπάθησε να ανταποδώσει αλλά γρήγορα τον έριξαν κάτω.


«Ύστερα με βίασαν», είπε. «Ήταν φρικτό. Ήταν ... Οι σκέψεις μου με εγκατέλειψαν»


Επί χρόνια οι λόφοι με τα πυκνά δάση και τις βαθιές λίμνες, στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, κρατούν κρυμμένες τις ωμότητες που διαπράχθηκαν. Τώρα, φαίνεται πως προστίθεται άλλο ένα πρόβλημα: άνδρες βιάζουν άνδρες.


Όπως γράφουν οι New York Times, επικαλούμενοι την Oxfam, αξιωματούχους των Ην.Εθνών και πολλές οργανώσεις αρωγής της χώρας, ο αριθμός των ανδρών που έπεσαν θύματα βιασμού έχει αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες.

Η συνέχεια στα Νέα

Τρίτη, Αυγούστου 04, 2009

"Φορούσε παντελόνι. Μαστιγώστε την!"


Το παντελόνι που φόρεσε μια νεαρή γυναίκα δημοσίως γίνεται σημαία μιας υπόθεσης που αφορά εκατομμύρια γυναίκες του Σουδάν.

Η Λούμπνα Αχμέντ αλ Χουσεΐν, αποφασισμένη να αποδείξει την αντισυνταγματικότητα του άρθρου περί «μη ευπρεπών ρούχων» (REUTERS / Mohamed Nareldin Abdallh) Με θάρρος και έχοντας πλήρη επίγνωση των συνεπειών που μπορεί να προκαλέσει η πράξη της, η 30χρονη Σουδανή δημοσιογράφος Λούμπνα Αχμέντ αλ-Χουσεΐν παρουσιάζεται σήμερα στο δικαστήριο του Χαρτούμ για να αντιμετωπίσει την κατηγορία της «μη ευπρεπούς εμφάνισης». Αν καταδικαστεί, θα μαστιγωθεί 40 φορές.

«Είμαι έτοιμη να δεχτώ και 40.000 βουρδουλιές», δηλώνει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Λούμπνα, που σήμερα είναι αποφασισμένη να πάει στο δικαστήριο φορώντας το... σατανικό παντελόνι. Η Λούμπνα, που γράφει για την αριστερή εφημερίδα Αλ-Σαχάφα και εργάζεται στον τομέα επικοινωνίας της αποστολής του ΟΗΕ στο Σουδάν, συνελήφθη στις 3 Ιουλίου σε εστιατόριο του Χαρτούμ γιατί φορούσε παντελόνι -για την ιστορία ήταν φαρδύ και ήταν συνδυασμένο με μακριά, επίσης φαρδιά μπλούζα.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δευτέρα, Αυγούστου 03, 2009

"Περίμεναν τον τρόμο"

Πολλαπλές προειδοποιήσεις φέρονται να αγνόησαν οι Αρχές της Νιγηρίας για τις προθέσεις της ριζοσπαστικής ισλαμικής αίρεσης, Μπόκο Χάραμ, η οποία με βομβιστικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια την προηγούμενη εβδομάδα πυροδότησε νέο κύμα βίας, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 700 πολίτες.

Μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν προειδοποιήσει τις Αρχές της Νιγηρίας για το ενδεχόμενο αιματοκυλίσματος. Κι αυτές δεν έκαναν τίποτε για να το αποτρέψουν, ισχυρίζονται οι ίδιοι (ΑΡ/Gbenga Auingbule) Σύμφωνα με δηλώσεις του ιμάμη, Ιμπραχίμ Αχμέντ Αμπντουλαχί, σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων, περισσότεροι από 50 μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν προειδοποιήσει κατ' επανάληψη τις αστυνομικές αρχές και τις τοπικές αρχές της Νιγηρίας για ενδεχόμενη δράση της σέκτας. Στον ίδιο άξονα κινήθηκε και ο στρατιωτικός αξιωματούχος, Μπεν Αχανοτού, υπεύθυνος για την ασφάλεια βόρειων κρατιδίων υποστηρίζοντας ότι και αυτός πρότεινε ανάληψη δράσης κατά των ισλαμιστών.


Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Κυριακή, Αυγούστου 02, 2009

Το αφρικανικό γεφύρι "της Άρτας"


Τρεις δεκαετίες μετά την έναρξη των εργασιών, η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης εγκαινίασε χθες Σάββατο μια γέφυρα που συνδέει τις δυο όχθες του Ζαμβέζη ποταμού, αξίας 80 εκατ. ευρώ, που θεωρείται σημαντική για την ανάπτυξη της χώρας, που παρέμενε επί μακρόν διχασμένη σε βορρά και νότο.

Ο πρόεδρος Αρμάντου Γκεμπέζα, προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε η γέφυρα, είπε στην τελετή των εγκαινίων ότι η γέφυρα αποτελεί σύμβολο εθνικής ενότητας και πραγμάτωση ενός επί μακρού καθυστερημένου εθνικώς αναγκαίου έργου υποδομής.

«Η ιστορία αυτής της γέφυρας είναι τόσο παλιά όσο σχεδόν και η εθνική μας ανεξαρτησία, και θα μπορούσε κανείς να πει ότι πέρασε από τις ίδιες αναταράξεις», είπε ο Γκεμπέζα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζουζέ Μανουέλ Μπαρόζο έστειλε μήνυμα με το οποίο χαιρέτισε την ολοκλήρωση της γέφυρας, που με μήκος 2,5 χλμ. είναι από τις μεγαλύτερες στην Αφρική, ως έργο που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας, «στο εμπόριο, και την εθνική και περιφερειακή ολοκλήρωση».

Η ιδέα της ανέγερσης της γέφυρας χρονολογείται από το 1950, όταν η Μοζαμβίκη τελούσε υπό την Πορτογαλική αποικιοκρατική επικυριαρχία. Όμως ο 10ετής πόλεμος για την ανεξαρτησία της χώρας, τον οποίο ακολούθησε ο 16ετής εμφύλιος, εκτροχίασε το έργο για δεκαετίες.

Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης άρχισε τα έργα για τη γέφυρα το 1977, δυο χρόνια μετά την αποαποικιοποίηση, όμως σύντομα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κατασκευή της καθώς ο εμφύλιος καταλάμβανε τη χώρα.

Ο πόλεμος --ανάμεσα στο Frelimo (Frente de Liberta??o de Mo?ambique: Απελευθερωτικό Μέτωπο Μοζαμβίκης) του μαοϊκού προέδρου Σαμόρα Μασέλ και το Renamo (Resist?ncia Nacional Mo?ambicana: Μοζαμβικανή Εθνική Αντίσταση), που υποστηριζόταν από τη Νότια Αφρική, τη Ροδεσία και έμμεσα τις ΗΠΑ-- δίχασε τη χώρα μεταξύ βορρά και νότου, κάτι που συνεχίζει έως ακόμα και σήμερα να προκαλεί προβλήματα.

Έως χθες Σάββατο, το να περάσει κανείς το Ζαμβέζη με φέρι σήμαινε ότι θα έχανε δυο με τρεις ημέρες και προκαλούσε τεράστια προβλήματα.

kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ