Τρεις δεκαετίες μετά την έναρξη των εργασιών, η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης εγκαινίασε χθες Σάββατο μια γέφυρα που συνδέει τις δυο όχθες του Ζαμβέζη ποταμού, αξίας 80 εκατ. ευρώ, που θεωρείται σημαντική για την ανάπτυξη της χώρας, που παρέμενε επί μακρόν διχασμένη σε βορρά και νότο.
Ο πρόεδρος Αρμάντου Γκεμπέζα, προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε η γέφυρα, είπε στην τελετή των εγκαινίων ότι η γέφυρα αποτελεί σύμβολο εθνικής ενότητας και πραγμάτωση ενός επί μακρού καθυστερημένου εθνικώς αναγκαίου έργου υποδομής.
«Η ιστορία αυτής της γέφυρας είναι τόσο παλιά όσο σχεδόν και η εθνική μας ανεξαρτησία, και θα μπορούσε κανείς να πει ότι πέρασε από τις ίδιες αναταράξεις», είπε ο Γκεμπέζα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζουζέ Μανουέλ Μπαρόζο έστειλε μήνυμα με το οποίο χαιρέτισε την ολοκλήρωση της γέφυρας, που με μήκος 2,5 χλμ. είναι από τις μεγαλύτερες στην Αφρική, ως έργο που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας, «στο εμπόριο, και την εθνική και περιφερειακή ολοκλήρωση».
Η ιδέα της ανέγερσης της γέφυρας χρονολογείται από το 1950, όταν η Μοζαμβίκη τελούσε υπό την Πορτογαλική αποικιοκρατική επικυριαρχία. Όμως ο 10ετής πόλεμος για την ανεξαρτησία της χώρας, τον οποίο ακολούθησε ο 16ετής εμφύλιος, εκτροχίασε το έργο για δεκαετίες.
Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης άρχισε τα έργα για τη γέφυρα το 1977, δυο χρόνια μετά την αποαποικιοποίηση, όμως σύντομα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κατασκευή της καθώς ο εμφύλιος καταλάμβανε τη χώρα.
Ο πόλεμος --ανάμεσα στο Frelimo (Frente de Liberta??o de Mo?ambique: Απελευθερωτικό Μέτωπο Μοζαμβίκης) του μαοϊκού προέδρου Σαμόρα Μασέλ και το Renamo (Resist?ncia Nacional Mo?ambicana: Μοζαμβικανή Εθνική Αντίσταση), που υποστηριζόταν από τη Νότια Αφρική, τη Ροδεσία και έμμεσα τις ΗΠΑ-- δίχασε τη χώρα μεταξύ βορρά και νότου, κάτι που συνεχίζει έως ακόμα και σήμερα να προκαλεί προβλήματα.
Έως χθες Σάββατο, το να περάσει κανείς το Ζαμβέζη με φέρι σήμαινε ότι θα έχανε δυο με τρεις ημέρες και προκαλούσε τεράστια προβλήματα.
kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου