Πέμπτη, Αυγούστου 13, 2009

Επίθεση σε τέμενος στη Σομαλία

Σε ισλαμικό τέμενος της πόλης Γκαλκάγιο της περιοχής Πούντλαντ στη Σομαλία επετέθησαν χθες τα ξημερώματα άγνωστοι ένοπλοι, που έσυραν έξω από αυτό πέντε Πακιστανούς μουσουλμάνους κληρικούς, τους οποίους δολοφόνησαν εν ψυχρώ.

Οι έξι ένοπλοι εισέβαλαν στο τέμενος Ταουφίκ της Γκαλκάγιο, 750 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, ενώ το θάνατο των Πακιστανών κληρικών επιβεβαίωσε χθες ο επιτετραμμένος του Πακιστάν στη γειτονική Κένυα. Ο διοικητής της περιφέρειας του Γκαλκάγιο, Χουσεΐν Αμπντουλαχί, δήλωσε ότι η αστυνομία βρίσκεται επί τόπου και έχει θέσει υπό την προστασία της τους επιζήσαντες του περιστατικού. Ουδείς είχε αναλάβει μέχρι χθες την ευθύνη για την επίθεση, που προκαλεί απορία καθώς οι Σομαλοί πολιτοφύλακες ουδέποτε έχουν στρέψει τα πυρά τους εναντίον μουσουλμάνων κληρικών.

Περιπλανώμενοι ισλαμιστές κληρικοί συνηθίζουν άλλωστε να ιερουργούν στο τέμενος Ταουφίκ του Γκαλκάγιο, ενώ οι κληρικοί αυτοί –όπως και οι Πακιστανοί θύματα της επίθεσης– ανήκουν στην ισλαμική αίρεση των Ταμπλίκ, που χαρακτηρίζεται για τα φιλειρηνικά της κηρύγματα. Η αίρεση βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος το 2008, όταν η πολιτοφυλακή της, η ομάδα Αλού Σούνα, πολέμησε εναντίον της εξτρεμιστικής ισλαμικής πολιτοφυλακής Σεμπάμπ, κατηγορώντας τα μέλη της για δολοφονίες κληρικών, εμπόρων και άλλων αντιπάλων της.


Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: