Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2009

Λιώνουν τα χιόνια στι Κιλιμάντζαρο


Παρελθόν θα αποτελούν πιθανότατα στα επόμενα είκοσι χρόνια ή και νωρίτερα τα αιώνια χιόνια του Κιλιμάντζαρου στην Τανζανία, καθώς λιώνουν με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών παλαιο- κλιματολόγων, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Περίπου το 85% του στρώματος του πάγου που κάλυπτε το υψηλότερο βουνό της Αφρικής το 1912 έχει εξαφανιστεί εντελώς από το 2007, ενώ το 26% του πάγου που βρισκόταν στο Κιλιμάντζαρο το 2000 εξατμίστηκε επτά χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με την έρευνα των Αμερικανών, κυριότερη αιτία αυτού του φαινομένου είναι πιθανότατα η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η οποία προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

«Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που υπολογίζει τον όγκο του πάγου που έχει χαθεί από τους πάγους του Κιλιμάντζαρου από το 2000», αναφέρει η Λόνι Τόμσον, καθηγήτρια των επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και μία από τις συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

«Αν συγκρίνουμε το ποσοστό του όγκου του πάγου που έχει χαθεί από το 2000 με αυτό της επιφάνειας του που έχει χαθεί, θα δούμε ότι είναι περίπου ίδια», δήλωσε η κ. Τόμσον.

«Ενώ η μείωση των παγετώνων του Κιλιμάντζαρο από το ένα έτος στο άλλο αποκαλύφθηκε κυρίως από τη μείωση της επιφάνειας τους, η μείωση του πάχους του πάγου είναι εξίσου δραματική και ανησυχητική», πρόσθεσε η κ. Τόμσον.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

2 σχόλια:

logia είπε...

τρομαχτικά ακούγονται όλα αυτά που συμβαίνουν στον πλανήτη μας...

Λακης Φουρουκλας είπε...

Κι ακόμη αυτή είναι η αρχή...