Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2009

Μετά τον Μαντέλα τι;

Είναι ο πιο αγαπητός πολιτικός στον πλανήτη. Στα 91 του χρόνια ο Νέλσον Μαντέλα είναι ο άνθρωπος ο οποίος κρατά ενωμένη τη χώρα του, τη Νότια Αφρική και αποτελεί μέτρο σύγκρισης για όλους τους ηγέτες του κόσμου.

Είναι πλέον ένας πολύ ηλικιωμένος άνδρας. Τα μαλλιά του λευκά, το σώμα του αδύναμο. Σύμφωνα με όσους τον επισκέπτονται, ο Νέλσον Μαντέλα στηρίζεται σε ένα μπαστούνι όταν περπατά. Κάθεται, βγάζει τα παπούτσια, κάθεται σε μια καρέκλα με σκληρή πλάτη και ανεβάζει τα πόδια του σε ένα σκαμπό με μαξιλάρια. Η σύζυγός του Γκράτσα, βολεύει τα πόδια του «ώστε να είναι συμμετρικά και του δίνει ένα φιλί», διηγείται ο Τζορτζ Μπέζος, Έλληνας δικηγόρος και παλιός του φίλος.

Η ηρεμία

Στα αριστερά του Μαντέλα βρίσκεται ένα μικρό τραπεζάκι γεμάτο εφημερίδες σε αγγλικά και αφρικάανς, τη γλώσσα των λευκών που τον κράτησαν στη φυλακή επί 27 χρόνια. Οι συγγενείς και οι παλιοί συναγωνιστές κάθονται στα δεξιά του, απ΄ όπου ακούει καλύτερα. Η μνήμη του έχει αδυνατίσει αλλά του αρέσει ακόμα να γυρίζει στα παλιά, να διηγείται ιστορίες «σαν καλογυαλισμένες πέτρες», όπως λέει ένας επισκέπτης του. «Έχει μια ιδιαίτερη ηρεμία», περιγράφει η Μπάρμπαρα Μασεκέλα, επικεφαλής του γραφείου του έπειτα από την απελευθέρωσή του το 1990. «Συχνά προσπαθώ να τον διασκεδάσω και αισθάνομαι τρελή χαρά όταν ξεσπά σε γέλια».

Η συνέχεια στα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: