Πρέπει ή όχι η Δύση να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο; Κάποιοι το βλέπουν υπό το πρίσμα της ηθικής. Είναι το λιγότερο που μπορεί να προσφέρει ως αντάλλαγμα για τον πλούτο που έχει εκμεταλλευθεί. Αλλοι, πιο ορθολογιστές, εισηγούνται μια πολιτική στο πρότυπο της κινεζικής παροιμίας:
«Δεν θα σου δώσω ψάρι. Θα σου μάθω να ψαρεύεις». Υποστηρίζουν δηλαδή ότι η οικονομική ανάπτυξη θα έλθει μόνο αν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην μαύρη ήπειρο.
Ο 41χρονος Αντριου Ρουγκασίρα, η ζωντανή απόδειξη πως οι δεύτεροι έχουν δίκιο, είναι αφρικανός επιχειρηματίας και ίδρυσε την Good Αfrican Coffee το 2003. Είναι η πρώτη εταιρεία με έδρα την Ουγκάντα που εξάγει επεξεργασμένο και συσκευασμένο αφρικανικό καφέ- όχι κόκκουςστον ανεπτυγμένο κόσμο. Τα χαρμάνια του βρίσκονται στα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ από το 2005 και σε λίγο θα είναι διαθέσιμα και στην Αμερική μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος. Σκέφτεται μάλιστα να επεκταθεί σε τσάι και σοκολάτα.
Οπως λέει, η Δύση ακόμη βλέπει με προκατάληψη και θέτει πολλά εμπορικά εμπόδια στα αφρικανικά προϊόντα. Θυμάται πως έκανε 14 ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο για να κατορθώσει να τους πείσει ότι δεν είναι απατεώνας. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Τανζανία πριν από μερικές ημέρες η εταιρεία του κέρδισε βραβείο. «Παρά το γεγονός ότι τα κέρδη μας είναι λιγότερα από τον μισθό κάποιων από τα στελέχη που βρίσκονται εδώ...», δήλωσε κατά την απονομή.
Από Τα Νέα
Σάββατο, Μαΐου 15, 2010
Oταν η Αφρική παίρνει τις πρώτες ύλες στα χέρια της
Ετικέτες
αφρική,
εμπόριο,
καφές,
οικονομία,
πρώτες ύλες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου