Σάββατο, Οκτωβρίου 23, 2010

Ο λαός πεινά κι ο Μουγκάμπε... χτενίζεται


Ο Μουνγιαράτζι Τσιντζόνγκα από τη Ζιμπάμπουε, που συμμετείχε στην παναφρικανική εκδοχή του τηλεοπτικού ριάλιτι σόου Big Brother, κατέλαβε την δεύτερη θέση μετά το τέλος της ψηφοφορίας για τον τελικό νικητή, αλλά έλαβε χρηματικό ποσό μεγαλύτερο από το επίσημο βραβείο -από την οικογένεια του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Ο 24χρονος Τσιντζόνγκα έχασε από ένα Νιγηριανό, ο οποίος κέρδισε το βραβείο των 200.000 δολαρίων, ωστόσο έλαβε επιταγή με ακόμα περισσότερα χρήματα προσωπικά από τον πρόεδρο Μουγκάμπε, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Το ποσό συγκεντρώθηκε χάρη σε εκστρατεία του επιχειρηματία Φίλιπ Τσιγιάνγκουα, συγγενή και πολιτικού σύμμαχου του Μουγκάμπε, που φέρεται να θεώρησε ότι η ψηφοφορία που έκρινε το αποτέλεσμα ήταν «άδικη» . Επιπλέον, ο Τσιντζόνγκα φέρεται να είπε ότι ήταν «παιδικό του όνειρο» να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε.

Δεν είναι γνωστό εάν ο 86χρονος Μουγκάμπε παρακολούθησε την εκπομπή, πάντως είπε στον 24χρονο ότι «για εμάς είσαι ο νικητής» .

Πάντως αρκετοί στη χώρα επέκριναν την απόφαση του προέδρου να δώσει τα χρήματα στον συμμετέχοντα στο τηλεπαιχνίδι, τονίζοντας ότι επιδεικνύει τελείως λάθος προτεραιότητες -σε μια χώρα που δυσκολεύεται να καταβάλει τους πενιχρούς μισθούς των 150 δολαρίων το μήνα στους δασκάλους της.

Επιστολή αναγνώστη στην εφημερίδα News Day ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν μπορούμε να δώσουμε σε αυτό τον διαγωνιζόμενο το απίστευτο ποσό των 300.000 δολαρίων, τότε σίγουρα μπορούμε να κάνουμε κάτι και για τις μάζες που υποφέρουν από την αέναη πείνα, τις αρρώστιες, την οικονομική περιθωριοποίηση».

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: