Κυριακή, Οκτωβρίου 24, 2010

Η ακτή του εμφυλίου, της φτώχειας και της παιδικής θνησιμότητας

Το οδόστρωμα στην εθνική οδό που ενώνει τον διχασμένο Βορρά από το Νότο της Ακτής Ελεφαντοστού είναι σαν την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Τα κάμποσα χιλιόμετρα ομαλής ασφάλτου έξω από τις πόλεις διαδέχονται τραχείς χωματόδρομοι, λακκούβες και τρύπες, που βαθαίνουν με κάθε πέρασμα των φορτηγών που κουβαλούν κακάο, καφέ, μπανάνες και τροπική ξυλεία για εξαγωγή προς τον αναπτυγμένο κόσμο.

Οι αντιθέσεις

Οι επιβάτες των λίγων Ι.Χ. που κυκλοφορούν και των μικρών λεωφορείων που εκτελούν χρέη εθνικών μεταφορέων, τραντάζονται βίαια κάθε τόσο, στοιβαγμένοι ανάμεσα σε μπαγκάζια και πουλερικά, καθώς προσπερνούν ξεθωριασμένες γιγαντοαφίσες που διαφημίζουν κινητά, καταναλωτικά προϊόντα αλλά και μια καμπάνια για την πολυπόθητη εθνική συμφιλίωση.

Με αντίστοιχες αναταράξεις βιώνουν οι Ιβοριανοί τα τελευταία χρόνια το κατρακύλισμα της πατρίδας τους από «κράτος-πρότυπο» και «καρδιά» της γαλλόφωνης Δυτικής Αφρικής, σε μια χώρα ρημαγμένη που παλεύει να κλείσει τις πληγές ενός οδυνηρού εμφύλιου. Οκτώ χρόνια μετά τα αιματηρά γεγονότα μιας εξέγερσης που έφερε τον έλεγχο του Βορρά στα χέρια των εξεγερμένων «επαναστατών» -των «Νέων Δυνάμεων», όπως θέλουν να αποκαλούνται- η χώρα ετοιμάζεται για πολλοστή φορά να διοργανώσει εκλογές την επόμενη Κυριακή, 31 Οκτωβρίου. Θα είναι η πρώτες μετά από 10 χρόνια. Επειτα από συνεχείς αναβολές, που επέτειναν την κρίση, ντόπιοι και άλλοι παρατηρητές αισιοδοξούν πως αυτή τη φορά οι εκλογές θα γίνουν, αφού οργανώνονται από μια κυβέρνηση που πλέον περιλαμβάνει στελέχη και των δύο πλευρών.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία



Ενα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία που μαθαίνει ο επισκέπτης της Ακτής Ελεφαντοστού για τα τοπικά προγράμματα της UNICEF είναι ότι υπάρχει ολόκληρη καμπάνια προώθησης του μητρικού θηλασμού.

Οι γυναίκες, ακόμη κι όσες ζουν στην ύπαιθρο, προτιμούν να δίνουν στα μωρά τους ζεστό νερό και άλλα συμπληρώματα αντί για γάλα. Τα στελέχη της οργάνωσης το αποδίδουν σε κάτι που μοιάζει με στρεβλή επιρροή των δυτικών προτύπων στον πληθυσμό των αναπτυσσόμενων χωρών: «Δεν θηλάζουν γιατί μιμούνται τις πετυχημένες γυναίκες που δουλεύουν και αφήνουν τα μωρά τους νωρίς χωρίς το γάλα τους», εξηγεί η Σιλβί Ντοσού, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Η νοοτροπία αυτή έχει συμβάλει στα εντυπωσιακά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας: ένα στα πέντε πεθαίνει πριν γίνει 5 ετών. Οι άλλοι παράγοντες που ευθύνονται γι' αυτό είναι κυρίως η ελονοσία, αναπνευστικές λοιμώξεις και ο υποσιτισμός. Μία στις 17 γυναίκες, επίσης, πεθαίνει στη γέννα από σηπτικές μολύνσεις ή επειδή δεν υπάρχει υποδομή για να γίνει καισαρική. Μόνο 57% από αυτές γεννούν σε νοσοκομεία, είτε γιατί δεν έχουν πρόσβαση είτε γιατί δεν επισκέπτονται τις δομές υγείας, λόγω προκατάληψης.

Η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: