Και το τραγικό δεν είναι εκτός προγράμματος, αφού οι τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, μία που δεν έγινε, το 2005, και μία που έγινε, το 2000, σημαδεύτηκαν από αιματηρά επεισόδια. Οι υποψήφιοι είναι δεκατέσσερις, αλλά τα μάτια όλων είναι στραμμένα στους τρεις επικρατέστερους, τον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο, τον πρώην πρόεδρο Ανρί Κονάν Μπεντιέ και τον πρώην πρωθυπουργό Αλασάν Ουατάρα.
Και οι τρεις ετοιμάζονται χρόνια γι' αυτή τη στιγμή, όπως και οι ψηφοφόροι, αφού οι εκλογές αναβληθήκαν έξι φορές την τελευταία πενταετία.
Ο νικητής θα έχει ν' αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα: διαλυμένες δομές, ανεξέλεγκτη διαφθορά και όλες τις συνέπειες του εμφύλιου, που, από το 2002 και επί πέντε χρόνια, μέχρι τη Συνθήκη του Ουαγκαντούγκου (Μπουρκίνα Φάσο), δίχασε τη χώρα.
Ο άλλοτε οικονομικός γίγαντας της αφρικανικής δυτικής ακτής (κακάο και πετρέλαιο), το υπόδειγμα δημοκρατίας -με αφρικανικά πρότυπα- υπό τον Φελίξ Ουφουέ-Μπουανί, από το 2007 προσπάθησε, χωρίς αποτέλεσμα, να βρει μια ευαίσθητη ισορροπία, με τον Γκμπάγκμπο -που πολλοί κατηγόρησαν για καλπονοθεία το 2000- στην προεδρία και τον Γκιγιόμ Σορό -πρώην αρχηγό των ανταρτών του Βορρά- στην πρωθυπουργία.
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου