Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2011

Ρυθμιστής ντυμένος στο χακί

Στη διάρκεια των τελευταίων επεισοδίων στο Κάιρο, πλάι στα συνθήματα κατά του Ισραήλ ξεχώριζαν κι εκείνα που στρέφονταν κατά του επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ), που ανέλαβε τα ηνία της χώρας μετά την πτώση του Μουμπάρακ τον Φεβρούαριο.
Ο αρχιστράτηγος Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, απόλυτος άρχοντας της σημερινής Αιγύπτου, δυσκολεύεται να ελέγξει το κίνημα που συνεχίζει να διαδηλώνει απαιτώντας εκλογές, δημοκρατία και μια πατρίδα απαλλαγμένη από τα πολιτικά βαρίδια της εξωτερικής πολιτικής του παλαιού καθεστώτος.
Ο Ταντάουι στο ρόλο του ως ρυθμιστή της νέας Αιγύπτου δηλώνει επανειλημμένα ότι έχει εισακούσει τα αιτήματα του λαού. Αλλά σε αυτή τη χώρα κανείς όσο εκείνος δεν έχει υπάρξει τόσο πιστός στον Μουμπάρακ και τόσο υπολογισμένα αποστασιοποιημένος απ' αυτόν λίγο πριν την πτώση του. Ο 75χρονος ήρωας του πολέμου του Γιομ Κιπούρ κατά του Ισραήλ το 1973, κέρδισε γρήγορα την εμπιστοσύνη του προέδρου, αναρριχήθηκε ιλιγγιωδώς στη στρατιωτική ιεραρχία και ενθρονίστηκε από το 1991 στο θώκο του υπουργού Αμυνας της χώρας.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: