Τετάρτη, Μαρτίου 26, 2008

Ανθρωπιστική κρίση στη Σομαλία

Οργανώσεις αρωγής καλούν με ανακοινωθέν τους σήμερα Τετάρτη την διεθνή κοινότητα να συνδράμει τους πολίτες της Σομαλίας, όπου, όπως τονίζουν, η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα.
Ο αριθμός των Σομαλών που χρειάζονται άμεση βοήθεια αυξήθηκε, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις 39 οργανώσεις αρωγής, οι ανάγκες τους είναι όλο και πιο δύσκολο να καλυφθούν.
"Επικρατεί ένα εντεινόμενο κλίμα φόβου κι αβεβαιότητας στο μεγαλύτερο μέρος της Σομαλίας", τονίζουν οι οργανώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Oxfam, Save the Children UK και Care International. "Περιοχές που ήταν προηγουμένως ασφαλείς καθίστανται τώρα απρόσιτες λόγω της εξαπλούμενης ανασφάλειας".
Πάνω από 20.000 άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κάθε μήνα στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, εξ αιτίας των σφοδρών μαχών, σύμφωνα με τις οργανώσεις.
Ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι πλέον εσωτερικά εκτοπισμένοι και δύο εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια λόγω των ιδιαίτερα υψηλών τιμών των τροφίμων και της ξηρασίας που έχει ενσκήψει σε πολλές περιοχές. Οι επιθέσεις και οι φόνοι εργαζομένων σε υπηρεσίες αρωγής και οι λεηλασίες των αγαθών που διανέμονται επιδεινώνουν την κατάσταση, σύμφωνα με τις οργανώσεις.
Η προειδοποίηση που απευθύνουν οι οργανώσεις είναι η δεύτερη τους τελευταίους πέντε μήνες· τον Οκτώβριο, είχαν κάνει λόγο για "επερχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή".
Έκτοτε, άλλοι 360.000 άνθρωποι εκτοπίσθηκαν και άλλοι 500.000 άνθρωποι περιέπεσαν σε κατάσταση απόλυτης εξάρτησης από την ανθρωπιστική βοήθεια, σημειώνουν οι οργανώσεις, σε ένα ανακοινωθέν η διανομή του οποίου σχεδιάσθηκε ώστε να συμπέσει με τη συζήτηση για τη Σομαλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι προβλέψεις για περαιτέρω συνέχιση της ξηρασίας στην Αφρικανική χώρα σημαίνουν ότι η κρίση λόγω της έλλειψης τροφίμων και πόσιμου νερού θα επιδεινωθεί.
Στην επιστολή τους, οι οργανώσεις τονίζουν ότι η ανθρωπιστική κρίση θα συνεχίσει να βαθαίνει εάν δεν εξευρεθεί πολιτική λύση στην σημερινή κατάσταση.
Η μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας, με την υποστήριξη της Αιθιοπίας και εμμέσως της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εξεδίωξε ισλαμιστικές οργανώσεις από τα τμήματα της χώρας που έλεγχαν και έκτοτε διεξάγει πόλεμο εναντίον ανταρτών που παραμένουν πιστοί στη λεγόμενη ένωση των ισλαμικών δικαστηρίων. Οι ισλαμιστές υιοθετούν τακτικές παρόμοιες με αυτές που ακολουθούνται στο Ιράκ και χαρακτηρίζουν "εισβολείς" τους Αιθίοπες.
Την Δευτέρα, έξι άνθρωποι--τέσσερις αστυνομικοί και δύο άμαχοι--βρήκαν το θάνατο σε μάχες στο Μογκαντίσου.

Από τον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: