Σάββατο, Μαρτίου 29, 2008

Εκλογές στη ρημαγμένη Ζιμπάμπουε

Στη μακρινή μου πατρίδα διεξάγονται σήμερα εκλογές τις οποίες θα "κερδίσει" ο ανεκδιήγητος Ρόμπερτ Μουγκάμπε - ο άνθρωπος που πήρε μια από τις πιο όμορφες και πλούσιες χώρες της Αφρικής για να τη μεταμορφώσει σε κρανίου τόπο. Πείνα, φτώχεια, έιτς, διαφθορά είναι τώρα τα κυρίαρχα στοιχεία στη χώρα. Όταν πήγα για πρώτη φορά εκεί το καλοκαίρι του 2006 ένα δολάριο στη μαύρη αγορά έπιανε 400 χιλιάδες δολάρια Ζιμπάμπουε, σήμερα πιάνει 5ο εκατομμύρια σύμφωνα με την "επίσημη" ισοτιμία και ο πληθωρισμός τρέχει με 100580 %.
Αντιγράφω από την Καθημερινή:

Οι πολίτες της Ζιμπάμπουε πηγαίνουν στις κάλπες σήμερα (29 Μαρτίου) με τον Robert Mugabe να προσβλέπει σε συνέχιση της 28ετούς παρουσίας τους στην προεδρική θέση.

Η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική καταστροφή με τον πληθωρισμό να βρίσκεται εκτός ελέγχου, πρόσφατα ξεπερνώντας το 100.580%. Αν υπήρχε ένας αντίστοιχος δείκτης, ο «ημερήσιος πληθωρισμός» θα ήταν στο 275% και ο «ωριαίος» στο 11,45%. Δηλαδή κάθε 21 λεπτά οι τιμών των αγαθών αυξάνονται στη Ζιμπάμπουε όσο αυξάνονται στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο!

Η χειρότερη οικονομία παγκοσμίως

Εδώ και μια δεκαετία η οικονομία της Ζιμπάμπουε βρίσκεται σε κρίση. Η κάκιστη οικονομική διαχείριση σε συνδυασμό με την πολιτική βία και τις επιδράσεις από το πρόγραμμα αναδιανομής των γεωργικών εκτάσεων του Robert Mugabe έχουν «αποδεκατίσει» τα οικονομικά της χώρας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Φεβρουαρίου, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 100.580% από το 7.600% που ήταν τον Ιούλιο του 2007. Το 1980, με ένα δολάριο ΗΠΑ μπορούσατε να αγοράσετε 80 σεντς Ζιμπάμπουε, ενώ στις αρχές του Μαρτίου του τρέχοντος έτους η συναλλαγματική ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. δολάρια Ζιμπάμπουε ανά δολάριο ΗΠΑ. Ένα καρβέλι ψωμί αξίζει 7 εκατ. δολάρια Ζιμπάμπουε. Εκ διαμέτρου αντίθετα είναι τα στοιχεία στη γείτονα χώρα. Η Ζάμπια αναπτύχθηκε με 6% το 2007 και ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο του 2008 ήταν 9,6%, σύμφωνα με στοιχειά της κυβέρνησης της χώρας.
Οι μισθοί στη Ζιμπάμπουε δεν αναπροσαρμόζονταν με βάση τον τιμάριθμο με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των εμπορικών συναλλαγών να γίνεται πλέον με τη διαδικασία της ανταλλαγής των αγαθών. Οι εξαγωγές ορυκτών και αγροτικών προϊόντων έχουν εκμηδενιστεί ενώ, αντίθετα, η «μαύρη αγορά» βρίσκεται σε άνθηση. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για οικονομική ανάκαμψη δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Οι ανώτατες τιμές που έχουν επιβληθεί οδήγησαν σε ελλείψεις αγαθών καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν την ικανότητα να πωλούν τα προϊόντα χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής τους. Η υποστήριξη που είχε δρομολογηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναβληθεί λόγω ρήξης με την κυβέρνηση της χώρας.

Η συνέχεια εδώ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: