Τρίτη, Αυγούστου 19, 2008

11,25 εκατομμύρια ο πληθωρισμός στη Ζιμπάμπουε

Μόλις μερικές ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση για πληθωρισμό 2.200.000%, η κεντρική στατιστική υπηρεσία της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε πως τον Ιούνιο πέταξε στο 11.250.000% αντανακλώντας το οικονομικό χάος που έχει βυθιστεί η χώρα από την οικονομική πολιτική του Ρ.Μουγκάμπε.
Η ανακοίνωση του Κεντρικού Στατιστικού Γραφείου αναφέρει: Ο πληθωρισμός «αυξήθηκε κατά 9.035.045% έναντι του Μαΐου, όταν ήταν 2.233.713%».
Σε μηναία βάση, η ιλιγγιώδης αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε στο 839,3% από 433,4% τον Μάιο.
Πάντως, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως στην πραγματικότητα ο υπερ-πληθωρισμός σε μία χώρα που κάποτε ήταν από τις πλουσιότερες στην αφρικανική ήπειρο, είναι κατά πολύ υψηλότερος, επισημαίνει το BBC.
Οι επικριτές του δικτάτορα Μουγκάμπε τονίζουν ότι για αυτό το φαινόμενο ευθύνεται το καθεστώς, καθώς, πέρα από την τυχοδιωκτική πολιτική του, τύπωσε επιπλέον χρήμα για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του καμπάνια.
Τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα ανατίμησε το εθνικό νόμισμα, αφαιρώντας 10 μηδενικά από το δολάριο Ζιμπάμπουε. Έτσι, τα 10 δισ. δολάρια Ζιμπάμπουε άξιζαν 1 δολάριο ΗΠΑ.
Ωστόσο, αυτή η κίνηση είχε προσωρινά αποτελέσματα, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Σύντομα, η αξία του 1 αμερικανικού δολαρίου εκτοξεύθηκε στο 1 τρισ. δολάρια Ζιμπάμπουε.

Από Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: