Πέμπτη, Δεκεμβρίου 11, 2008

Τα πολλά πρόσωπα του ρατσισμού

Τα παιχνίδια που παίζονται σε... ασπρόμαυρο φόντο είναι ίσως τελικά πάντα άγρια, αλλά όταν η κουβέντα έρχεται σε σφαγές ανθρώπων που θεωρούνται «φαντάσματα» επειδή ξεχωρίζουν από το χρώμα του δέρματος και τα χαρακτηριστικά τους, η καρδιά των «θεατών» (με την ευρύτερη έννοια) σφίγγεται και σκύβουν με προσοχή πάνω από την έκκληση της βρετανικής εφημερίδας «Independent» για παροχή βοήθειας.
Στα απέραντα νερά της λίμνης Βικτόρια έχει δημιουργηθεί ένα ασφαλές καταφύγιο μακριά από τις ανελέητες σφαγές. Λευκοπαθικοί (αλφικοί) Τανζανοί, που περνιούνται για φαντάσματα, καταφεύγουν εδώ για να κρυφτούν, μακριά από τους «δικούς τους» ανθρώπους οι οποίοι τους κυνηγούν για να τους σφάξουν και να τους διαμελίσουν, πιστεύοντας ότι τα «κομμάτια» τους θα είναι ένα γερό τονωτικό στις τελετές μαύρης μαγείας που εξασκούν.

Οι λευκοπαθικοί

Το απομακρυσμένο νησί Ουκερέουε, ώρες ταξίδι στα νερά της Βικτόρια και δύο μέρες μακριά από την πρωτεύουσα της Τανζανίας είναι ίσως το ύστατο καταφύγιο, όπου οι ντόπιοι λευκοπαθικοί μπορούν να ζήσουν με σχετική ασφάλεια.«Η ζωή είναι καλύτερη εδώ, στο νησί», λέει ο Αλφόνς Καζάντζα. Στην κεντρική αγορά του Ουκερέουε μοιάζει με κάθε άλλον ιχθυοπώλη, μόνο που το μεγάλο καπέλο του σκιάζει ένα κατάλευκο πρόσωπο, με πρησμένα υγρά μάτια και σκισμένα χείλη. Οπως λέει, στο νησί δεν έχουν γίνει φόνοι με θύματα «αλμπίνους». «Οι άνθρωποι εδώ δεν πιστεύουν στη σατανική αυτή εκστρατεία».Οπουδήποτε αλλού όμως στην Τανζανία, οι σφαγές συνεχίζονται. Την περασμένη εβδομάδα δολοφονήθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι. Η Ελίζαμπεθ Χουσεΐν κατακρεουργήθηκε από άνδρες με μαχαίρια που την πετσόκοψαν σε κομμάτια, στην επαρχία Σινγιάνγκα, την περασμένη Τρίτη. Ηταν μόλις 13 ετών. Δυο μέρες αργότερα, ο 47χρονος Εζεκίελ Τζον δολοφονήθηκε με όπλο και στη συνέχεια του λιάνισαν τα χέρια και τα πόδια, κοντά στην πόλη Κιγκόμα. Αυτές οι φρικτές δολοφονίες ανεβάζουν σε 35 τα θύματα ενός πρωτοφανούς αγριότητας κυνηγιού «φαντασμάτων» στο διάστημα του τελευταίου έτους.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: