Παρασκευή, Δεκεμβρίου 12, 2008

Η Ζιμπάμπουε που (γοργο)πεθαίνει

Με γοργούς ρυθμούς η Ζιμπάμπουε οδεύει προς την κατάσταση της πτώχευσης, συντηρούμενη στην «ομηρία» του προέδρου της, για δεκαετίες, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, επισήμανε σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Χαράρε, Τζέϊμς Μαγκί. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Ένας άνδρας περιβαλλόμενος από μία συμμορία, κρατά όμηρο τη Ζιμπάμπουε, η οποία οδεύει, ταχέως, προς την πτώχευση», τόνισε στη συνέντευξή του ο ίδιος διπλωμάτης - βρίσκεται πλέον στην Ουάσινγκτον.
Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο μεταξύ, το αποτέλεσμα της συνόδου που έγινε με θέμα της την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε, στο έδαφος της Νότιας Αφρικής, κρίθηκε «απογοητευτικό».
Ανακοινώθηκε, παράλληλα, ότι από την «Αμερικανική υπηρεσία για τη διεθνή ανάπτυξη», μετά τα 32 εκατομμύρια δολάρια που παλαιότερα είχαν δοθεί, αποδεσμεύτηκαν άλλα έξι εκατομ. δολάρια για να προμηθευτούν στη Ζιμπάμπουε φίλτρα για αποστειρωμένο νερό, παστίλιες, αλλά και άλλο φαρμακευτικό υλικό με σκοπό να αναχαιτιστεί η θανατηφόρα επιδημία χολέρας στην αφρικανική αυτήν χώρα.

Από την Καθημερινή

"Διώξτε τον Μουγκάμπε με τη βία"

Σε ανακοίνωση του στην οποία καλούνται όλες οι εκκλησίες να προσευχηθούν για την βίαιη απομάκρυνση του Μουγκάμπε από την εξουσία, ο αγγλικανός επίσκοπος της Πραιτόρια Τζό Σεόκα δήλωσε: «Ο Μουγκάμπε πρέπει να θεωρηθεί ως ο Χίτλερ του 21ου αιώνα, ένα άτομο προφανώς χωρίς συνείδηση ή συμπόνια, και ένας δολοφόνος».
Ο Σαόκα κατηγόρησε τους γείτονες της Ζιμπάμπουε ότι προστατεύουν τον «συντροφό τους στην δικτατορία».
«Πιστεύω ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για όλους τους ηγέτες της εκκλησίας να ακολουθήσουν τον Αγγλικανό πρώην Αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου και τον Αρχιεπίσκοπο του Γιόρκ, Δρ. Τζον Σαντάμου, και να ζητήσουν από τον θεό να προκαλέσει την απομάκρυνση του Μουγκάμπε από το αξίωμα του προέδρου της Ζιμπάμπουε», δήλωσε.
«Η εκκλησία στη νότια Αφρική το έχει κάνει αυτό και πριν με το καθεστώς του Απαρτχάιντ και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θεός θα ακούσει τις προσευχές μας ακόμη και σήμερα».

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: