Πέμπτη, Δεκεμβρίου 18, 2008

Το δράμα της Ζιμπάμπουε

Η χολέρα εξακολουθεί να θερίζει στη Ζιμπάμπουε, ενώ κανένα φως δεν διαφαίνεται στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιπέσει η χώρα. Ο πρόεδρος της γειτονικής Νότιας Αφρικής εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση στις συνομιλίες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη διάρκεια της εβδομάδας, κάτι που όμως διέψευσαν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.
Με φόντο την επιδημία χολέρας, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 1.000 άτομα και η οποία υπάρχει φόβος να επιδεινωθεί εξαιτίας των βροχοπτώσεων, έχει στηθεί γύρω από τη Ζιμπάμπουε ένα πολιτικό παιχνίδι με πολλούς πρωταγωνιστές.
Το διακύβευμα είναι το αν και κατά πόσο ο 85χρονος πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που κυβερνά τη χώρα από το 1980 θα δεχθεί να αποχωρήσει από την εξουσία ή να μοιραστεί τη διακυβέρνηση της χώρας με το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Μόργκαν Τσβανγκιράι. Η πρώην αποικιακή δύναμη Βρετανία και άλλες χώρες της Δύσης πιέζουν τις χώρες της περιοχής να ζητήσουν την παραίτηση του Μουγκάμπε, χωρίς επιτυχία. «Αυτό δεν είναι δικό μας θέμα», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Κγκαλέμα Μοτλάντε. «Οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν έθιξαν το θέμα αν ο Μουγκάμπε πρέπει ή όχι να φύγει. Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε ως οδηγό την δική τους στάση», προσέθεσε. Οι συζητήσεις στη Ζιμπάμπουε αφορούν τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανάμεσα στο κόμμα του Μουγκάμπε και την αντιπολίτευση. Στις εκλογές που έγιναν την άνοιξη, ο Τσβανγκιράι κέρδισε τον πρώτο γύρο, αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στη συνέχεια αποσύρθηκε από τον δεύτερο γύρο κατηγορώντας την παράταξη του Μουγκάμπε ότι τρομοκρατεί τους ψηφοφόρους του.

Η συνέχεια στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: