Τετάρτη, Φεβρουαρίου 25, 2009
Φωτογράφισαν σπάνιο τσίταχ
Για πρώτη φορά -λένε σήμερα οι ερευνητές από Βρετανία και Αλγερία- απέδωσαν καρπούς οι φωτογραφικές μηχανές-παγίδες, που τοποθετήθηκαν ως μέρος συστήματος επόπτευσης μίας περιοχής 2.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην κεντρική Σαχάρα.
Χάρη στο πρόγραμμα, οι επιστήμονες διαθέτουν πλέον πληροφορίες τόσο για τους πληθυσμούς του είδους, τις κινήσεις των ζώων όσο και για τον τρόπο αλληλεπίδρασής τους με το περιβάλλον.
Η συνέχεια στην Καθημερινή
Σκοτώνονται ακόμη στη Σομαλία
Οι μάχες ήταν οι αιματηρότερες των τελευταίων εβδομάδων και σημειώθηκαν δύο ημέρες μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, η οποία στοίχησε τις ζωές 11 κυανοκράνων της Αφρικανικής Ένωσης-την πιο πολύνεκρη ενέργεια εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης αφότου αναπτύχθηκε, πριν από δύο χρόνια.
Μαχητές της οργάνωσης Χιζμπ αλ Ισλαμίγια (Ισλαμικό Κόμμα) έστησαν ενέδρα σε κυβερνητικά στρατεύματα στη νότια συνοικία Τάλεχ του Μογκαντίσου, κι ακολούθησε μάχη στην οποία τουλάχιστον 18 άμαχοι και πέντε μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν και 90 άμαχοι τραυματίστηκαν.
Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν από διασταυρούμενα πυρά ή από όλμους που έπεσαν στα σπίτια τους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τον Άλι Έιντ, διευθυντή προσωπικού του νοσοκομείου Μεδίνα, του κεντρικού νοσοκομείου στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, τουλάχιστον 77 άμαχοι εισήχθησαν στο συγκεκριμένο ίδρυμα, ενώ άλλοι 14 εισήχθησαν στο νοσοκομείο Ντεϊνίλ.
Η συνέχεια στην Καθημερινή
Σάββατο, Φεβρουαρίου 21, 2009
Ντοκουμέντα θανάτου από τη Ρουάντα
«Αυτό το πρότζεκτ άλλαξε τη ζωή μου, ήταν αναπόφευκτο», λέει ο Τοργκόβνικ, που εργαζόταν επί δύο χρόνια για τις «Σκόπιμες Συνέπειες» |
Ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 1994, 800.000 άνθρωποι -στη συντριπτική τους πλειονότητα μέλη της φυλής των Τούτσι- δολοφονήθηκαν με ασύλληπτη αγριότητα από τους αντάρτες Χούτου. Αφορμή ήταν η πτώση του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της Ρουάντα. Σχεδόν όλοι οι Χούτου συμμετείχαν στη γενοκτονία -αν κάποιος δεν δολοφόνησε, τότε έκαψε σπίτια, αν δεν έκαψε σπίτια, βίασε, αν δεν βίασε, κατέδωσε τους γείτονές του στους αντάρτες. Επί εκατό ημέρες, η διεθνής κοινότητα παρακολουθούσε άπραγη το μακελειό.
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία
Αιματοχυσία χωρίς τέλος στο Νταρφούρ
Δέκα επτά αντάρτες του «Κινήματος Δικαιοσύνη και Ισότητα"(JEM) και 11 στρατιώτες του Σουδάν νεκροί, είναι ο απολογισμός πρόσφατων συγκρούσεων στην πολύπαθη σουδανική επαρχία Νταρφούρ, παρά την ειρηνευτική συμφωνία, που θα «άνοιγε τον δρόμο» σε μία ανακωχή στη μαρτυρική αυτή --κατά τα έξι τελευταία έτη-- περιοχή του πλανήτη.
Ας σημειωθεί ότι μελετάται να παραπεμφθεί ενώπιον του «Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Χάγη, ο πρόεδρος του Σουδάν, για τα καταγγελλόμενα «εγκλήματα πολέμου» από τις κυβερνητικές δυνάμεις στο Νταρφούρ.
Οι πλέον πρόσφατες αιματοχυσίες σημειώθηκαν την Πέμπτη (προχθές) στην τοποθεσία Ντόνκι της επαρχίας--απέχει καμιά εικοσιπενταριά χιλιόμετρα από το Ελ Φασέρ, την πρωτεύουσα του Νταρφούρ στο βόρειο τμήμα του, έδρα της ειρηνευτικής δύναμης (ΟΗΕ και Αφρικανική Ενωση).
Η συνέχεια στην Καθημερινή
Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2009
Υποδοχή ήρωα σε συγγραφέα
ΤΟ ΠΡΩΤΟ και πιο φημισμένο, σίγουρα, μυθιστόρημά του ήταν το Things Fall Apart (που κυκλοφορεί εδώ, από τις εκδόσεις Λιβάνη, με τον τίτλο «Τα πάντα γίνονται κομμάτια»). Εχει μεταφραστεί σε 50 γλώσσες και διδάσκεται σε σχολεία και πανεπιστήμια σ' όλο τον κόσμο. «Ηθελα, απλώς, και θέλω ακόμα, να διηγούμαι ιστορίες των δικών μου ανθρώπων, της δικής μου χώρας», είπε μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο, έπειτα από ένα πολύ μεγάλο και κουραστικό ταξίδι από την Αμερική. Εκεί ζει από το 1990, όταν ένα φοβερό τροχαίο, στη Νιγηρία, τον άφησε παράλυτο από τη μέση και κάτω. Οσο και να το επιθυμεί, δύσκολα θα μπορέσει να επιστρέψει μόνιμα στην πατρίδα του γιατί, όπως είπε στο BBC, «η Νιγηρία δεν μπορεί να μου προσφέρει την ιατρική φροντίδα που χρειάζομαι».
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία
Τετάρτη, Φεβρουαρίου 18, 2009
Πεθαίνουν τα παιδιά στην Αφρική
Ο αριθμός των παιδιών που έχασαν την ζωή τους από λύσσα στην Λουάντα, από την αρχή του έτους, αυξήθηκε στα 69, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να αρχίσουν μία νέα εκστρατεία για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων στην πρωτεύουσα της Ανγκόλας. Τον περασμένο μήνα είχαν ανακοινωθεί 50 θάνατοι παιδιών από λύσσα.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι εργαζόμενοι σε υπηρεσίας Υγείας περισυνέλεξαν εκατοντάδες αδέσποτους σκύλους στην Λουάντα σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του θανατηφόρου ιού που μεταδίδεται στους ανθρώπους με το δάγκωμα ενός μολυσμένου ζώου.
Περίπου χίλιοι αδέσποτοι σκύλοι έχουν μέχρι σήμερα περισυλλεγεί από τον Νοέμβριο που παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα λύσσας. Τα ζώα που αποδείχθηκε ότι ήταν θετικά στον ιό θανατώθηκαν ενώ τα υπόλοιπα αφέθηκαν ελεύθερα.
Τα περισσότερα από τα θύματα είναι παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 10 ετών και διαμένουν σε φτωχογειτονιές της Λουάντα όπου χιλιάδες αδέσποτοι σκύλοι κυκλοφορούν στους δρόμους.
Και χολέρα:
Η επιδημία της χολέρας που έχει ξεσπάσει από τον Αύγουστο στη Ζιμπάμπουε, έχει προκαλέσει το θάνατο σε 3.712 ανθρώπους, ενώ συνολικά έχουν νοσήσει 78.882 άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο του ΟΗΕ για το συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας (OCHA).
Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 3.688 νεκρούς και για 77.650 κρούσματα.
Σύμφωνα με τον Παγκόμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η επιδημία, η οποία έχει προκαλέσει πολυάριθμα θύματα στα αστικά κέντρα, εξαπλώνεται τώρα σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές της χώρας.
Πηγή: Καθημερινή
Τρίτη, Φεβρουαρίου 17, 2009
Τα βρήκαν για το Νταρφούρ;
Το κείμενο της συμφωνίας που αναφέρεται σε μέτρα εμπιστοσύνης, υπέγραψαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Χαρτούμ και του Κινήματος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα (JEM) ύστερα από μια εβδομάδα συνομιλιών στη Ντόχα του Κατάρ.
Οι συνομιλίες, που στόχος τους είναι μια πιθανή διάσκεψη για την ειρήνη στο Νταρφούρ, μια περιοχή που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2003, υποστηρίζονται από το Κατάρ, τον ΟΗΕ, της Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Από την Καθημερινή
Δευτέρα, Φεβρουαρίου 09, 2009
"Όχι άλλη βοήθεια στην Αφρική"
Με το γνωστό αυτό αφρικανικό απόφθεγμα τελειώνει το πρώτο βιβλίο της Νταμπίσα Μόγιο με τίτλο «Dead Αid» (Νεκρή Βοήθεια) που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στη Βρετανία από τις εκδόσεις Αllen Lane.
Γεννημένη στη Ζάμπια πριν από τριάντα και κάτι χρόνια, η συγγραφέας ονειρευόταν να γίνει αεροσυνοδός. Αλλά οι γονείς της εγκατέλειψαν την Αφρική σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, κι εκείνη βρέθηκε να σπουδάζει στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη. Τα τελευταία οκτώ χρόνια εργάζεται στην Goldman Sachs. Γι΄ αυτήν, η σημερινή οικονομική κρίση αποτελεί μια ευκαιρία για την Αφρική να δώσει τέλος σε μια αποτυχημένη εξηκονταετία δυτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και να στραφεί σε μια εναλλακτική κατεύθυνση.
Η συνέχεια στα Νέα
Τετάρτη, Φεβρουαρίου 04, 2009
65,000 κρούσματα χολέρας στη Ζιμπάμπουε
Συνολικά 64.701 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από χολέρα μετά το ξέσπασμα της επιδημίας τον Αύγουστο, εκ των οποίων 3.295 έχουν βρει το θάνατο.
Την Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε πως ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε συμφώνησε στην αποστολή μιας αντιπροσωπείας κορυφαίων αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της επιδημίας καθώς και του λιμού που έχει ενσκήψει στην άλλοτε ευημερούσα χώρα.
Από την Καθημερινή
Κυριακή, Φεβρουαρίου 01, 2009
Στο εδώλιο για τα παιδιά-στρατιώτες
Στο εδώλιο κάθισε ο Τομά Λουμπάνγκα Ντίιλο, τέως ηγέτης του κινήματος Ενωση Πατριωτών του Κονγκό (UPC), με την κατηγορία της στρατολόγησης παιδιών για την εθνοκάθαρση που φέρεται να ενορχήστρωσε στην επαρχία Ιτούρι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ). Ο διεθνής αντίκτυπος της δίκης είναι αναμφισβήτητος. Αφ' ενός, πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που αφορά στην παράνομη στρατολόγηση ανηλίκων. Αφ' ετέρου, η καθυστέρηση της διαδικασίας ανέδειξε τους σκοπέλους που απειλούν την εύρυθμη λειτουργία του ΔΠΔ. Ο Λουμπάνγκα, προασπιζόμενος δήθεν τα συμφέροντα της εθνότητας Χέμα στην οποία ανήκει, επιχείρησε να επικρατήσει επί των υπόλοιπων αντάρτικων με κάθε μέσο. Η περιοχή Ιτούρι, εξάλλου, διαθέτει κοιτάσματα χρυσού και διαμαντιών. Ετσι, ο δημόσιος κατήγορος, Λουίς Μορένο Οκάμπο, καλείται να αποδείξει πώς ο κατηγορούμενος ενορχήστρωσε τη στρατολόγηση ανηλίκων έως 15 ετών, αγοριών και κοριτσιών, από τον Σεπτέμβριο του 2002 ώς τον Ιούνιο του 2003.
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία
Και τώρα έγιναν σύμμαχοι...
Την περασμένη Τρίτη, λοιπόν, οι δυνάμεις της Ρουάντας πέρασαν τα σύνορα μεταβαίνοντας στο Κιβού, με τη σύμφωνη γνώμη των αρχών της Κινσάσα. Οι τελευταίες υπέγραψαν πρόσφατα ανακωχή με τους αντάρτες του κινήματος Εθνικό Κογκρέσο για τη Λαϊκή Αμυνα (CNDP) του τέως επικεφαλής Λοράν Ενκούντα. Κατόπιν, ανταποκρίθηκαν στο πολυετές αίτημα της Ρουάντας να συλλάβουν ηγετικά μέλη των Χούτου τα οποία είχαν ηγηθεί της γενοκτονίας των Τούτσι, το 1994. Προηγήθηκε, βέβαια, η σύλληψη του Λοράν Ενκούντα από τις αρχές της Ρουάντας, μετά την προδοσία του πρώην υπαρχηγού και νυν επικεφαλής του CNDP, Μπόσκο Νταγκάντα. Μέχρι πρόσφατα, ο Ενκούντα θεωρούνταν φόβος και τρόμος για τις αρχές της Κινσάσα, ενώ οι μισθοφόροι του δεν σέβονταν ούτε τα στρατόπεδα προσφύγων του ΟΗΕ. Περίπου 250.000 άτομα έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή μόνο τους τελευταίους μήνες, ενώ ο λεγόμενος και «Α' Παγκόσμιος της Αφρικής» έχει συνολικό απολογισμό πάνω από 5.000.000 νεκρούς.Τι συνέβαλε όμως σ' αυτή την εντυπωσιακή αναδιάταξη δυνάμεων; Κατ' αρχήν, τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφορά του ΟΗΕ κατέδειξε ρητά την ανάμειξη της Ρουάντας, κατηγορία την οποία αρνούνταν ως τότε το Κιγκάλι. Παράλληλα, η «ειρήνη στη ΛΔΚ» θεωρείται προτεραιότητα της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής στον πρώην αποικιοκρατικό χάρτη. Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναμένεται, μάλιστα, να πραγματοποιήσει περιοδεία τον Μάρτιο, στη ΛΔΚ, στο Κονγκό-Μπραζαβίλ και στο Νίγηρα.Τέλος, εξαιρετικά σημαντική συγκυρία είναι η έναρξη της δίκης του Τομά Λουμπάγκα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Ο Νταγκάντα υπήρξε υπαρχηγός του Λουμπάγκα στην Ενωση Πατριωτών του Κονγκό (UPC) και κατηγορείται επίσης για εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, με τον τωρινό του ρόλο ο οπλαρχηγός ελπίζει να εξαγοράσει τη δαμόκλειο σπάθη του ΔΠΔ. Αν αυτό όμως δεν ισχύσει, η ειρήνη θα αποδειχθεί, ακόμη μία φορά, πρόφαση.
Από την Ελευθεροτυπία