Παρασκευή, Ιουνίου 12, 2009

Στήριξη στον πρωθυπουργό της Ζιμπάμπουε από τις ΗΠΑ


Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, ανέφερε με σημερινές δηλώσεις της ότι «ανυπομονεί να ακούσει μεταρρυθμιστικά σχέδια, από τον πρωθυπουργό της Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράϊ», λίγο αφότου πολιτικοί παρατηρητές εκτίμησαν μετά λύπης ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αφρικανική αυτή χώρα βαίνουν με πολύ αργό ρυθμό...

-Οι δηλώσεις Κλίντον για την Ζιμπάμπουε έγιναν στο τέλος συνάντησης που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον κ. Τσβανγκιράϊ, ο οποίος εν συνεχεία θα συναντάτο στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, επιχειρώντας να αποσπάσει την στήριξή αυτού ενόψει της πολύ «λεπτής» συμβίωσης που έχει η κυβέρνησή του με τον πρόεδρο Ζιμπάμπουε--επί πολλές δεκαετίες-Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Οι Δυτικοί κατηγορούν τον πρόεδρο Μουγκάμπε ότι πολύ μετά αφότου η χώρα ανέκτησε από τη Βρετανία, το 1980, την ανεξαρτησία, με την «κακή» διακυβέρνησή του εξώθησε τους πολίτες της σε φτώχεια συνδυασμένη με «ιλιγγιώδη» πληθωρισμό, ανεργία που αγγίζει και το 9Ο%! με «φόντο» κραυγαλέες ελλείψεις βασικών φαρμάκων και τροφίμων...

«Ανυπομονώ, να ακούσω μεταρρυθμιστικά σχέδια και πλάνα δουλειάς από την κυβέρνησή σας, για τα οποία με τον κατάλληλο τρόπο θα παράσχουμε την υποστήριξή μας», δήλωσε στο συνομιλητή της η κυρία Κλίντον, ενώπιον των παρισταμένων δημοσιογράφων.

Αλλά και ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις αφρικανικές υποθέσεις, κ. Τζόνι Κάρσον, επισήμανε προ ημερών ότι «μεταρρυθμίσεις πολιτικού, κοινωνικού, οικονομικού χαρακτήρα επειγόντως χρειάζονται» στη Ζιμπάμπουε.


Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: