Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 21, 2009

"Αστε τους να πεθάνουν" λέει η Βρετανία


Πυρά δέχεται η Βρετανία για την πρόθεσή της να καθυστερήσει συμφωνία μέσω της οποίας δισεκατομμύρια δολάρια από τα κέρδη των τραπεζών θα μπορούσαν να διοχετευθούν στις φτωχές χώρες του κόσμου, καθώς σύμφωνα με νέα στοιχεία, η διεθνής ύφεση έχει ανοίξει μια μαύρη τρύπα 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, θεωρείται «υπεύθυνος» για το ότι μπλοκάρει σχέδια για την επιβολή ενός φόρου στις νομισματικές συναλλαγές παγκοσμίως, που θα μπορούσε να αποδώσει έως και 30 δισεκατομμύρια στερλίνες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Independent» για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το θέμα τέθηκε εκ νέου στην επικαιρότητα από τη στιγμή που έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam αποκάλυψε ότι οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής αντιμετωπίζουν εντυπωσιακά υψηλό έλλειμμα φέτος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

...Κι από τη Γρίπη των Χοίρων

Ηπανδημία της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) μπορεί να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους και να προκαλέσει αναρχία στα φτωχότερα κράτη του κόσμου αν οι πλούσιες χώρες δεν συγκεντρώσουν βοήθεια 900 εκατ. λιρών για εμβόλια και αντιιικά φάρμακα, προειδοποιεί έκθεση του ΟΗΕ που εστάλη στους υπουργούς Υγείας διεθνώς.

Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών που τη συνέταξαν εκφράζουν την ανησυχία ότι οι υπηρεσίες υγείας των χωρών που είναι ήδη πολύ επιβεβαρημένες από άλλες επιδημίες, όπως το AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία, θα έχουν μεγάλη δυσκολία να διαχειριστούν την αύξηση των κρουσμάτων. Αν ο ιός Η1Ν1 εδραιωθεί στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους, ενώ οι πιο εύθραυστες οικονομίες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Η έκθεση, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Observer», καταγράφει λεπτομερώς τις βασικές ανάγκες 75 ευάλωτων χωρών με τη μικρότερη ικανότητα αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού. Στη μελέτη περιλαμβάνονται έξι χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους η Κούβα και η Βολιβία, 21 χώρες από την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού, όπως η Βόρεια Κορέα και το Μπανγκλαντές, και 40 χώρες από την Αφρική όπως το Κογκό και η Ερυθραία. Η έκκληση του ΟΗΕ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται εδραίωση του Η1Ν1 σε αρκετές ευάλωτες περιοχές, με την Αφρική να έχει ήδη καταγράψει 8.187 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 41 θανάτους. Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν εννέα πλούσιες χώρες δεσμεύτηκαν να δωρίσουν ποσότητα εμβολίων που θα αντιστοιχεί στο 10% του δικού τους αποθέματος. Κάποιοι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας φοβούνται όμως ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό

Κλεμμένο κι αυτό από την Ελευθεροτυπία

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18, 2009

Νεκροί από τα απόβλητα


Στην επικαιρότητα επανέρχεται η υπόθεση ρίψης τοξικών αποβλήτων στην Ακτή Ελεφαντοστού από την πετρελαϊκή εταιρεία Trafigura το 2006, καθώς έκθεση του ΟΗΕ συνδέει τη μόλυνση εκείνη με τον θάνατο και την ασθένεια κατοίκων της περιοχής.

Οπως δήλωσε χθες ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το θέμα αυτό Ο. Ιμπεάνου, υπάρχουν «εκ πρώτης όψεως ισχυρά στοιχεία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η ρίψη 500 τόνων τοξικών αποβλήτων από το ναυλωμένο από την Trafigura φορτηγό πλοίο Probo Koala ανοιχτά του Αμπιτζάν τον Αύγουστο του 2006 φέρεται να προκάλεσε τον θάνατο 15 ανθρώπων και προβλήματα υγείας σε άλλους 69 που χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ κάνουν επιπλέον λόγο για 108.000 ιατρικές επισκέψεις ως αποτέλεσμα του συγκεκριμένου περιστατικού. Αν και ο κ. Ιμπεάνου αναγνωρίζει ότι δεν διαθέτει ακλόνητες επιστημονικές αποδείξεις για το συμπέρασμά του, καθώς όλοι οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σύμφωνοι για τις επιπτώσεις των αποβλήτων, τονίζει ωστόσο ότι δεν είναι σύμπτωση ότι χιλιάδες άνθρωποι αρρώστησαν μετά τη ρίψη τους.

Η Trafigura, που αρνείται από την πρώτη στιγμή κάθε ευθύνη, απέρριψε την έκθεση κάνοντας λόγο για μη επαληθεύσιμα συμπεράσματα. Πάντως, τον Φεβρουάριο του 2007 είχε συμβιβαστεί με το κράτος της Ακτής Ελεφαντοστού, πληρώνοντας 152 εκατ. ευρώ -υποτίθεται για τον καθαρισμό των υδάτων, χωρίς να παραδεχτεί ενοχή- ενώ αυτές τις μέρες διαπραγματεύεται φιλικό διακανονισμό με 31.000 θύματα που κατέθεσαν εναντίον της συλλογική αγωγή σε βρετανικό δικαστήριο. Η Trafigura βρίσκεται όμως εκ νέου εκτεθειμένη καθώς εσωτερικά εταιρικά e-mail που έχουν στα χέρια τους η Greenpeace και η εφημερίδα Guardian δείχνουν ότι, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της, γνώριζε πολύ καλά ότι τα απόβλητα ήταν τοξικά και άκρως επικίνδυνα, παραβίασε την απαγόρευση εξαγωγής τοξικών αποβλήτων από την Ευρώπη και επέλεξε την Αφρική ως φτηνότερη λύση.


Από την Ελευθεροτυπία

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 16, 2009

Εκπαίδευση κατά της φτώχειας

Πενέλοπι Ματσίπι. «Η περίπτωσή της δείχνει πόσο αποτελεσματικό είναι το να επενδύεις σε γυναίκες», λέει το αφεντικό της Goldman Sachs
Το να είσαι ηγέτης σημαίνει να έχεις την ικανότητα να εμπνέεις άλλους ανθρώπους να φέρουν εις πέρας μιαν αποστολή. Όπως η 22χρονη Πενέλοπι Ματσίπι από τη Ζάμπια που βραβεύθηκε προχθές ως παγκόσμια ηγέτιδα.

Η Πενέλοπι βρισκόταν προχθές στο Σαν Ντιέγκο, στη σύνοδο των «Ισχυρότερων Γυναικών» του περιοδικού «Fortune», ανάμεσα στην πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και τη διευθύντρια της Υahoo Κάρολ Μπαρτς. Ήταν μάλιστα η μία από τις δύο γυναίκες που τιμήθηκαν με το βραβείο των 25.000 δολαρίων που έχουν θεσπίσει η Goldman Sachs και το «Fortune». «Νόμιζα ότι ονειρευόμουν», είπε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». «Με θαυμάζουν και είμαι πολύ περήφανη γι΄ αυτό. Δείχνει ότι τα πάντα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν με την παιδεία. Θέλω να βοηθήσω κι άλλα κορίτσια να ξεφύγουν από τη φτώχεια όπως εγώ».

Η Πενέλοπι είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για το πόσα πολλά μπορεί να γίνουν με την εκπαίδευση των γυναικών.

Στα 14 της έχασε τους γονείς της και την περιουσία της οικογένειάς της. Παράτησε το σχολείο και άρχισε να εκδίδεται για να ζήσουν η ίδια και ο αδελφός της. Από τις τρεις έφηβες φιλενάδες της με τις οποίες μοιραζόταν ένα μπορντέλο, μία έχει ήδη πεθάνει, πιθανόν από ΑΙDS. Όμως η Πενέλοπι επέστρεψε στο σχολείο με τη βοήθεια της αμερικανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Camfed, η οποία μάχεται εναντίον της φτώχειας προσφέροντας εκπαίδευση σε κορίτσια. Παράλληλα, μαζί και με άλλες ντόπιες, γύρισε το ντοκιμαντέρ «Νασάνγκε Ινσίλα», που σημαίνει «Βρήκα τον δρόμο μου». Αφηγούνταν την ιστορία της πιστεύοντας ότι θα βοηθήσει έτσι τις φιλενάδες της που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Η ταινία έκανε το κορίτσι μια τοπική διασημότητα. Αγόρασε έναν πάγκο στην αγορά και άρχισε να πουλάει μπισκότα και κάρτες για κινητά. Πέρυσι εντάχθηκε στην πρωτοβουλία «10.000 γυναίκες» της Goldman Sachs για την εκπαίδευση γυναικών στις επιχειρήσεις και τη διοίκηση. Η Πενέλοπι εκπαιδεύτηκε στην Πληροφορική και τώρα εργάζεται σ΄ ένα κέντρο ηλεκτρονικών υπολογιστών στην πόλη της, τη Σαμφία. Το βραβείο της σχεδιάζει να το αφιερώσει στη χρηματοδότηση ενός ντοκιμαντέρ για τη βία κατά των γυναικών, «για να μάθουν οι γυναίκες τα δικαιώματά τους και να αποκτήσουν φωνή». Θέλει επίσης να βοηθήσει τις ντόπιες να αποφύγουν την πορνεία χορηγώντας μικρά δάνεια. «Η Πενέλοπι είναι το τέλειο παράδειγμα για το πόσο αποτελεσματικό είναι το να επενδύεις σε γυναίκες, επειδή επενδύει την επιτυχία της σε άλλους», εξηγεί στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Λόιντ Μπλανφάιν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs. «Αυτό που συνδέει όλες όσες μετέχουν στην πρωτοβουλία «10.000 γυναίκες», είτε είναι από την Ινδία, τη Νιγηρία, τη Βραζιλία ή το Αφγανιστάν, είναι η απόλυτη αποφασιστικότητά τους να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή- όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για τις οικογένειες και τις κοινότητές τους».

Από Τα Νέα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 10, 2009

Περιστέρι... εξπρές


Στη Νότιο Αφρική είναι πιο γρήγορο να μεταφέρεις δεδομένα με ένα ταχυδρομικό περιστέρι παρά μέσω μιας «γρήγορης» διαδικτυακής σύνδεσης. Δεν πρόκειται για αστείο αλλά για ένα πείραμα που έγινε και απέδειξε ότι ακόμη υπάρχουν φορές που τα παλιά, παραδοσιακά μέσα «νικούν» τη σημερινή τεχνολογία.

Ο Ουίνστον, το γενναίο περιστέρι ηλικίας 11 μηνών προκάλεσε την γραμμή ADSL της κρατικής εταιρείας Τelkom με σκοπό να εξακριβώσουν ποιος από τους δύο θα καταφέρει να μεταφέρει γρηγορότερα τέσσερα gigabytes δεδομένων σε μία απόσταση 85 χιλιομέτρων.

Ο Ουίνστον αγωνίστηκε εκπροσωπώντας την εταιρεία τηλεμάρκετινγκ The Unlimited, η οποία ήθελε να μεταφέρει δεδομένα από το τηλεφωνικό της κέντρο στο Χόουγικ, βόρεια του Ντέρμπαν στα γραφεία της στο Χιλκρεστ. Έτσι έβαλε στοίχημα με την εταιρεία Telkom για το ποιος μπορεί να τα μεταφέρει γρηγορότερα. Αν και η ορατότητα ήταν κακή την ημέρα του αγώνα, ο Ουίνστον ολοκλήρωσε τη δύσκολη πτήση του σε μία ώρα και οκτώ λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην μία ώρα και τα οκτώ λεπτά συμπεριλαμβάνεται το δέσιμο της κάρτας μνήμης στο πόδι του περιστεριού, το λύσιμο της και η τοποθέτηση της στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Το ταξίδι των δεδομένων μέσω της σύνδεσης ADSL δεν μπόρεσε να συναγωνιστεί το ταχύτατο περιστέρι, αφού η ολοκλήρωση της μεταφοράς με το γενναίο πουλί - πτήση, και φόρτωμα δεδομένων στον υπολογιστή - πραγματοποιήθηκε μετά από δύο ώρες, έξι λεπτά και 57 δευτερόλεπτα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, η Telkom είχε καταφέρει να στείλει μόλις το 4% των δεδομένων.

Από την Καθημερινή

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 09, 2009

Ελεύθερη η... βλάσφημη με το παντελόνι

Ελεύθερη από χθες είναι η Σουδανή δημοσιογράφος Λούμπνα Αχμεντ Χουσέιν, μετά από παραμονή μίας μέρας στη φυλακή: ένας μήνας φυλάκιση ήταν η ποινή που της επιδίκασε το δικαστήριο στο Χαρτούμ, αντίστοιχο σε χρηματικό πρόστιμο 200 δολαρίων.

Το αδίκημά της; Φορούσε παντελόνι, εμφάνιση άσεμνη και σκανδαλιστική, σύμφωνα με την εκδοχή της σαρία, του ισλαμικού νόμου που ισχύει στο Σουδάν.

Η αρχική ποινή της Λούμπνα Χουσέιν, που εργαζόταν στο γραφείο πληροφοριών της αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, ήταν 40 χτυπήματα με μαστίγιο. Οσο για την ποινή προστίμου που της είχε προχθές επιβληθεί, η ίδια είχε αρνηθεί να πληρώσει, μη επιθυμώντας να νομιμοποιήσει τη δίκη της. Οδηγήθηκε στη φυλακή, αλλά οι υποστηρικτές της κινητοποιήθηκαν, η Ενωση Δημοσιογράφων του Σουδάν πλήρωσε το πρόστιμο και έτσι η κ. Χουσέιν αφέθηκε ελεύθερη. «Ηρθαν στο κελί μου και απλώς μου είπαν να φύγω. Δεν έχω ιδέα γιατί. Δεν χαίρομαι γι' αυτό. Ζήτησα από τους φίλους και την οικογένειά μου να μην πληρώσουν το πρόστιμο», είπε η ίδια αμέσως μετά την αποφυλάκισή της. Διεθνής υποστήριξη είχε εκφραστεί τόσο προς τη Σουδανή δημοσιογράφο όσο και σε άλλες 13 γυναίκες που είχαν συλληφθεί αρχές Ιουλίου γιατί φορούσαν παντελόνι. Από τις συλληφθείσες οι δέκα τιμωρήθηκαν με μαστίγωμα. Η Λούμπνα Χουσέιν, όμως, αντιτάχθηκε στις Αρχές γιατί θέλησε να προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον στο ζήτημα της καταπίεσης των γυναικών στη χώρα της. Ετσι, παραπέμφθηκε σε δίκη που διεξήχθη αφού πρώτα η δημοσιογράφος παραιτήθηκε από τη δουλειά της για να μην έχει ασυλία. Εξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί πολλές δεκάδες πολίτες, κυρίως γυναίκες, όλες ντυμένες με παντελόνια, σε ένδειξη συμπαράστασης στη δικαζόμενη δημοσιογράφο.

Από την Ελευθεροτυπία

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 08, 2009

Η δύναμη του λόγου


Το γερμανικό συνεργείο έχει περάσει μπόρες, μηχανικές βλάβες και σκασμένα λάστιχα, κάθε είδους ατυχήματα και ατυχίες. Και τώρα χωρίς φως -και χωρίς γεννήτριες- αδυνατεί να πραγματοποιήσει την αποστολή του. Στο σκοτάδι ακούγονται εντονότερα οι νυκτερινοί ήχοι της ζούγκλας, βαριά σύννεφα μουσώνων συνωστίζονται γύρω απ' το φεγγάρι, ενώ οι 2.000 κάτοικοι του χωριού Γκουανγκουινέ έχουν συγκεντρωθεί ήδη στην πλατεία και περιμένουν. Στα σκοτεινά.

Κι ενώ οι γεροντότεροι είναι έτοιμοι ν' αποκοιμηθούν στις καρέκλες τους και τα μικρότερα παιδιά κοιμούνται ήδη στις πλάτες των μητέρων, βρίσκεται η λύση -η «παράσταση» στήνεται στο φως προβολέων αυτοκινήτων. Η ομάδα αυτοαποκαλείται «faiseurs de paix» (ειρηνοποιοί) κι έχουν διοργανώσει ένα είδος υπαίθριου θεατρικού δρώμενου σε συνδυασμό με προφορικές διηγήσεις. Στη «σκηνή» εμφανίζεται ο 48χρονος Φορτουνέ, γνωστός ηθοποιός από την πρωτεύουσα, Αμπιτζάν. Μιλάει στον τόνο και τον τρόπο των τόσο αγαπητών περιπλανώμενων Αφρικανών παραμυθάδων και λέει για έναν δικηγόρο που απελευθερώνει αθώους από τη φυλακή, για μια γυναίκα που έχει αναλάβει την ανατροφή 50 ορφανών πολέμου, για ένα σχέδιο αφοπλισμού ανταρτών και την απορρόφησή τους σε θέσεις εργασίας, για έναν δάσκαλο που εξομαλύνει διαφωνίες και για συγκρούσεις νομάδων και χωρικών. Χωρίς ρεύμα δεν γίνεται να προβληθούν διαφάνειες και ο Γερμανός ρεπόρτερ Τίλμαν Βερτς περιφέρεται ανάμεσα στους θεατές και τους δείχνει φωτογραφίες στην οθόνη του φορητού του υπολογιστή.

Αυτές έχουν τραβηχτεί από ντόπιους φωτογράφους από τη χώρα της Ακτής Ελεφαντοστού, ντόπιοι δημοσιογράφοι τις έχουν συνδέσει με δικά τους ρεπορτάζ σε μια συνεργασία που έχει διοργανωθεί από το πρακτορείο «Zeitenspiegel»* και υποστηρίζεται κι από το Ινστιτούτο Γκέτε. Η προσπάθεια εντάσσεται σε ένα σχέδιο αναπτυξιακής βοήθειας, που αξιοποιεί τα σύγχρονα μέσα και τη δύναμη των παραδοσιακών διηγήσεων. Ενα σχέδιο με μορφή παραβολής, που θέλει να δείξει τι μπορεί να πετύχει η σύγχρονη δημοσιογραφία.


Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία