Το γερμανικό συνεργείο έχει περάσει μπόρες, μηχανικές βλάβες και σκασμένα λάστιχα, κάθε είδους ατυχήματα και ατυχίες. Και τώρα χωρίς φως -και χωρίς γεννήτριες- αδυνατεί να πραγματοποιήσει την αποστολή του. Στο σκοτάδι ακούγονται εντονότερα οι νυκτερινοί ήχοι της ζούγκλας, βαριά σύννεφα μουσώνων συνωστίζονται γύρω απ' το φεγγάρι, ενώ οι 2.000 κάτοικοι του χωριού Γκουανγκουινέ έχουν συγκεντρωθεί ήδη στην πλατεία και περιμένουν. Στα σκοτεινά.
Κι ενώ οι γεροντότεροι είναι έτοιμοι ν' αποκοιμηθούν στις καρέκλες τους και τα μικρότερα παιδιά κοιμούνται ήδη στις πλάτες των μητέρων, βρίσκεται η λύση -η «παράσταση» στήνεται στο φως προβολέων αυτοκινήτων. Η ομάδα αυτοαποκαλείται «faiseurs de paix» (ειρηνοποιοί) κι έχουν διοργανώσει ένα είδος υπαίθριου θεατρικού δρώμενου σε συνδυασμό με προφορικές διηγήσεις. Στη «σκηνή» εμφανίζεται ο 48χρονος Φορτουνέ, γνωστός ηθοποιός από την πρωτεύουσα, Αμπιτζάν. Μιλάει στον τόνο και τον τρόπο των τόσο αγαπητών περιπλανώμενων Αφρικανών παραμυθάδων και λέει για έναν δικηγόρο που απελευθερώνει αθώους από τη φυλακή, για μια γυναίκα που έχει αναλάβει την ανατροφή 50 ορφανών πολέμου, για ένα σχέδιο αφοπλισμού ανταρτών και την απορρόφησή τους σε θέσεις εργασίας, για έναν δάσκαλο που εξομαλύνει διαφωνίες και για συγκρούσεις νομάδων και χωρικών. Χωρίς ρεύμα δεν γίνεται να προβληθούν διαφάνειες και ο Γερμανός ρεπόρτερ Τίλμαν Βερτς περιφέρεται ανάμεσα στους θεατές και τους δείχνει φωτογραφίες στην οθόνη του φορητού του υπολογιστή.
Αυτές έχουν τραβηχτεί από ντόπιους φωτογράφους από τη χώρα της Ακτής Ελεφαντοστού, ντόπιοι δημοσιογράφοι τις έχουν συνδέσει με δικά τους ρεπορτάζ σε μια συνεργασία που έχει διοργανωθεί από το πρακτορείο «Zeitenspiegel»* και υποστηρίζεται κι από το Ινστιτούτο Γκέτε. Η προσπάθεια εντάσσεται σε ένα σχέδιο αναπτυξιακής βοήθειας, που αξιοποιεί τα σύγχρονα μέσα και τη δύναμη των παραδοσιακών διηγήσεων. Ενα σχέδιο με μορφή παραβολής, που θέλει να δείξει τι μπορεί να πετύχει η σύγχρονη δημοσιογραφία.
Η συνέχεια στην Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου