Το να είσαι ηγέτης σημαίνει να έχεις την ικανότητα να εμπνέεις άλλους ανθρώπους να φέρουν εις πέρας μιαν αποστολή. Όπως η 22χρονη Πενέλοπι Ματσίπι από τη Ζάμπια που βραβεύθηκε προχθές ως παγκόσμια ηγέτιδα.
Η Πενέλοπι βρισκόταν προχθές στο Σαν Ντιέγκο, στη σύνοδο των «Ισχυρότερων Γυναικών» του περιοδικού «Fortune», ανάμεσα στην πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και τη διευθύντρια της Υahoo Κάρολ Μπαρτς. Ήταν μάλιστα η μία από τις δύο γυναίκες που τιμήθηκαν με το βραβείο των 25.000 δολαρίων που έχουν θεσπίσει η Goldman Sachs και το «Fortune». «Νόμιζα ότι ονειρευόμουν», είπε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». «Με θαυμάζουν και είμαι πολύ περήφανη γι΄ αυτό. Δείχνει ότι τα πάντα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν με την παιδεία. Θέλω να βοηθήσω κι άλλα κορίτσια να ξεφύγουν από τη φτώχεια όπως εγώ».
Η Πενέλοπι είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για το πόσα πολλά μπορεί να γίνουν με την εκπαίδευση των γυναικών.
Στα 14 της έχασε τους γονείς της και την περιουσία της οικογένειάς της. Παράτησε το σχολείο και άρχισε να εκδίδεται για να ζήσουν η ίδια και ο αδελφός της. Από τις τρεις έφηβες φιλενάδες της με τις οποίες μοιραζόταν ένα μπορντέλο, μία έχει ήδη πεθάνει, πιθανόν από ΑΙDS. Όμως η Πενέλοπι επέστρεψε στο σχολείο με τη βοήθεια της αμερικανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Camfed, η οποία μάχεται εναντίον της φτώχειας προσφέροντας εκπαίδευση σε κορίτσια. Παράλληλα, μαζί και με άλλες ντόπιες, γύρισε το ντοκιμαντέρ «Νασάνγκε Ινσίλα», που σημαίνει «Βρήκα τον δρόμο μου». Αφηγούνταν την ιστορία της πιστεύοντας ότι θα βοηθήσει έτσι τις φιλενάδες της που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
Η ταινία έκανε το κορίτσι μια τοπική διασημότητα. Αγόρασε έναν πάγκο στην αγορά και άρχισε να πουλάει μπισκότα και κάρτες για κινητά. Πέρυσι εντάχθηκε στην πρωτοβουλία «10.000 γυναίκες» της Goldman Sachs για την εκπαίδευση γυναικών στις επιχειρήσεις και τη διοίκηση. Η Πενέλοπι εκπαιδεύτηκε στην Πληροφορική και τώρα εργάζεται σ΄ ένα κέντρο ηλεκτρονικών υπολογιστών στην πόλη της, τη Σαμφία. Το βραβείο της σχεδιάζει να το αφιερώσει στη χρηματοδότηση ενός ντοκιμαντέρ για τη βία κατά των γυναικών, «για να μάθουν οι γυναίκες τα δικαιώματά τους και να αποκτήσουν φωνή». Θέλει επίσης να βοηθήσει τις ντόπιες να αποφύγουν την πορνεία χορηγώντας μικρά δάνεια. «Η Πενέλοπι είναι το τέλειο παράδειγμα για το πόσο αποτελεσματικό είναι το να επενδύεις σε γυναίκες, επειδή επενδύει την επιτυχία της σε άλλους», εξηγεί στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Λόιντ Μπλανφάιν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs. «Αυτό που συνδέει όλες όσες μετέχουν στην πρωτοβουλία «10.000 γυναίκες», είτε είναι από την Ινδία, τη Νιγηρία, τη Βραζιλία ή το Αφγανιστάν, είναι η απόλυτη αποφασιστικότητά τους να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή- όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για τις οικογένειες και τις κοινότητές τους».
Από Τα Νέα
Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 16, 2009
Εκπαίδευση κατά της φτώχειας
Ετικέτες
αφρική,
γυναίκες,
έργο,
ζάμπια,
οικονομική βοήθεια,
πενέλοπι ματσίπι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου